Un nou compus împotriva rezistenței la antibiotice

©

Autor:

Un nou compus împotriva rezistenței la antibiotice
Cercetătorii au descoperit un nou compus împotriva bacteriilor Gram-negative rezistente la antibiotice. Acesta distruge bacteriile, prevenind răspândirea lor. Rezultatele au fost publicate în revista PLOS Pathogens.
Deoarece pandemia COVID-19 ar putea crește rezistența la antibiotice, oamenii de stiința au încercat să studieze tratamente alternative.

Doar în America, 35.000 de persoane decedează anual din cauza infecțiilor bacteriene și a rezistenței la antibiotice. Până în anul 2050, autorii studiului susțin că numărul de decese din cauza rezistenței la antibiotice ar putea să îl depășească pe cel din cauza cancerului.

Pentru studiu, cercetătorii au dezvoltat o tehnică denumită SAFIRE, cu scopul de a descoperi molecule noi, cu o acțiune diferită decât cea a antibioticelor vechi.

Din totalul 14.400 de molecule studiate, SAFIRE a identificat 70 molecule promițătoare. Articolul actual s-a focusat pe molecula JD1, care pare să fie eficientă împotriva bacteriilor Gram-negative. Aceste bacterii, inclusiv Salmonella și E. Coli, sunt compuse dintr-o membrană externă și internă puternică, care previne pătrunderea antibioticelor în celule.

Spre deosebire de alte medicamente, JD1 profită de răspunsul imun inițial al gazdei asupra membranei bacteriene externe și interne. Astfel, studiul a arătat pentru prima oară că țintirea membranei interne a bacteriilor Gram-negative poate fi dobândită prin utilizarea răspunsului imun al gazdei.

Potrivit rezultatelor, JD1 a scăzut supraviețuirea și răspândirea bacteriei Salmonella enterica cu 95%, în experimente de laborator și pe cobai. Partea bună este că, deși distrugea membrană celulară bacteriană, JD1 nu putea penetra stratul fosfolipidic din componența celulelor gazdei. Astfel, vulnerabilitatea în fața moleculei era mare pentru bacterii și mică pentru celulele umane.

sursa: Science Daily
foto: Corrie Detweiler, a professor of molecular, cellular and developmental biology, eyes some samples in the lab. (Photo: CU Boulder)

Data actualizare: 29-12-2020 | creare: 29-12-2020 | Vizite: 407
Bibliografie
Study identifies novel compound in fight against antibiotic resistance: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201223125726.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!