Vitamine pentru ten

©

Autor:

Vitamine pentru ten
Aspectul exterior poate evidentia varsta si de cele mai multe ori, sanatatea. Pentru buna functionare a organismului sunt necesare vitamine si minerale. Acestea sunt benefice si pentru ten. Lipsa vitaminelor si a mineralelor pot declansa anumite boli de piele si pot accelera imbatranirea. Pentru a peveni efectele nedorite trebuie sa consumati in cantitati adecvate legume si fructe.

Nu trebuie insa se exagerati. Dozele mari de vitamine si minerale pot fi la un moment dat... toxice.

Care sunt vitaminele esentiale in mentinerea tenului?
Pentru a mentine chipul tanar sunt recomandate vitaminele: A, B1, B2, B3, B5 si B6. In unele cazuri se mai adauga B12 si acidul folic. Nu trebuie sa lipseasca vitaminele C, D, E si K.

Vitamina A
Este un element cheie, deoarece pastreaza elasticitatea si intareste tesutul exterior al pielii, punand o bariera in cazul infectiilor si a cicatricilor. In acelasi timp, reduce productia de sebum. In urma tratamentului cu vitamina A s-a observat o piele stralucitoare si tonifianta. Cremele cu vitamina A sunt indicate pentru intarzirea aparitiei ridurilor. In plus, vitamina A este un antioxidant puternic, care scapa organismul de toxine.
Pentru a inlatura si combate acneea este recomandat 10. 000 UI vitamina A; daca sunteti insarcinata nu mai mult de 5. 000 UI.
Morcovii, brocolii si legumele verzi sunt bogate in vitamina A. Vitamina A se mai gaseste si in uleiul de macese.

Complexul de vitamine B
In general aceasta categorie de vitamine are rolul de a mentine pielea sanatoasa. In plus, combate anexientatea si stresul. Vitaminele B sunt recomandate a se folosi intotdeauna, impreuna.

Vitamina B1 (Tiamina) este un antioxidant perfect: imbunatateste circulatia sangvina si in acelasi timp ajuta digestia. In cazul acneei este indicat a se administra 100 mg de trei ori pe zi.
Vitamina B1 se gaseste in semintele de floarea-soarelui si fasole uscate.

Riboflavina sau Vitamina B2 este benefic pentru piele, par si unghii. In combaterea acneei, doza recomandata este de 100 mg de trei ori pe zi. Aparitia acneei este rezultatul lipsei de vitamina B2. Riboflavina impreuna cu Vitamina A mentin tractul digestiv sanatos.
Spanacul, mazare verde, fructe uscate si avocado contin o doza ridicata de vitamina B2.

Vitamina B3 sau Niacina mentine pielea sanatoasa si imbunatatesc circulatia sangvina. Niacina este ingredientul principal pentru pielea uscata. De asemenea, are rolul de a proteja pielea impotriva factorilor nocivi.
Vitamina B3 se afla in ciuperci si alune.

Vitamina B5 previne aparitia ridurilor si uscarea pielii. Vitamina B5 sau Acidul Pantotenic este cunoscuta sub numele de "vitamina antistres", deoacere ajuta producerea de globule rosii si la buna functionare a glandelor suprarenale.
Doza indicata de Vitamina B5 (in tratamentul pielii) este de 500 si 1. 000 mg pe zi.

Vitamina B6 produce anticorpi si mentine functionarea sistemului imunitar. La fel ca si celelalte vitamine B, deficitul de B6 declanseaza aparitia acneii. Vitamina B6 sau Piridoxina este benefica in cazul tenului gras si a punctelor negre.
100 mg de 3 ori pe zi este doza recomandata pentru problemele acneice.
Vitamina B6 se gaseste in spanac, brocoli si banane.

Vitamina B12 se afla aproape in toate alimentele de origine animala. Lipsa acestuia din organism duce la diviziunea celulelor, chiar si cele de la nivelul pielii. Absenta acestei vitamine este mai accentuata in cazul persoanelor vegetariene, persoanelor de varsta a doua si cele care au o alimentatie non-echilibrata. Comparativ cu alte vitamine, vitamina B12 poate fi administrata in cantitati mai mari.

Printre numeroasele beneficii, Vitamina B9 sau Acid Folic prezinta un rol important si in cazul pielii. Legumele verzi (brocoli si spanac) si sucul de portocale sunt doar cateva ingrediente esentiale care protejeaza metabolismul si formeaza celulele rosii din sange.

Vitamina C este un antioxidant benefic in prevenirea efectelor radicali liberi asupra pielii. Prezenta in legume si fructe, Vitamina C formeaza colagen, vindeca tesuturile, lumineaza si revigoreaza tenul. De asemenea, Vitamina C protejeaza organismul impotriva infectiilor si imbunatateste imunitatea.
Doza indicata in cazul acneei este de 1. 000-1. 200 mg de 3 ori pe zi.
Persoanele cu diabet vor consulta mai intai medicul.

In cazurile psoriazisului si a expunerii la soare este necesar a se administra Vitamina D. Pestele este un aliment bogat in vitamina D.

Un alt antioxidant cu roluri de vindecare si reparare a tesuturilor este Vitamina E. Prezenta in uleiurile naturale vegetale, nuci si legume, Vitamina E incetineste procesul de imbatranire si pune o bariera impotriva agentilor mecanici. 400 UI este doza recomandata de Vitamina E in cazul acneei.

Vitamina K elimina cearcanele si vanataile.
Fiind cunoscut ca un factor proagulant, cercetarile in medicina au descoperit ca, cremele bogate in vitamina K reduc considerabil vanataile si cicatricele. In combinatie cu vitamina A, in aceste cazuri rezultatele sunt extrem de benefice.
Cearcanele si ridurile sunt de asemenea diminuate daca se aplica un gel bogat in vitamina K, A, C si E.

Data actualizare: 12-04-2019 | creare: 25-08-2009 | Vizite: 24201
Bibliografie
Vitamins and Minerals for Healthy Blemish-Free Skin, link: https://healing.about.com
Skin Vitamins - For a healthy and glowing skin, link: https://www.ultimate-cosmetics.com
Vitamins and your skin, link: https://www.essortment.com
Vitamins, minerals and skin rejuvenation, link: https://www.smartskincare.com
Nutrients for Healthy Skin: Inside and Out, link: https://www.medicinenet.com
Skin Care: Nutrients for Healthy Skin, link: https://www.medicinenet.com
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: