Trismusul

©

Autor:

Trismusul este incapacitatea de a deschide gura, datorata in principiu spasmului muscular.

Care sunt cauzele trismusului?

- pericoronita (inflamatia tesutului moale din jurul molarului III) este cea mai frecventa cauza de trismus.
- inflamatia muschilor masticatori apare ca urmare a extractiei molarului III (de minte). De obicei, aceasta inflamatie trece spontan in aproximativ 10 - 14 zile, timp in care ingestia de alimente sau igiena orala sunt compromise. Pentru calmarea durerii, ar putea ajuta compresele calde aplicate extraoral (la nivelul obrazului, in dreptul locului dureros).
- abces peritonsilar aparut ca o complicatie a tonsilitei care in general se asociaza cu dureri in gat, disfagie, febra si disfonie.
- leziune la nivelul articulatiei temporo-mandibulare.
- trismusul apare adesea ca o reactie adversa la o multitudine de stimuli ai sistemului nervos simpatic. Amfetamina este una dintre substantele care au acest efect, la fel ca si alte substante active farmacologic. Ele de fapt au ca efect advers bruxismul. Totusi, de multe ori se vorbeste despre acesta ca despre trismus. In aceasta situatie muschii sunt cei care se incordeaza dar nu impiedica deschiderea gurii.
- fibroza submucoasa
- osteomielita acuta
- anchiloza articulatiei temporo-mandibulara
- fractura condilara sau alte traumatisme la acest nivel
- boala Gaucher produsa de deficienta enzimatica a glucocerebrozidaza
- arterita cu celule gigante
- infectii
- anestezia locala (anesteziile stomatologice in fosa infratemporala)
- fibroza submucoasa orala
- radioterapie la nivelul capului si gatului
- tetanos
- hipertermie maligna
- malarie
- consumul de neuroleptice
- otita externa maligna
- oreon
- abces peritonsilar
- abces retrofaringian sau parafaringian
- atac

Care este tratamentul trismusului?

Tratamentul intereseaza patologia subiacenta (tratament stomatologic s.a.). Pentru a calma durerea se pot lua antiinflamatoare nesteroidiene, relaxanti musculari si se pot aplica comprese calde extraoral, la nivelul dureros.

Cum putem preveni trismusul?

- mentineti o igiena orala buna
- mentineti o postura corecta (o postura corecta inseamna ca urechile, umerii, coapsele, genunchii si gleznele aliniate. Pentru a mentine o postura corecta este necesar sa tineti gatul si umerii flexibili si incordati. Pentru aceasta exista exercitii.)
- masati-va muschii fetei, de la nivelul articulatiei temporo-mandibulare (Plasati-va indexul si mediusul pe obraz, la nivelul osului. Treceti degetele pest emuschiul maseter, in fata urechii, care se termina la nivelul mandibulei. Pe parcursul trecerii degetelor la acest nivel, constatati unde sunt zone care se simt incordate sau intinse. Masati fiecare zona auriculara in directie circulara pentru aproximativ treizeci de secunde.)
- faceti exercitii ale muschilor masticatori (folositi o oglinda pentru a va ajuta sa realizati corect exercitiile. Acestea ar trebui sa produca o senzatie de intindere, fara a provoca insa durere).

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum