Tratamentul si profilaxia infectiilor virale

©

Autor:

Tratamentul si profilaxia infectiilor virale Pentru tratamentul si profilaxia infectiilor virale, detaliem in continuare, urmatoarele scheme terapeutice:

- infectia cu virusul gripal de tip A ; tratamentul se face prin administrarea pe cale orala, de Amantadina sau Rimantadina, in urmatoarele doze : adulti, 200 mg / 24 de ore, iar la copii cu varste sub 9 ani, 5 mg / kg corp / zi (maxim 150 mg / kg corp, pe zi) ; Rimantadina nu se administreaza copiilor ; tratamentul dureaza maxim o saptamana ; cele doua antibiotice sunt deosebit de eficiente in terapia formelor simple de gripa, care nu determina complicatii respiratorii sau sistemice ; in cazul in care infectia gripala se complica cu o pneumonie, se recomanda utilizarea antibioticelor.

- profilaxia gripei cu virus de tip A, se poate realiza utilizand administrearea orala de Amantadina sau Rimantadina, in cazul pacientilor adulti ; doze sunt similare celora utilizate pentru tratamentul gripei ; tratamentul profilactic va fi extins pe toata durata perioadei de risc epidemic ; in cazul pacientilor varstnici si al celora care sufera de un anumit grad de insuficienta renala, dozele trebuiesc ajunstate (reduse) ; cele doua medicamente antivirale pot fi administrate impreuna cu vaccinul pentru gripa cu virus de tip A.

- infectia cu virusul sincitial respirator, poate fi tratata cu Ribavirin, administrat sub forma de aerosoli, pe o perioada de maxim sase zile ; Ribavirinul sub forma de aerosoli poate fi de asemenea, folosit si in cazul sugarilor sau copiilor mici, spitalizati cu bronsiolite sau pneumonii determinate de catre infectia cu virusul sincitial respirator.

- retinita produsa de infectia cu citomegalovirus (aparuta la pacientii imunocompromisi), poate fi tratata cu urmatoarele chimioterapice : Ganciclovir, administrat pe cale intravenoasa sau orala ; doza intravenoasa este de 5 mg / kg corp, in doua prize partiale zilnice, timp de maxim trei saptamani, urmata de o doza de intretinere ; pe cale orala, Ganciclovirul se administraza in doza de 1 gram, de doua ori pe zi. Foscarnetul se administreaza pe cale intravenoasa, in doza de 60 mg / kg corp, la fiecare 8 ore, timp de maxim trei saptamani, urmata de o doza de intretinere de 90-120 mg / kg corp.

Ganciclovirul si Forcarnetul pot fi utilizate pentru terapia retinitelor aparute la pacientii cu infectie HIV/SIDA ; cele doua chimioterapice pot fi utilizate inclusiv pentru terapia colitelor, pneumoniilor sau sindromului consumptiv asociate infectiei cu citomegalovirus ; de asemenea, mai pot fi utilizte pentru profilaxia infectiei cu citomegalovirus, la pacientii care au primit un transplant de organ parenchimatos. Din fericire, Foscarnetul nu este toxic pentru maduva osoasa hematoformatoare, si este activ inclusiv impotriva virusurilor herpetice, rezistenta la administrarea de Acyclovir si Ganciclovir.


- infectia cu virusl HIV poate fi tratata, utilizand urmatoarele opt chimioterapice : Zidovudin (ZDV), administrat pe cale orala sau intravenoasa ; doza pentru administrare orala este de 200 mg, la fiecare 8 ore ; doza recomandata pentru administrarea intravenoasa este de 1-2 mg / kg corp, la fiecare 4 ore ; Zidovudin administrat in perioada sarcinii, poate conduce la scaderea ratei de infectiei a nou-nascutilor, cu virusul HIV ; dozele mari de zidovudina, sunt utilizate doar in cazul pecintilor cu infectie HIV avansata (SIDA), si in cazul acelora cu dementa asociata.

Didanozin (ddI), poate fi utilizat pentru tratamentul infectiei HIV, administrat pe cale orala in doza de 125-200 mg, sub forma de comprimate, de doua ori pe zi ; Didanozin este utilizat mai ales in cazul pacientilor care nu tolereaza sau care nu raspund favorabil la terapia cu Zidovudin.

Zalcitabin (ddC), poate fi utilizat pentru terapia infectiei HIV, fiind administrat pe cale orala, in doza de 0, 75 mg, la fiecare 8 ore. Zalcitabinul poate fi utilizat in combinatie cu Zidovudina, la pacientii cu infectiei HIV in stadiu avansat ; aceasta combinatie este superioara din punct de vedere al beneficiilor clinice, comparativ cu monoterapia cu Zidovudina.

Stavudin (d4T) poate fi de asemenea, utilizat pentru tratamentul infectiilor HIV, administrat pe cale orala, in doza de 30-40 mg, de doua ori pe zi ; Stavudin este util in cazul pacientilor cu infectie HIV avansata, care nu raspund la alte tipuri de chimioterapice.

Limivudin (3TC), medicament pentru terapia infectiei HIV, cu adminstrare orala, in doza de 150 mg, de doua ori pe zi ; poate fi utilizat in combinatie cu Zidovudin sau Stavudin la pacientii cu boala evolutiva ; de asemenea, Limivudin previne instalarea rezistentei la administrarea de Zidovudin.

Saquinavir, util pentru terapia infectiilor HIV, poate fi administrat in doza orala, de 600 mg, de trei ori pe zi ; Saquinavir este un inhibitor de proteaza bine tolerat de catre organismul apcientului ; deoarece absorbtia medicamentului este destul de redusa, el trebuie adminsitrat cu aproximativ doua ore inainte de masa ; trebuie administrat cu prudenta, deoarece poate interactiona nefast cu alte chimioterapice.

Indinavir, utilizat pentru terapia infectiei cu HIV, administrat pe cale orala, in doza recomandata de 800 mg, la fiecare 8 ore ; Indinavir este un medicament inhibitor de proteaza cu actiune antiretrovirala ; este administrat pe nemancate si poate interactiona cu alte chimioterapice ; ca si efecte secundare, poate produce hiperbilirubinemie si nefrolitiaza.

Ritonavir, este un chimioterapic util pentru terapia infectiilor HIV, cu administrare orala, in doza recomandata de 600 mg, de doua ori pe zi ; este un medicament inhibitor de proteaza, cu efecte antiretrovirale ; poate fi utilizat cu succes in formele de boala avansata, conducand la prelulgirea vietii pacientului ; pentru a fi mai usor tolerat de catre organismul pacientului medicamentul este administrat in timpul meselor.


- varicela, aparuta la persoanele cu un sistem imunitar integru, poate fi tratata prin administrarea de Acyclovir, pe cale orala, in doza de 20 mg / kg corp (doza maxima 800 mg), de 5 ori pe zi, maxim cinci zile ; administrat in primele 24 de ore, de la debutul simptomelor, medicamentul contribuie la obtinerea unor beneficii clinice destul de modeste. Varicela pacientilor imunocompromisi, poate fi tratata utilizand Acyclovir sau Vidarabina, ambele medicamente administrate pe cale intravenoasa ; doza de Acyclovir este de 500 mg / kg corp, la fiecare 8 ore, timp de sapte zile ; Vidarabina este utilizata in doza de 10 mg / kg corp pe zi, timp de cinci zile. Ambele chimioterapice, atunci cand sunt utilizate in chimioterapia varicelei, determina efecte similare.


- encefalita cu HSV (virus herpes simplex), poate fi tratata cu Acyclovir sau Vidarabina, ambele medicamente administrate pe cale intravenoasa ; doza de Acyclovir recomandata este de 10 mg / kg corp, la fiecare opt ore, timp de maxim 10 zile ; Vidarabina se administreaza in doza de 15 mg/kg corp, in perfuzie continua (12 ore), maxim 10 zile de tratament. Acyclovirul reprezinta tratamentul standard al encefalitei HSV, rezultatele clinice sunt mult mai bune atunci cand terapia este initiata rapid, dupa debutul simptomelor. Vidarabina este administrata in solutiel perfuzabila iar pacientul trebuie urmarit cu atentie, pentru a se evita supraincarcarea lichidiana a organismului acestuia.

- infectiile neonatale cu HSV (herpes simplex virus), pot fi tratate prin administrarea de Acyclovir sau Vidarabina, ambele medicamente pe cale intravenoasa ; Vidarabina se administreaza in doza de 30 mg / kg corp / 24 de ore, in perfuzie continua (12 ore), timp de maxim trei saptamani ; Acyclovir, in doza de 10 mg / kg corp, la fiecare opt ore, timp de maxim trei saptamani. Efectele celor doua medicamente sunt asemanatoare ; data fiind severitatea bolii, in ciuda terapiei aplicate precoce, mortalitatea se mentine la cote ridicate.

- infectia genitala primara cu herpes simplex, poate fi tratata prin administrarea de Acyclovir pe cale orala, intravenoasa sau topica ; administrarea intravenoasa a medicamentului, in doza de 5 mg / kg corp, la fiecare 8 ore, timp de 10 zile, este necesara in cazurile grave de infectie, sau in situatiile de complicatii neurologice (pacienti care necesita internare intr-o unitate de ingrijire spitaliceasca) ; administrarea orala a medicamentului este metoda de tratament cea mai comoda, utilizata in cazul pacientilor care nu necesita internare ; doza orala de Acyclovir este de 200 mg, de 5 ori pe 24 de ore, timp de 10 zile ; terapia locala cu Acyclovir sub forma de unguent, este de preferat in cazul femeilor gravide, pentru a evita administrarea sistemica a chimioterapicului ; unguentul trebuie utilizat pentru aplicatii locale, timp de 10 zile ; din nefericire, utilizarea topica, nu influenteaza pozitiv simptomatologia generala.

- infectia genitala recurenta cu herpes simplex, poate fi tratata cu Acyclovir, Famciclovir sau Valacyclovir ; cele trei medicamente se administreaza pe cale orala ; doza de Acyclovir este de 200 mg, administrata de 5 ori pe zi, timp de cinci zile ; Famciclovir se adminisreaza in doza de 125 mg, de doua ori pe zi, timp de 5 zile, iar Valacyclovir in doza de 500 mg, de doua ori pe zi, timp de zinci zile ; terapia este cu atat mai eficienta atunci cand este initiata precoce.

- infectia genitala recurenta, cu HSV (supresia) ; terapia supresiva este folosita in cazul pacientilor care prezinta cel putin 6 recurente infectioase pe durata a 12 luni de zile ; terapia este de lunga durata, si se realizeaza cu Acyclovir, administrat pe cale orala, in doza de 400 mg, de doua ori pe zi, timp de 12 luni.

- infectiile cutanate si mucoase, cu virusul HSV, aparute la pacientii imunocompromisi, pot fi tratate cu Acyclovir sau Vidarabina ; Acyclovirul poate fi administrat pe cale intravenoasa, in doza de 250 mg, la fiecare opt ore, timp de 7 zile ; terapia intravenoasa este pentru situatiile grave de boala ; pe cale orala, doza de Acyclovir recomandata este de 400 mg, de 5 ori pe zi, timp de 10 zile ; leziunile de mici dimensiuni, accesibile, pot fi tratate cu Acyclovir aplicat sub forma de unguent, pana cand se obtine vindecarea. Vidarabina se administreaza pe cale intravenoasa, in doza de 10 mg / kg corp / zi, timp de sapte zile ; Vidarabina se administreaza in perfuzie, pe durata a 12 ore, eficienta mai ales in cazul pacientilor cu varste de peste 40 de ani, infectati cu virusul HSV 1.

- infectiile cutanate su mucoase cu virusul HSV, la pacientii cu imunosupresie (prevenirea recurentelor infectioase) ; prevenirea recurentelor in cazul acestor pacienti, se face prin administrarea de Acyclovir, pe cale orala sau intravenoasa, in doza de 200 mg / kg corp/ zi si implicit, 5 mg / kg corp la 12 ore ; se recomada ca medicamentul sa fe administrat in perioadele insotite de deprimarea accentuata a sistemului imunitar (exemplu : in perioadele de chimioterapie post-transplant, sau chimioterapie anti-tumorala) . Leziunile herpetice vor reapare la scurt timp, dupa sistarea terapiei.

- keratita cu virus HSV, necesita in mod obligatoriu realizarea unui consult oftalmologic ; pentru tratament putem utiliza Trifluridin sau Vidarabina, ambele medicamente avand utilizare topica (locala) ; Trifluridin este utilizt sub forma de solutie pentru instilatii oculare, in timp ce Vidarabina este folosita sub forma de unguent.

- herpes zosterul aparut la pacientii imunocompromisi ; poate fi tratat prin administrarea intravenoasa de Acyclovir sa Vidarabina ; doza de Acyclovir recomandata este de 500 mg, la fiecare 8 ore, timp de sapte zile ; doza de Vidabina recomadnata este de 10 mg / kg corp, administrata in perfuzie pe durata a 12 ore, timp de 5 zile. Cele doua chimioterapice sunt foarte eficiente mai ales in formele localizate de boala, atunci cand terapia este initiata timpuriu ; Acyclovirul s-a dovedit eficient si atunci cand este administrat pe cale orala, in doza de 4 grame / 24 de ore.

-herpes zoster apartut la pacientii cu sistem imunitar integru poate fi tratat cu urmatoarele chimioterapice : Valacyclovir, administrat pe cale orala, in doza de 1 gram, de trei ori pe zi, timp de sapte zile (este eficient in ameliorarea durerilor ; eficienta maxima a acestui medicament este atunci cand este administrat in primele trei zile de la apartia leziunilor) . Famciclovir, administrat pe cale orala, in doza de 500 mg, la fiecare opt ore, timp de sapte zile (are eficacitate similara cu cea a Acyclovirului, atunci cand este administrat in primele 72 de ore, de la aparitia leziunilor ; amelioreaza cu succes durerile nevralgice post-herpetice) . Acyclovirul, administrat pe cale orala, in doza de 800 mg, de 5 ori pe zi, timp de maxim 10 zile (administrat in primele trei zile de la aparitia leziunilor, stimuleaza vindecarea mai rapida a leziunilor si amelioreaza considerabil simptomatologia) .

- herpes zosterul oftalmic ; poate fi tratat prin administrarea de Acyclovir, pe cale orala, in doza de 600 mg, de cinci ori pe zi, timp de maxim 10 zile ; Acyclovirul conduce la scaderea frecventei de aparitie a complicatiilor oftalmice : keratita sau uveita.

- condiloamele acuminate pot fi tratate cu Interferon, aplicat intralezional, in doza de 1 milion unitati, pentru fiecare condilom, timp de trei, pana la opt saptamani ; administrarea intravenoasa se recomanda atunci cand leziunile sunt in numar crescut ; frecvent, condiloamele pot recidiva.

- hepatitele cronice non-A, non-B si non-C, pot fi tratate prin administrarea intramusculara sau subcutana de Interferon, in doza de 3 milioane unitati, de trei ori pe saptamana, timp de 2 ani ; in jumatate dintre cazuri, se constata ameliorarea valorilor transaminazelor serice ; din nefericire, dupa stoparea terapiei, in unele cazuri, transaminazele serice vor reveni la valorile patologice anterioare.

- hepatita cronica cu virus B, poate fi tratata prin administrarea de Inferfeton, pe cale intramusculara sau subcutana, in doza de 5 milioane unitati, la fiecare 24 de ore, timp de 16 saptamani ; o treime dintre pacientii astfel tratati vor prezenta o ameliorare histopatologica a probelor bioptice prelevate de la nivelul ficatului, precum si disparitia antigenelor virale, si a ADN-ului de origine virala.

Data actualizare: 26-02-2014 | creare: 20-07-2010 | Vizite: 10641
Bibliografie
Harisson, Principiile medicine interne, Vol. I si II, Ed. Teora, 2002
E. Miftode, Boli Infectioase, Ed. Junimea, 2008
V. Rusu, Dictionar Medical, Ed. Medicala, 2001
E. Bottone, Atlas of Clinica Microbilogy of infectious Diseases, Ed. Informa Healthcare, 2006
W.R. Jarvis, Bennett and Brachman’s Hospital Infections, Ed. Lippincott Williams Wilkins, 2008
D. Schlossberg, Clinical Infectious Disease, Ed. Cambridge University Press, 2008
Dessain, Scott K , Human Antibody Therapeutics For Viral Disease, Ed. Springer Verlag, 2008
John G. Bartlett, The Johns Hopkins ABX Guide – Diagnosis and Tratment of Infectious Diseases, Ed. Jones and Bartlett, 2010
John W. Wilson , Mayo Clinic Antimicrobial Therapy – Quick Guide, Ed. Informa Healthcare, 2008
S. L. Gorbach, Infectious Diseases, Ed. Lippincott Williams Wilkins, 2004
Edward K. Wagner, Basic Virology, Ed. Wiley, 2007
Douglas D. Richman, Clinical Virology, Ed. American Society of Microbiology, 2002
Arie J. Zuckerman, Principles and Practice of Clinical Virology, Ed. John Wiley, 2009
Brian Mahy, The Dictionary of Virology, Ed. Academic Press, 2008
L. R. Haaheim, A Practical Guide to Clinical Virology, Ed. John Wiley, 2002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antivirale naturale (alimente) - eficiente împotriva coronavirusului?
  • Anumite antivirale ar putea fi utile împotriva COVID-19 conform unui nou studiu
  • Antiviralele orale folosite în tratamentul COVID-19, eficiente împotriva variantei Omicron
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum