Tratamente acasă pentru tenul gras

©

Autor:

Tratamente acasă pentru tenul gras

Secreția excesivă de sebum a glandelor sebacee determină îngroșarea tenului, condiție medicală cunoscută sub denumirea de seboree. Sebumul, al cărui rol este acela de protejare și hidratare al pielii, este vital pentru menținerea sănătății țesutului cutanat. Cu toate acestea, atunci când secreția de sebum este una excesivă, tenul poate avea de suferit. Tenul gras, porii înfundați și acneea sunt doar câteva dintre eventualele efecte nedorite care apar atunci când crește excesiv secreția de sebum. Tenul gras este constatat adesea în perioada de pubertate, cauza fiind moștenirea genetică, dezechilibrele hormonale, stresul, greșelile de igienă sau afecțiunile de natură ginecologică. (1) (2)

Cum poate fi recunoscut tenul gras?

Există anumite caracteristici care trădează faptul că tenul nu este unul normal, în special atunci când sunt implicați factorii de risc menționați anterior. Caracteristici ale tenului gras:

  • pielea este uleioasă la atingere și are un aspect lucios;
  • porii sunt măriți;
  • prezența acneei sau a punctelor negre. (1) (3)


Există tratamente acasă pentru tenul gras?

Tratamentul pentru tenul gras depinde într-o mare măsură de factorul care a determinat modificarea aspectului pielii. De exemplu, pielea grasă provocată de modificările hormonale este dificil de controlat, dacă dezechilibrele hormonale sunt ignorate. Atunci când sunt administrate medicamente și se restabilește echilibrul hormonal, simptomele tenului gras vor fi mai ușor de atenuat. Există multiple moduri în care tenul poate fi îngrijit fără riscuri de acasă, departe de cabinetele medicale sau de saloanele de cosmetică. (1)

Înainte de a începe un anumit tratament, care poate consta în aplicarea de uleiuri, creme sau măști faciale, trebuie să se respecte câteva reguli esențiale de igienă. Ritualurile zilnice de curățare a tenului reprezintă modalitatea principală de menținere a tenului curat. Tratamentul pentru tenul gras, indiferent dacă este realizat la un salon de cosmetică sau acasă, trebuie să fie susținut de o îngrijire corespunzătoare. (1) (2)

Spălați-vă pe față în mod regulat - la fel ca spălatul pe dinți, spălatul pe față ar trebui să facă parte din igiena zilnică. Medicii dermatologi recomandă persoanelor cu tenul gras să se spele pe față de două ori pe zi utilizând apă caldă și un săpun delicat cu pielea. Este contraindicat să se utilizeze săpunuri parfumate sau substanțe chimice care ar putea usca sau irita pielea. (1) (2)

Abordați un stil de viață sănătos - un corp sănătos are nevoie, în primul rând, de o cantitate suficientă de lichide. De asemenea, pentru a diminua secreția de sebum, este necesar ca în dieta zilnică să fie incluse fructe, legume sau pește. Nu trebuie eliminat din context nici sportul, deoarece activitatea fizică este necesară pentru reducerea riscului de dezvoltare a unei condiții medicale severe. (4)

Utilizați hârtii absorbante - excesul de sebum de pe piele poate să fie îndepărtat cu ajutorul șervețelelor matifiante sau a tampoanelor de pânză medicale, ce au în compoziție acid salicilic sau acid glicolic. Atât șervețelele matifiante, cât și tampoanele medicale pot fi folosite pentru diminuarea excesului de sebum, însă nu și pentru tratarea producției excesive. (1) (2)

Nu folosiți prosoape dure - după spălare sau după folosirea produselor de igienă, uscarea feței trebuie realizată întotdeauna folosind un prosop moale. Atunci când sunt folosite prosoape dure pielea este agresată, rezultatul fiind o stimulare a producției de sebum, pentru protejarea țesutului cutanat. (1) (2)

Utilizați măști faciale - măștile naturale pot reprezenta un remediu eficient pentru excesul de sebum, atunci când sunt aplicate corect și nu se exagerează cu utilizarea lor. Dintre cele mai eficiente măști împotriva tenului gras, sunt de menționat: masca facială cu miere de albine, masca facială cu ovăz sau fulgi de ovăz, masca facială cu aloe vera, masca facială cu tomate ori masca facială cu lămâie și ou. (1) (2)

Măști naturale ce pot fi aplicate pentru tratarea acasă a tenului gras:

Masca naturală cu ouă și lămâie este în mod probabil unui dintre cele mai populare remedii împotriva tenului gras. Conform studiilor, lămâile au efect antibacterian, în timp ce oul este folosit pentru deschiderea porilor. Acest remediu este contraindicat persoanelor cu alergie la ou. În ceea ce privește proporțiile și modalitatea de aplicare a soluției rezultate, este recomandată combinarea unei singure lingurițe de suc de lămâie proaspăt stors cu conținutul unui singur ou. Soluția se aplică pe față și se menține pe ten până când masca se usucă, pentru ca apoi să fie îndepărtată cu apă caldă. (2) (4)

Masca facială cu miere - la fel ca citricele, mierea are calități antibacteriene și antiseptice. Mierea este, de altfel, unul dintre produsele cel mai adesea utilizat pentru tratarea acasă a afecțiunilor dermatologice și pentru menținerea unui ten sănătos. Mierea este un umectant natural care ajută la menținerea pielii umede și la diminuarea producției de sebum. Masca cu miere se aplică într-un strat subțire și se păstrează pe față pentru o perioadă de aproximativ 10 minute, după care se îndepărtează cu apă caldă. (1) (2)

Masca cu ovăz - proprietățile exfoliante și hrănitoare ale ovăzului sunt cunoscute de către majoritatea persoanelor care au probleme cu tenul, ovăzul fiind de regulă folosit pentru măștile faciale, împreună cu miere sau iaurt. Studiile confirmă faptul că ovăzul este un ingredient ce poate fi folosit fără riscuri pentru măștile de față și totodată un ingredient care poate să ofere beneficii reale pe termen lung. Măștile cu fulgi de ovăz ajută la curățarea tenului și la calmarea pielii iritate. (1) (2)

Masca cu argilă - argila cosmetică, denumită și argilă de vindecare, poate fi folosită pentru absorbția uleiului de pe piele, aceasta fiind una dintre proprietățile principale ale acesteia. Măștile de argilă sunt mai puțin indicate pentru uzul caznic, deoarece nu întotdeauna sunt potrivite tipului de ten. (1) (2)

Vizita la medic îi poate salva de la eventuale complicații grave pe cei care se confruntă cu simptome de piele grasă, cât și pe cei care suferă de acnee severă, astfel că, înainte de a începe un tratament acasă pentru tenul gras, este recomandată consultarea unui medic dermatolog. Totodată, este recomandat ca înainte de utilizarea unei anumite creme sau măști să se testeze reacțiile pielii la respectivul produs. În cazul unor reacții nedorite, produsul care a determinat problemele trebuie să nu mai fie utilizat. Pentru testarea produselor menționate în articol, puteți folosi plasturi de dimensiuni reduse, ce vor fi aplicați pe față, după ce crema sau substanța a fost aplicată pe plasturi. Testarea măștilor faciale se poate face și prin aplicarea produsului pe o suprafață redusă din pielea facială. (1) (2)


Data actualizare: 05-07-2019 | creare: 05-07-2019 | Vizite: 8495
Bibliografie
(1) Top six home treatments for oily skin, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321090.php
(2) 10 Home Remedies for Oily Skin, link: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-oily-skin
(3) What’s Your Skin Type? link: https://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-type
(4) Home Remedies for Oily Acne-Prone Facial Skin, link: https://www.livestrong.com/article/106930-home-remedies-oily-acne-prone
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum