Transplant hepatic

©

Autor:

Tehnica transplantului hepatic

Inainte de transpant ficatul necesita o terapie speciala. Sustinerea hepatica artificiala precum dializa hepatica sau ficatul artificial sunt cele mai folosite terapii pre-transplant. Virtual toate transplanturile hepatice sunt efectuate ortotopic, adica ficatul bolnavului este inlaturat iar noul ficat este plasat in aceeasi localizare anatomica. Operatia de transplant poate fi impartita in heptectomie, faza anhepatica si faza postimplantare. Operatia este practicata printr-o incizie larga in abdomenul superior.

Faza de hepatectomie cuprinde separarea ligamentelor hepatice si a ductelor biliare comune, arterei hepatice, venei hepatice si a venei porte. De obicei portiunea retrohepatica a venei cave inferioare este inlaturata alaturi de ficat. Venele si arterele hepatice sunt ligaturate pentru a preveni hemoragia severa. daca donorul este decedat se recolteaza si alte vene, artere care pot ajuta la anastomoze la primitor.
Inainte de implantare ficatul donorului este ridicat din gheata si pregatit. Sunt testate toate vasele hepatice pentru patenta si integritate prin infuzarea de lichid steril de prezervare. Venele si arterele iliace ale donorului sunt pregatite in vederea unor grefe arteriale si venoase la primitor.

Singele donorului din ficat va fi inlocuit printr-o solutie rece de substitutie pina cind aloogrefa hepatica este implantata. Implantarea implica anastomoze ale venei cave inferioare, venei porte si arterei hepatice. Dupa ce fluxul de singe este refacut in noul ficat se trece la anastomoza retelei de ducte biliare prin propriile ducte biliare ale primitorului sau prin grefe de intestin subtire. Interventia dureaza intre 5-6 ore, dar poate fi mai lunga datorita dificultatii operatiei.

Marea majoritate a transplantelor hepatice folosesc intregul ficat de la un donor mort pentru transplant, in special pentru primitori adulti. Un pas inainte pentru transplantul hepatic este dezvoltarea transplantului hepatic de dimensiuni reduse in care o portiune din ficatul adultului este folosita pentru un copil sau pentru doi primitori. Transplantul de ficat de la donor viu implica inlaturarea a aproximativ 20% din ficat.

Donorii vii necesita anestezie generala si transplant imediat a unei portiuni din ficat intr-un recipient. De aceeia donorul este pregatit pentru interventie in acelasi timp ca si primitorul. Un ficat de la donor decedat trebuie transplantat in pacient in 12-18 ore. Ficatul este prezervat pentru transport. Aceste proceduri sunt efectuate prin practici chirurgicale standard si sterile.

Terapia antibiotica si antifungica administrata pacientului este mentinuta citeva zile si este oprita daca nu apar semnele de infectie. Medicamentele antivirale sunt administrate pentru citeva luni. Introducerea alimentatiei orale poate incepe la citeva saptamni dupa interventie. Se efectueaza teste de singe pentru a confirma medicatia corecta. Recomandarile pentru recuperarea la domiciliu a pacientului cuprind mobilizarea activa a pacientului pentru a preveni complicatiile pulmonare si a reface puterile acestuia.

Cerintele care trebuiesc indeplinite de catre donorul hepatic:
- orice membrul al familiei sau un voluntar poate deveni donor
- necesitatea unei stari bune de sanatate
- potrivirea grupei de singe cu a primitorului
- virsta intre 18-60 de ani
- greutate si inaltime similara cu a primitorului.

Data actualizare: 07-08-2013 | creare: 24-02-2010 | Vizite: 42458
Bibliografie
Cine poate fi donor,link: https://www.umm.edu/transplant/liver_donor.htm
Transplantul hepatic,link: https://www.emedicinehealth.com/liver_transplant/article_em.htm
Transplantul hepatic de la donor viu,link: https://www.ucsfhealth.org/adult/medical_services/organ_transplants/liver/liver_donor_transplant_facts.html
Xenotransplantarea,link: https://en.wikipedia.org/wiki/Xenotransplantation
Complicatiile transplantului hepatic,link: https://www.wellsphere.com/wellpage/liver-transplantation-complications
Imunosupresia in transplantul hepatic,link: https://content.nejm.org/cgi/content/short/331/17/1154
Strategiile de imunosupressie in transplantul hepatic,link: https://www.ehow.com/way_5601733_immunosuppression-strategies-after-liver-transplant.html
Factorii de risc in dezvoltarea neoplaziei de novo posttransplant hepatic,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11699033
Transplantul hepatic in viitor,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1003088/
Rejectul transplnatului hepatic,link: https://www.cambridge-transplant.org.uk/program/liver/liverrejection.htm
Prognosticul dupa transplantul hepatic,link: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S004113450600649X
Factorii de risc pentru infectii dupa transplant hepatic,link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/110212.php
Recentele descoperiri in domeniul transplantului hepatic,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583530
Tehnicile transplantului hepatic ortotopic,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2020659/
Contraindicatiile transplantului hepatic,link: https://www.medscape.com/viewarticle/451209_5
Primul transplant hepatic efectuat,link: https://news.bbc.co.uk/2/hi/health/281925.stm
Transplantul de organe si HIV,link: https://www.thebody.com/index/treat/transplant.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum