Elastaza fecală (elastaza pancreatică în materiile fecale)

©

Autor:

Elastaza pancreatică este o enzimă proteolitică produsă de celulele acinare de la nivelul pancreasului. Aceasta este eliberată sub formă de zimogen, care va fi convertită în enzimă activă la nivel duodenal de către tripsină. Elastaza are un rol extrem de important în procesul de digestie, având rol în degradarea enzimatică proteinelor. (3)

Insuficiența pancreatică exocrină este descrisă prin scăderea nivelului activității enzimatice sub nivelurile normale descrise. Pentru a diagnostica insuficiența pancreatică exocrină se pot utiliza metode de determinare directe sau indirecte. Dozarea elastazei pancreatice din materiile fecale reprezintă cea mai frecventă și mai utilizată metodă indirectă. Testarea indirectă este mult mai acesibilă atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului necesar de execuție, fiind preferate ca prim test. Elastaza pancreatică de tip 1 este codificată genetic la nivelul unui singur locus la nivelul cromozomului 12. (3)

Semne și simptome

Tabloul simptomatologic descris de insuficiența pancreatică constă în steatoree, balonare, disconfort abdominal, pierdere în greutate. Există o listă lungă de cauze care sunt incriminate în etiologia insuficienței enzimatice pancreatice, printre care se enumeră: cancer pancreatic, pancreatită acută necrotizantă, diabetul zaharat de tip I sau de tip II, chirurgie bariatrică, sindromul de intestin scurt, fibroză chistică, patologie intestinală inflamatorie, sau un aport excesiv de alcool. Tratamentul acestor patologii constă în tentativa de a rezolva cauza, dar și prin administrarea exogenă a enzomelor pancreatice. (1), (3)

Diagnostic paraclinic

Dozarea elastazei pancreatice din materiile fecale este o componenta esențială a insuficienței pancreatice, fiind cel mai important mod de determinare indirectă a acestei patologii. Elastaza de tip 1 este foarte ușor de conservat, rezistând până la o săptămână la temperatura camerei și până la o lună la o temperatură de 4°C. Măsurarea trebuie efectuată din materii fecale solide deoarece dacă este efectuată din materii fecale lichide acest fapt poate conduce la rezultate fals pozitive. Testarea elastazei pancreatice din materii fecale se poate realiza utilizând două metode ELISA, utilizând anticorpi monoclonali sau policlonali, fiind o metodă sensibilă și specifică. (2)

Valori de referință ale elastazei fecale de tip 1 (aplicabile pentru toate grupele de vârstă): (2)

  • <100µg/g – insuficiență pancreatică severă
  • 100-200µg/g – insuficiență pancreatică moderată
  • >200µg/g- valori normale (dar care nu exclud un diagnostic de insuficiență pancreatică exocrină)

Data actualizare: 25-05-2021 | creare: 25-05-2021 | Vizite: 5779
Bibliografie
1. Leeds JS, Oppong K, Sanders DS: The role of fecal elastase-1 in detecting exocrine pancreatic disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2011;8:405-415
2. Capurso G, Traini M, Piciucchi M, Signoretti M, Arcidiacono PG: Exocrine pancreatic insufficiency: prevalence, diagnosis, and management. Clin Exp Gastroenterol. 2019;12:129-139, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30962702/
3. Chowdhury SD, Kurien RT, Ramachandran A, et al: Pancreatic exocrine insufficiency: Comparing fecal elastase 1 with 72-h stool for fecal fat estimation. Indian J Gastroenterol. 2016;35:441-444, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27878466/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: