Xeracalm A.D. pentru tratamentul dermatitei atopice

©

Autor: Redacția ROmedic

Xeracalm A.D. pentru tratamentul dermatitei atopice
Advertorial oferit de Avene

Pielea uscată cu tendință atopică (caracteristici)

Pielea predispusă la dermatita atopică este o piele foarte uscată, afectată de erupţii inflamatorii la intervale de timp mai mult sau mai puţin apropiate. Pe durata acestor faze de erupţie, pete roşii solzoase, de dimensiuni diferite, apar pe piele şi provoacă mâncărimi puternice. La început supurează, apoi se îngroaşă şi se usucă.

Mâncărimile tulbură viaţa de zi cu zi a copilului şi sunt uneori atât de intense, încât afectează şi somnul părinţilor, nu numai pe cel al copiilor.
Pielea este întotdeauna uscată, chiar şi între erupţii, şi are un aspect palid şi aspru.

Întreaga piele are un aspect neobişnuit de uscat, însă episoadele inflamatorii sau erupţiile eczemelor tind să apară în aceleaşi locuri. La bebeluşi, apare pe obraji şi în exteriorul membrelor. La copiii mai mari şi la adulţi, afectează pielea de pe încheieturi (precum interiorul coatelor şi al genunchilor).
 

De ce apar mâncărimi în cazul pielii uscate?

Pielea uscată este pielea care duce lipsă de apă, ceea ce înseamnă că straturile superioare ale pielii, epiderma sau stratul cornos, sunt afectate şi, prin urmare, tulbură funcţionarea normală a pielii, împiedicând-o să îşi îndeplinească rolul său de barieră împotriva agenţilor externi şi a deshidratării.

Prin urmare, fiind slab protejată şi cu sisteme de apărare insuficiente, pielea uscată devine iritată şi provoacă mâncărimi.
Cea mai bună metodă este aceea de a evita orice lucru care ar putea agrava uscarea pielii, cum ar fi:
  • detergenţi, surfactanţi;
  • săpunuri alcaline, produse astringente;
  • produse care conţin alcool;
  • frecare excesivă;
  • îmbrăcămintea din in sau alte materiale aspre;
  • expunerea la condiţii meteorologice extreme (frig, vânt etc.).

Epiderma trebuie ajutată, de asemenea, să funcţioneze normal, prin refacerea funcţiei sale de barieră. Aceasta se poate obţine prin aplicări regulate de produse cunoscute drept „emolienţi activi”, ale căror formule acţionează asupra:
  • hiperactivităţii pielii;
  • senzaţiilor de mâncărime;
  • anomaliilor de apărare a pielii.

Pentru a satisface cerințele tuturor tipurilor de piele uscată, cu mâncărime, iritată şi predispusă la dermatită atopică, gama de emolienți Xeracalm A.D. are formula sterilă. Nu conţine parfum, parabeni şi este realizată folosind substanţe active selectate pentru eficienţa şi siguranţa lor.

Xeracalm A.D. este o gamă completă de 3 produse care oferă un răspuns complet pentru pielea atopică și toate tipurile de piele uscată care manifestă prurit. Gama Xeracalm  A.D. permite managementul tuturor simptomelor dermatitei atopice cu o formulă unică, dezvoltată cu un număr minim de ingrediente, selecționate atent pentru eficiența și siguranța lor, care hidratează și calmează pielea sensibilă și pruritul și refac bariera de apărare a pielii.

Îngrijirea zilnică cu XeraCalm A.D. cremă și XeraCalm A.D. ulei de duș acţionează asupra uscăciunii, reface rolul de barieră al pielii, limitează pătrunderea transcutanată a substanţelor iritante şi a alergenilor, reducând astfel apariția leziunilor, distanțează puseele de dermatită atopică și reduce utilizarea steroizilor topici.

Compresele și pulverizările cu Apa Termală Avene calmează inflamația și mâncărimea datorită proprietăților calmante și anti-iritante demonstrate prin studii clinice. Acțiunea benefică a apei termale Avene asupra dermatitei atopice este confirmată anual de cei peste 2600 de pacienți tratați anual la Centrul Termal de Hidroterapie Avene.

Termalismul, terapia cu apa termală Avene, este astfel metoda non-invazivă de tratament, cu rezultate uimitoare aupra leziunilor de dermatită atopică.

Sfatul specialistului
Dermatita atopică este o afecțiune cutanată cronică în care este afectată funcția de barieră a tegumentului, ceea ce permite factorilor externi să provoace inflamație cu apariția de leziuni de tipul eczemei acute, subacute și cronice. Leziunile prezintă o localizare tipică la nivelul feței și pliurilor și sunt însoțite de prurit și xeroză. Alterarea funcției de barieră cutanată  este determinată de factori endogeni (precum mutații în gena filagrinei) și exogeni (agenți de curățare, frig, apa dură, poluare etc.), ceea ce duce la afectarea filmului hidrolipidic al tegumentului. Refacerea acestui film se realizează prin aplicarea de emoliente și prin folosirea de agenți blânzi de curățare. Emolientele cresc gradul de hidratare și elasticitatea stratului cornos, refăcând lipidele. Astfel, sunt reduse inflamația, pruritul și este restabilită funcția de barieră a tegumentului. Este important ca aceste emoliente să nu conțină parfum și să fie create în medii complet sterile, în recipiente care să nu permită pătrunderea bacteriilor. Asociat emolientului, produsul de curățare trebuie să nu agreseze pielea, varianta de ulei de baie fiind o alegere optimă. Aplicarea emolientelor reduce necesarul aplicării terapiei antiinflamatorii precum dermatocorticoizii și imunomodulatorii, scăzând frecvența recurențelor.

Asist. Univ. Dr. Mihaela Panduru
Medic Primar Dermato-Venerologie
Clinica Dermatologie Spitalul Clinic Colentina
București

Data actualizare: 25-11-2016 | creare: 25-11-2016 | Vizite: 3886
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!