Vaccinarea persoanelor cu SIDA (HIV)

©

Autor:

Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) atacă în mod specific sistemul imunitar al persoanei infectate, slăbindu-i organismul și făcându-l foarte vulnerabil în fața infecțiilor de tot felul la care este expus. Deși vaccinurile au tocmai acest rol, de a asigura protecția în fața bolilor, bolnavii cu HIV se confruntă cu anumite indicații speciale de a face anumite vaccinuri, sau dimpotrivă, de a le evita pe altele, din pricina numărului mic de celule CD4 în sânge.

Celulele CD4 sunt celule albe, secretate de splină, timus și de ganglioni limfatici, având rolul de a circula prin sânge și de a identifica bacteriile și virusurile și de a lupta împotriva atacului acestora. Cu cât numărul acestora este mai mic, cu atât organismul este mai expus. (12)

Bolnavii cu HIV se regăsesc pe lista persoanelor cu risc crescut la a contacta hepatita B, prin urmare, este strict recomandată efectuarea celor trei doze de vaccin antihepatita B, după vârsta de 19 ani. Dacă nivelul anticorpilor este foarte scăzut, medicul ar putea recomanda o eventuală suplimentare a dozelor, pentru o protecție ridicată. Desigur, dacă vaccinarea completă (în toate cele trei doze) antihepatita B s-a făcut înainte de testarea pozitivă HIV, nu mai este necesară repetarea acesteia și nici în cazul în care infecția cu virusul HBV este prezentă în corp.

Vaccinul antigripal sezonier este și el pe lista strict recomandată pentru bolnavii cu HIV. Imunitatea scăzută a acestora îi expune considerabil la riscul de a contacta gripa și de a dezvolta complicații periculoase, dar și de a transmite cu ușurință virusul. Astfel, e indicată vaccinarea anuală, în perioada octombrie-noiembrie.

În cazul vaccinării antipneumococice, e indicată vaccinarea cât mai curând după diagnosticul pozitiv HIV, cu excepția cazului în care imunizarea s-a realizat în ultimii 5 ani. Dacă se constată că nivelul celulelor CD4 este sub 200/ mm3 la momentul vaccinării, e recomandată repetarea imediat ce nivelul atinge 200/mm3. De asemenea, după prima doză de vaccin antipneumococic polizaharidic, e necesară o repetare, după o perioadă de 5 ani.

Bolnavii cu HIV cu orientare homosexuală necesită efectuarea și a vaccinului antihepatita A, încadrându-se în grupa de risc aferentă.  Acestora li se recomandă efectuarea celor două doze de vaccin, oricând după testarea seropozitivă, numai dacă vaccinul nu fusese făcut înainte.

Nu este recomandată bolnavilor seropozitivi administrarea vaccinurilor antivaricelă, ROR și împotriva Zonei Zoster, în cazul celor mai vârstnici, dacă nivelul celulelor CD4 din sânge nu se ridică peste 200/mm3.

Data actualizare: 10-10-2013 | creare: 20-09-2013 | Vizite: 7028
Bibliografie
1 - Staying Healthy with Diabetes, sursa: https://www.cdc.gov/diabetes/consumer/healthy.htm

2 - Immunizations – diabetes, sursa: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000331.htm

3 - Recommended Immunizations for Adults by Medical Condition, sursa: https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/downloads/adult/adult-schedule-easy-read.pdf

4 - Diabetes and Hepatitis B Vaccination, sursa:
https://www.cdc.gov/diabetes/pubs/pdf/hepb_vaccination.pdf

5 - Insulin Pens and Insulin Cartridges Must Not Be Shared, sursa:
https://www.cdc.gov/diabetes/news/docs/insulinpens.htm

6 - Immune Response of Hepatitis B Vaccine Among Persons With Diabetes. A systematic review of the literature, sursa: https://care.diabetesjournals.org/content/35/12/2690.full?sid=45260c39-78b8-4f71-b567-664c7c612fe8

7 - Hepatitis A, B, and C: Learn the Differences, sursa: https://www.immunize.org/catg.d/p4075.pdf

8 - Vaccinations for Adults with Hepatitis C Infection, sursa:
https://www.immunize.org/catg.d/p4042.pdf

9 - Hepatitis C Information for the Public, sursa: https://www.cdc.gov/hepatitis/c/

10 - Vaccinations for Adults with HIV Infection, sursa:
https://www.immunize.org/catg.d/p4041.pdf

11 - Recommended Immunizations for HIV Positive Adults, sursa: https://aidsinfo.nih.gov/ContentFiles/Recommended_Immunizations_FS_en.pdf

12 - HIV, AIDS, and the CD4 Count
https://www.webmd.com/hiv-aids/cd4-count-what-does-it-mean
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul BCG
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum