Vasectomie

©

Autor:

Vasectomie Vasectomia este o procedura chirurgicala minora in care vasele deferente ale testiculului sunt legate astfel incit sa previne ejacularea.

Vasectomia este cea mai populara forma de control chirurgical al sarcinilor permenent pentru barbati. Vasectomia este indicata pentru orice barbat bine informat care nu doreste a deveni tata si care vrea o metoda rapida si ieftina de sterilizare voluntara chirurgicala.

Desi mai putin populara decit alte forme de sterilizare cum este ligaturarea tubelor uterine pentru femeie procedura ofera avantajele unui pret mic, nivel de invazivitate scazut, nu necesita anestezie generala sau spitalizare si are un timp de recuperare scurt. De asemenea sunt posibile verificari ale fertilitatii in orice moment prin analiza spermei fata de femeile care au suferit ligaturarea tubelor.

Rata de esec a vasectomiei prin cauterizare intraluminala este de 1%. Sterilitatea nu este instantanee. Analiza spermei postvasectomie pentru a asigura azoospermia este critica inainte de a elibera pacientii de a folosi alte forme de anticonceptionale. Timpul in care sperma isi pierde motilitatea postoperator este de 3 saptamini. Absenta spermei dupa 12 saptamini garanteaza sterilitatea pe termen lung.

Tehnica chirurgicala

Procedura implica anestezia locala a scrotului. Printr-o incizie mica se abordeaza vasele deferente care sunt taiate si ligaturate, cauterizate sau brosate. Procedura poate folosi un bisturiu sau un hemostat ascutit pentru a punctiona scrotul si a reduce astfel timpul de vindecare si riscul de infectie. Vasele deferente pot fi taiate sau doar clipate. Cliparea permite reversibilitatea operatiei fata de metoda clasica.

Contraindicatiile procedurii

- anomaliile anatomice cum este imposibilitatea de a palpa sau mobiliza vasele deferente sau hidrocelele mari sau varicocelele
- scrotul traumatizat sau cu cicatrice
- infectia acuta locala a scrotului.

Efectele adverse ale vasectomiei

Dupa vasectomie testiculele ramin in scrotum unde celulele Leyding continua sa produca testosteron si alti hormoni masculini care sunt secretati in fluxul sanguin. Unele studii au descoperit ca dorinta sexuala este neafectata la peste 90% dintre barbatii vasectomizati, in timp ce altele au gasit rate mai ridicate ale diminuarii dorintei sexuale. Fluidul cu sperma din testicule contribuie la aproximativ 10% din volumul unei ejaculari si nu afecteaza semnificativ aspectul, textura sau mirosul ejaculatului.

Cand vasectomia este completa sperma nu mai poate iesi din corp prin penis. Sperma este inca produsa de catre testicule, dar este absorbita de catre corp. Fluidul continut este absorbit prin membranele epididimului, iar continutul solid este dizolvat de catre macrofage si reabsorbit prin singe. Sperma este maturata in epididim pentru aproximativ o luna dupa ce paraseste testiculele. Aproximativ 50% din sperma produsa nu ajunge la stadiul orgasmic la barbatul non-vasectomizat. Dupa vasectomie membrana creste in dimensiune pentru a absorbi si a stoca mai mult fluid, determinind sistemul imun sa produca mai multe macrofage pentru a fi recrutate in absorbtia continutului.

La un an dupa vasectomie 70% dintre barbatii vasectomizati dezvolta anticorpi antisperma. In unele cazuri poate aparea vastitis nodosa, o proliferare benigna a epiteliului ductal. Formarea de sperma creste presiunea in vasele deferente si epididim. Pentru a preveni lezarea testiculelor aceste structuri se rup eventual in mai mult de jumatate de cazuri. Intrarea spermei in scrot determina granuloame spermatice tratate de catre corp ca si corpi straini.

Eficacitatea vasectomiei

Esecul precoce al vasectomiei se datoreaza de obicei contactelor sexuale inainte de vasectomie neprotejate. Esecurile tardive cum este sarcina dupa recanalizare a vaselor deferente a fost decomentata dar este foarte rara. Dupa vasectomie se recomanda prelevarea a doua probe de sperma pentru a verifica succesul vasectomiei.
Fata de ligaturarea tubelor uterine la femei, vasectomia inca nu este atit de frecventa.

Cuplurile opteaza pentru ligaturarea tubelor din urmatoarele motive:
- frica de efecte secundare la barbat
- frica de interventie chirurgicala a barbatului.
Cuplurile opteaza pentru vasectomie din urmatoarele motive:
- costul mic al interventiei
- simplitatea procedurii chirurgicale
- mortalitatea mica a vasectomiei
- frica de efecte adverse la femeie
- frica de interventie chirurgicala majora a femeii.

Complicatii vasectomie

Complicatiile pe termen scurt cuprind aparitia de echimoze temporare si singerare - hematom. Inciziile mici sunt predispuse la iritatie. Principala complicatie pe termen lung este durerea permanenta - sindromul dureros al vasectomiei.
Studiile umane si animale indica ca vasectomia nu creste riscul de ateroscleroza si creste complexele imune circulante dupa vasectomie tranzitor. Cancerul testicular si de prostata nu este favorizat de vasectomie.

Hematoamele:
Hematoamele mici de 1-2 cm sau infectiile plagii se pot dezvolta. Hematoamele mari sunt posibile prin hemoragia unor vase perivazale in tesutul scrotal expandabil. Aceste hematoame sunt diagnosticate prin examinare fizica si daca nu sunt largi pot fi tratate cu gheata, repaus.

Congestia epididimala:
Este observata de catre pacienti prin tumefierea si sensibilitatea in jurul epididimului sau testiculului si este accentuata de miscare sau activitati fizice. La examinare testiculul este de obicei marit de volum cu epididim indurat, febra nu este prezenta. Conditia este considerate noninfectioasa si asociata cu congestia limfatica si vasculara. Aplicarea de caldura si de antiinflamatorii nesteroidiene rezolva simptomele intr-o saptamina. Daca febra, leucozitoza sau roseata accentuata sau sensibilitatea sunt descoperite trebuie suspectata infectia locala.

Granulomul de sperma:
Acesta apare tipic in saptamina postoperatorie doi sau trei si afecteaza 25% dintre pacienti. Aceasta complicatie trebuie suspectata daca la examinarea pacientului se descopera un nodul mic, palpabil la capatul testicular al vasului sectionat. Se folosesc antiinflamatorii nesteroidiene pentru a rezolva problema dar persistenta nodulului poate necesita interventie chirurgicala.

Sindromul dureros postvasectomie:
Este caracterizat de durerea genitala de diferite intensitati care se poate mentine pentru toata durata vietii. Este estimata a apare la 5-25% dintre barbatii vasectomizati in functie de severitatea durerii. Durerea poate fi orhialgie, durere la contact sexual, la ejaculare sau exercitii fizice sau epididimita dureroasa.

Asocierea cu dementa:
Cercetatorii au descoperit dupa supravegherea unui numar mic de pacienti cu vasectomie dezvoltarea unei afazii progresive primare-o tulburare a limbajului vorbit. Deoarece afazia primara progresiva este atit de rara in comparatie cu numarul de barbati care au suferit vasectomii, statistic este o patologie neobisnuita. Studiul nu a fost verificat de alti cercetatori.

Reactiile psihologice:
Unii barbati experimenteaza depresie sau furie dupa pierderea abilitatii reproductive simtindu-se mai putin barbati. Aceasta emotie este similara cu cea experimentata de unele femei dupa menopauza. Aproximativ jumatate dintre barbatii vasectomizati prefera sa-si mentina sterilizarea secreta datorita stigmatizarii sociale. In functie de studiu intre 5-11% dintre barbati regreta decizia de a face vasectomie.

Reversibilitatea vasectomiei

Desi barbatii considera vasectomia ca ireversibila, exista o procedura pentru a reface vasele deferente - vasovasostomia. Aceasta este eficienta in determinarea unor sarcini in 50-70% dintre cazuri. Rata de sarcini determinate depinde de citiva factori cum este metoda folosita pentru vasectomie si durata de timp care a trecut de la vasectomie. Procedurile reverse sunt frecvent nepermanente cu ocluzia vaselor la doi ani de la operatie.

Deoarece corpul produce frecvent anticorpi impotriva spermei, cantitatea de sperma este rareori aceeasi de dinainte de vasectomie. Rata ridicata de aneuploidie si diploidie a spermatocitelor la barbatii cu vasectomie pot conduce la numar mare de defecte congenitale la copiii conceputi. Pentru a permite posibilitatea de reproducere prin inseminare artificiala dupa vasectomie unii barbati opteaza pentru criodepozitare a spermei inainte de sterilizare.

Data actualizare: 26-02-2014 | creare: 25-02-2010 | Vizite: 33039
Bibliografie
Progresul in vasectomia eugenica,link: https://www.eugenicsarchive.org/html/eugenics/static/images/2287.html
Durerea testiculara dupa vasectomie ,link: https://www.andrologyjournal.org/cgi/content/full/24/3/293
Vastitis nodosa ,link: https://www.jpgmonline.com/article.asp?issn=0022-3859;year=1985;volume=31;issue=2;spage=105;epage=8;aulast=Deshpande
Reducerea sarcinilor nedorite ,link: https://www.arhp.org/Publications-and-Resources/Contraception-Journal/January-2008
Siguranta si eficienta vasectomiei ,link: https://www.vasectomy-information.com/links/docguidecom.pdf
Studiu asupra dementei dupa vasectomie ,link: https://men.webmd.com/news/20070222/study-suggests-vasectomy-dementia-link
Vasectomia si vasovasostomia ,link: https://healthguide.howstuffworks.com/vasectomy-and-vasovasostomy-in-depth.htm
Despre reversibilitatea vasectomiei ,link: https://www.earlowen.com.au/about%20vasectomy%20reversal.htm
Relatia dintre perioada postvasectomie si capacitatea reproductiva,link: https://humrep.oxfordjournals.org/cgi/content/full/17/3/736
Reversia vasectomiei conduce la defecte congenitale,link: https://www.bio-medicine.org/medicine-news/Vasectomy-Reversal-to-Lead-to-Birth-Defects-11505-1/
Procedura vasectomie,link: https://www.medicalvideos.us/videos-360-Vasectomy
Vasectomia fara bisturiu,link: https://www.no-scalpelvasectomy.com/nsv_book.html
Vasectomie ,link: https://www.emedicinehealth.com/vasectomy/article_em.htm
Vasectomia si riscul de cancer,link: https://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/vasectomy
Sterilizarea masculina,link: https://www.birth-control-comparison.info/vasectomy.htm
Vasectomie,link: https://www.emedicinehealth.com/vasectomy/page2_em.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum