Ureterocelul

©

Autor:

Ureterocelul consta dintr-o dilatatie chistica a portiunii finale a ureterului care poate fi situata intravezical sau ectopic (la nivelul colului vezical sau la nivelul uretrei) . Afecteaza de 7 ori mai frecvent femeile decat barbatii si sunt bilaterale in aproximativ 10% din cazuri.
Anomalia se datoreaza canalizarii incomplete a mugurelui ureteral fapt care duce la obstructia si expansiunea acestuia inainte de absorbtia in sinusul urogenital. Dilatatia formata intre straturile musculare superficial si profund al trigonului duce aproape in totalitatea cazurilor la ureterohidronefroza secundara.
Simptomatologia - cuprinzand tulburari mictionale obstructive, incontinenta urinara, semne de infectie si /sau litiaza - apare in cazul ureterocelelor voluminoase.
Formatiunea este diagnosticata urografic avand un aspect caracteristic de, , cap de cobra” sau, , ceapa de primavara” sau uneori mult mai simplu ultrasonografic. Rareori poate fi necesara cistoscopia care evidentiaza formatiunea chistica proeminenta in lumenul vezicii urinare. Tratamentul consta in rezectia pungii chistice urmata de reimplantarea ureterovezicala.

Data actualizare: 14-09-2012 | creare: 30-03-2009 | Vizite: 15019
Bibliografie
Urologie Anomaliile congenitale ale ureterului pag 14-20 V.Radu, V. gheorghiu, C. Costache, Edit. ,, Gr.T.Popa" 2002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum