Cum îți poți proteja pielea în sezonul rece?

©

Autor:

Cum îți poți proteja pielea în sezonul rece?

Iarna se apropie cu pași repezi, prin urmare gerul și zăpada și alți factori de mediu pot afecta sănătatea și aspectul pielii. În general, pielea este destul de delicată și poate suferi din cauza condițiilor nefavorabile de mediu. Pentru a-ți proteja pielea de vremea rece, trebuie folosite produse adecvate pentru tenul normal, uscat, gras, sensibil, mixt.


Dermatologii recomandă printre altele și cremele protectoare și hrănitoare pentru ten. Nutriția pielii este importantă pentru toate tipurile de ten. Protejarea stratului hidrolipidic este esențială, pentru că acesta acționează ca o apărare naturală a epidermei.


Dacă gerul este aprig, mediul va fi mai dur și suprafața pielii este mai probabil să-și piardă elasticitatea. Aspectul pielii trebuie verificat cu atenție, pentru a preveni anumite probleme. Starea pielii diferă de la o persoană la alta, însă principalele semne care trebuie analizate sunt următoarele:

  • Prin atingerea pielii cu degetele se verifică dacă senzația este de ten aspru și uscat
  • Se observă petele de pe față, dacă există simptome de acnee, coșuri sau pistrui
  • Se verifică dacă ridurile au devenit mai pronunțate sau dacă s-au format altele noi.


Umiditatea pielii scade iarna

Scăderea temperaturii produce și scăderea umidității din piele. O consecință a vremii reci este tenul uscat. Când pielea devine uscată, pot apărea și mâncărimi la nivel cutanat. În plus, există și riscul de descuamare a pielii. Gerul și alți factori de stres din mediu (poluarea, temperatura scăzută) pot cauza iritații și inflamații pielii.
Iarna, cantitatea de transpirație și de sebum scade, asta îngreunează formarea peliculei de protecție, deci se va reduce capacitatea pielii de a-și menține umiditatea. Fluxul sanguin reduce și eficiența pielii de a genera umiditate. La asta se adaugă și evaporarea umidității din stratul cutanat, deci este de înțeles că va rezulta o piele mai uscată în anotimpul de iarnă.


Roșeața facială

Acest efect la nivelul tenului este produs de modificările microcirculației pielii. Când temperaturile scad brusc, pielea feței este și ea afectată. Uneori simptomele de roșeață sunt intense, ele sunt de forma unei dermatite, în cazul tenului mai sensibil. Schimbările de temperatură modifică vasele de sânge din piele, provoacă roșeață și mâncărime.
Bariera hidrolipidică a țesutului cutanat poate fi afectată și de frecarea hainelor împotriva pielii, nu doar de factorii de stres datorați mediului. Unele materiale – cum este lâna aspră – irită pielea sensibilă deja din cauza condițiilor atmosferice nefavorabile. Perturbarea barierei hidrolipidice are consecințe nedorite, face ca pielea să fie mai vulnerabilă la factorii de stres din timpul iernii.


Cum îți poți proteja pielea, iarna?

Ingrijirea pielii in sezonul rece

Hidratarea corectă ajută la menținerea sănătății și la îmbunătățirea umidității pielii. Din fericire, se pot găsi numeroase produse de hidratare și de îngrijire a pielii în farmacia online. Pentru a preveni uscarea pielii, este important de ales produse de calitate ridicată, care să mențină tenul bine hidratat. Există produse cosmetice și medicinale cu putere mare de hidratare, care au aminoacizi și alte ingrediente pentru prevenirea tenului uscat.


Folosirea unui demachiant pentru piele, de cea mai bună calitate, ajută în menținerea barierei hidrolipidice, care este afectată de vremea neprielnică, iarna. Factorii de mediu au un efect negativ asupra ei, o fac să fie mai subțire și mai fragilă. Un aspect important este evitarea demachiantelor puternice, care conțin alcool. Iarna, pielea are nevoie doar de un produs ușor și eficient de eliminare a celulelor moarte de pe piele.


Există creme pentru pielea sensibilă care sunt mai ușoare, mai puțin grase și care mențin sănătatea și elasticitatea pielii. Rolul lor este de a hidrata și de a hrăni în mod delicat epiderma. Un ingredient bun al unor creme este Aloe vera – care are efect calmat și combate formarea ridurilor.


Pentru a preveni uscarea și infectarea pielii este importantă hidratarea corespunzătoare. Pentru asta se poate folosi un emolient de calitate, care se potrivește tipului de ten.


Data actualizare: 26-11-2022 | creare: 23-12-2021 | Vizite: 672
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: