Urechi mari

©

Autor:

Urechile sunt organe complexe, cu rol în menținerea funcției auditive şi a stării de echilibru.
Urechile sunt alcătuite din țesut cartilaginos, acoperite de către țesutul cutanat. Din punct de vedere anatomic, în componența urechii sunt cuprinse trei segmente distincte: urechea externă, urechea medie şi urechea internă. Urechea externă asigură captarea sunetelor şi prezintă un rol estetic important, majoritatea deformărilor apărute la nivelul urechii fiind localizate la nivelul segmentului extern.

Urechile mari, proeminente şi decolate, cunoscute sub denumirea de „urechi clăpăuge”, reprezintă o problemă de dezvoltare a urechii, cu un impact extrem de puternic asupra aspectului estetic.

Conform datelor statistice, aproximativ 5% din populație (din care un procent de 6-45% reprezentat de populația pediatrică) se confruntă cu probleme de dezvoltare ale urechii, prezentând urechi mari, decolate şi clăpăuge. [1], [3]

Cauzele urechilor mari

Urechile mari, proeminente şi decolate pot prezenta cauze multiple. Unele sunt congenitale (anumite deformități genetice), iar altele pot fi dobândite pe parcursul vieții (datorate unor traumatisme locale sau unor tumori dezvoltate la nivelul urechii). [1], [3]


Tratament pentru urechi mari

Tratamentul urechilor mari, decolate şi proeminente, este chirurgical şi poate fi realizat în serviciile de chirurgie plastică, chirurgie estetică sau microchirurgie reconstructivă.

Tratamentul chirurgical de remodelare a urechilor este cunoscut sub termenul de otoplastie şi are drept scop îmbunătățirea formei, proporțiilor şi pozițiilor urechilor, creându-le un aspect cât mai natural.

În funcție de defectele auriculare corectate, pot fi descrise mai multe tipuri de otoplastii:

  • Otoplastia estetică este destinată reducerii în dimensiuni a urechilor mari, deformate și proeminente şi presupune formarea curburii cartilajului din regiunea superioară a urechii, modelarea sau reducerea în dimensiuni a lobulului auricular, reducerea unghiului format de planul urechilor cu planul scalpului în regiunea temporară și reducerea depresiunii cartilaginoase de la mijlocul urechii.
  • Otoplastia reconstructivă are drept scop corectarea deformărilor auriculare apărute în urma producerii unui traumatism local, corectarea malformațiilor congenitale sau remodelarea urechii în urma extirpării unei tumori auriculare.


Cu toate că majoritatea cazurilor de urechi mari, proeminente și decolate sunt corectate prin intermediul otoplastiei estetice, mai pot fi descrise și cazuri de traumatisme auriculare sau malformații congenitale auriculare, caracterizate prin apariția unor urechi de dimensiuni mari și deformate, care necesită realizarea otoplastiei reconstructive.


Otoplastia se desfășoară sub anestezie locală la adulți, respectiv sub anestezie generală la copii și presupune realizarea unei incizii în regiunea retroauriculară (în spatele urechii), la nivelul șanțului retroauruicular. Prin intermediul acestei incizii este îndepărtat un fragment din țestul cartilaginos auricular. În cazul urechilor decolate, cu ajutorul unor fire de sutură, concha (un anumit segment a urechii externe) este apropiată de planul capului.

În umra remodelării pavilionului auricular prin îndepărtarea unui fragment de țesut cartilaginos, se îndepărtează excesul de piele existent la acel nivel și se suturează plaga operatorie. [1], [2], [3]

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Otoplastie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum