Terapia Gerson

©

Autor:

Terapia Gerson

Terapia Gerson este o formă de medicină alternativă, o terapie metabolică ale cărei baze au fost puse relativ recent de către Max Gerson, medic de origine germană. Această terapie se adresează mai multor condiții și afecțiuni, dar mai ales cancerului, pe care pretinde că l-ar putea vindeca folosind o dietă alimentară strictă, clisme cu cafea și o serie de alte suplimente și indicații privind alimentația.

 

Având parte de o promovare crescândă, fără a avea însă în spate o susținere medicală și științifică, terapia Gerson trebuie privită cu precauție și înțeleasă înainte de a fi aplicată.


Ce este terapia Gerson

La terapia Gerson apelează în special acei bolnavi de cancer care, neavând niciun remediu oferit de medicina convențională împotriva bolii sau care nedorind să apeleze la chimioterapie sau chirurgie, consideră că o terapie bazată pe „natural” este soluția.


Terapia are două părți principale, care sunt combinate pentru a oferi un mai mare succes tratamentului: dieta alimentară și detoxifierea prin intermediul clismelor cu cafea.


Terapia Gerson propune o dietă bazată pe consumul ridicat de sucuri naturale preparate din fructe și legume (până la treisprezece pahare de suc zilnic), adoptarea unui stil alimentar vegetarian și consumul de alimente neprocesate termic. De asemenea, sunt excluse o serie de alte elemente din alimentație, considerate a fi nocive: cafeaua, produsele procesate, conservele, alimentele preparate în recipiente din aluminiu, apa de la robinet, nucile. Suplimentele alimentare recomandate sunt potasiul, vitamina B12, enzime pancreatice etc. (1)


Pe lângă detoxifierea organismului se folosesc și clismele pe bază de cafea, considerate utile în stimularea bilei și eficiente în eliminarea toxinelor acumulate în ficat. Administrată pe cale rectală, terapeuții Gerson susțin că soluția de cafea ar ajuta la producerea unui sistem de enzime din ficat peste limita normală și ar inactiva radicalii liberi din sânge. (2)


În plus, se pune un accent deosebit și pe echilibrul cantității de potasiu și sodiu din organism, un deficit al acestor substanțe fiind considerat favorabil pentru dezvoltarea tumorilor. De aceea în dieta Gerson se acordă importanță și consumului adecvat de sare și se recomandă luarea de suplimente de potasiu. (3)


Cum funcționează terapia Gerson

Această terapie consideră că principalele cauze care provoacă boala ar fi toxinele acumulate în organism și stilurile alimentare care favorizează anumite deficite în corp, iar cele două metode de bază vin să contracareze aceste neajunsuri: sucurile proaspete oferă enzime, minerale și nutrienți necesari pentru restabilirea unui bun echilibru, în timp ce clismele favorizează eliminarea toxinelor. (1)


În terapia Gerson, cancerul este considerat o boală degenerativă, a cărei cauză ar fi un metabolism ineficient, afectat de acumularea de toxine din alimentele pe care le consumăm și mai exact, un ficat afectat care nu reușește să-și îndeplinească corespunzător și în totalitate funcțiile. Un astfel de mediu intern ar favoriza proliferarea celulelor cancerigene, teoretiza Gerson. Un argument adus de el ar fi că atunci când cancerul afectează ficatul, pacientul are foarte slabe șanse de a se mai recupera. Prin urmare întreaga lui metodă se bazează pe eliminarea toxinelor și restaurarea sănătății ficatului.


Un alt element important din teoria lui Gerson îl constituie oxidarea. În concepția sa, tumorile se dezvoltă rapid într-un mediu privat de oxigen, de aceea reacțiile oxidative au capacitatea de a le distruge. Un stil alimentar bazat pe consumul ridicat de sucuri din fructe și legume proaspete (preparate astfel încât să nu fie distruse enzimele) ar produce acele reacții oxidative, care să distrugă celulele cancerigene. (3)


Argumente pro și contra

Apărută în anii 1930, terapia Gerson a suscitat numeroase polemici, fiind susținută pe de o parte de cei aflați în căutarea unor remedii naturale pentru bolile lor și criticată pe de altă parte de oamenii de știință pentru lipsa unor dovezi care să îi susțină validitatea. În continuare sunt prezentate câteva argumente care promovează și care contestă metoda de față:

Argumente pro

  • terapia Gerson pune accentul pe un stil de viață sănătos, prin renunțarea la alimentele nocive și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase (3)
  • această terapie stimulează forța organismului de a se auto-vindeca și întărește sistemul imunitar
  • terapia Gerson nu vizează doar simptomele bolii, ci se adresează în primul rând cauzelor care au produs afecțiunea (1)
  • dieta recomandată de terapia Gerson are unele elemente similare cu cele recomandate de Societatea Americană pentru Cancer și de Departamentul American de Agricultură (4)

Argumente contra

  • terapia a devenit populară după ce Max Gerson a pretins că pacienții săi s-au vindecat de migrene, astm, artrită, tuberculoză, însă nu a realizat niciodată teste clinice prin care să dovedească eficiența metodei sale și nici nu a precizat dacă pacienții săi urmau și alte tratamente în același timp
  • nu există o susținere științifică a ideii extrem de vehiculate în zilele noastre că am avea nevoie de detoxifiere pentru ca organsimul nostru să se vindece sau să se întărească
  • deși este o practică ale cărei baze au fost puse în secolul al XX-lea, se bazează pe o metodă extrem de veche - clisma a fost practicată din cele mai vechi timpuri de anumite culturi în ritualurile lor de purificare; efectele clismei pot fi extrem de periculoase din cauza pierderii semnificative de potasiu din organism (deshidratarea, dezechilibrul electrolitic, constipația, infecțiile sau chiar moartea pot fi consecințele acestei practici); dezechilibrul electrolitic ce apare în urma eliminării electroliților după clismă le provoacă pacienților slăbiciuni musculare, ceea ce îi face și mai vulnerabili și mai sensibili, în condițiile în care oricum sunt afectați de boală; pe termen lung clismele pot afecta totodată și intestinele și buna lor funcționare
  • nu există o legătură plauzibilă între ideea de detoxifiere și vindecarea cancerului; practic nu s-a demonstrat până acum în ce mod ar contribui eliminarea toxinelor din organism la regresia tumorii de la nivelul organului afectat (3), (4)
  • pe de altă parte, nu există dovezi că o clismă cu cafea ar avea capacitatea de a stimula ficatul sau bila să funcționeze mai eficient și nici că ar fi necesar să suplimentăm producția de glutation (antioxidant important care protejează celulele) - oricum consumatorii de cafea prezintă un nivel mai mare de glutation) (5)
  • niciun studiu nu a demonstrat până acum că terapia Gerson a vindecat vreo formă de cancer, în condițiile în care tratamentul se adresează în primul rând acestei boli
  • această practică poate fi extrem de costisitoare (dacă ne gândim că zilnic este necesar consumul a 13 pahare de suc din fructe și legume proaspete și câteva clisme cu cafea), pentru ca în final să se dovedească a fi inutilă; în plus, este nevoie și de timp suficient pentru a putea pregăti zilnic la fiecare oră un suc proaspăt și de a fi aplicate până la cinci clisme pe zi
  • indiferent de afecțiune sau de forma de cancer de care suferă pacientul, terapia recomandă consumul de sucuri din fructe și legume, ori este dificil de crezut că un singur tratament poate avea o rază de acțiune atât de mare, mai ales în cazul cancerului; în plus, unele tipuri de cancer pot fi favorizate de acest consum de suc de fructe
  • majoritatea celor care susțin că terapia Gerson funcționează își bazează argumentația pe faptul că uneori pacienții au momente când se simt mai bine; ori este dificil (și greșit în același timp) de concluzionat că meritul este al acestei metode, când bolnavii de cancer pot urma simultan și tratament convențional sau pot interveni alți factori care să explice starea de bine momentană a unui pacient (6)
  • după clisma cu cafea starea de bine și de revigorare a pacientului crește, dar aste se întâmplă în urma absorbției în sânge a cafelei, care ulterior ajunge la creier; același efect îl obținem și dacă consumăm cafeaua respectivă, fără însă a avea parte de disconfortul unei clisme (7)
  • deși este considerată de practicanții săi o terapie naturală, dincolo de sucurile din fructe și legume, nu este nimic natural în a lua suplimente și a face clisme cu cafea (8)
  • în prezent se studiază intens proprietățile anticancerigene ale diferitor fructe și legume, precum și ale combinării acestora; datele obținute până în prezent sugerează mai degrabă eficiența unei diete echilibrate, care să cuprindă mai multe alimente sănătoase, pe lângă fructe și legume (semințe, cereale integrale, nuci etc.) mai degrabă decât o cantitate mare doar de fructe și legume, așa cum se întâmplă în dieta Gerson; în plus o astfel de dietă pare mai degrabă să funcționeze în prevenirea cancerului mai frecvent decât în tratarea lui
  • terapia Gerson acceptă realizarea clismelor și acasă, în lipsa unei persoane specializate în acest sens, ori acest lucru implică și mai multe riscuri asupra sănătății. (9)


Validitatea terapiei Gerson – ce arată studiile?

Ca în majoritatea terapiilor alternative, sunt persoane care în urma acestor tratamente spun că se simt mai bine, că simptomele bolii s-au ameliorat sau afecțiunea s-a vindecat, deși rezultatele obiective ale testelor clinice nu susțin ceea ce pacienții declară.


Din păcate studiile științifice care să fi vizat terapia Gerson sunt prea puține, dacă este să ne raportăm la durata de când această practică a intrat în rândul medicinei alternative. Cea mai mare parte a „dovezilor” vin din studii de caz și din mărturiile unor pacienți, care susțin că s-ar fi vindecat în urma regimului și dietei Gerson. Ori acestea nu pot fi acceptate de comunitatea științifică, pentru că sunt extrem de subiective și în procesul de vindecare este posibil să fi intervenit numeroși alți factori, precum urmarea simultană a unui alt tratament, care să fi ameliorat de fapt boala respectivă.


Nici fondatorul acestei terapii nu a fost interesat de demonstrarea științifică a metodei sale. El a trimis spre analiză Institutului Național de Cancer zece cazuri de pacienți pe care pretindea că i-ar fi vindecat de cancer. Pentru că datele trimise nu demonstrau validitatea teoriei și metodei sale, i s-au solicitat mai multe informații obiective care să susțină ipotezele sale, însă Gerson nu a răspuns acestei solicitări. După moartea lui Max Gerson, Institutul Național de Cancer a revizuit cele 50 de cazuri prezentate în cartea sa, iar concluzia a fost aceeași: observațiile și studiile de caz nu demonstrează eficiența și capacitatea vindecătoare a terapiei Gerson. (3)


În ciuda unor astfel de rezultate, terapia rămâne destul de populară, chiar și atunci când deznodământul este unul nefericit pentru pacienți. În literatură sunt prezentate cazuri de pacienți care nu doar că nu s-au vindecat folosind terapia Gerson, însă neapelând la un tratament oferit de medicina convențională, și-au găsit sfârșitul. Chiar și în aceste condiții, rudele au continuat să aibă încredere în această terapie, considerând că metoda a fost eficientă, doar că ei au apelat prea târziu la ea.


La începutul anului 2014 o echipă germană de cercetători a realizat o meta-analiză în care au evaluat studiile existente până la acel moment privind o serie de diete care pretind a fi eficiente în tratarea mai multor forme de cancer. Printre acestea s-a numărat și regimul propus de terapia Gerson. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că pentru niciuna dintre dietele incluse în analiză nu există susținere științifică, ba mai mult, unele dintre acestea pot face mai mult rău pacienților care le urmează. (10)


Orientarea bolnavilor de cancer spre această terapie este de înțeles, în condițiile în care pentru unele persoane rămâne singura speranță de tratament, chiar dacă fără rezultat. Nu trebuie omis însă faptul că terapia Gerson implică anumite riscuri și că poate agrava starea de sănătate în loc să o remedieze. Mai trist este că se apelează la această practică și în cazul unor afecțiuni care se pot trata prin intermediul medicinei convenționale.


Un stil alimentar sănător îl putem urma indiferent dacă suntem sau nu bolnavi, atât timp cât nu îl ducem la extreme și nu refuzăm un tratament adecvat atunci când este absolut necesar (terapia Gerson exclude radioterapia din tratamentul convențional al cancerului, pentru că pretinde că ar afecta sistemul imunitar). De aceea o decizie luată în cunoștință de cauză atunci când ne gândim să ne îndreptăm spre această terapie nu poate fi decât folositoare pentru sănătatea și viața noastră. (11)


Data actualizare: 11-06-2014 | creare: 11-06-2014 | Vizite: 27863
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!