Reflex intarziat de înghițire, greutate la înghițire

09-03-2021
Deea_Dana2020
Nu este medic/terapeut
Deea_Dana2020
Bună seara, doresc să vă aduc la cunoștință, o problemă pe care o am in legătură cu dificultatea de a înghiți.
Am 20 de ani, 47 kg, 1.58 m.
Cu vreo patru ani în urmă am avut o problemă cu mandibula, care se deplasa, și pocnea atunci când mestecam sau deschideam gura mai tare și din această cauză, timp de o săptămână, nu am reușit să mestec normal, datorită fricii că se va deplasa mandibula într-o direcție greșită, va "pocni" ca și cum osul "ar ieși" și îmi va provoca durere. Ceea ce se și întâmpla din când în când.
Din aceasta cauză, nu mai mestecam normal, de teamă.
Nu mai puteam deschide gura ca sa pot introduce mâncarea în gură. A fost foarte greu, pentru că nici nu știam cum să procedez. Din cauza acestor temeri, după ce am reușit în sfârșit să îmi revin cu mandibula, au apărut aceste probleme cu înghițitul.
Ar putea părea că nu au vreo legătură, dar nu știu cum să mă exprim mai coerent, am rămas cu acea "traumă" la nivel psihic, că se va deplasa mai tare maxilarul, in timpul mestecării și a înghițirii și va pocni. Drept urmare, când dădeam să înghit bolul alimentar, strângeam dinții și atunci forțam maxilarul in momentul înghițirii.

Acest tic, reflex, sau "traumă", nu știu cum să o numesc mai bine, care mi-a îngreunat mult înghițirea, s-a atenuat o perioadă de vreo
trei ani.
Acum câteva zile a revenit această senzație neplăcută, împreună cu ticul acesta de a strânge dinții în momentul înghițirii, și senzația înecării.
Nu cunosc cauzele, pentru că nu sufăr de vreo boală care ar putea provoca aceste stări. Unii spun că ar putea fi pe font nervos.
Am analizat simptomele disfagiei și nu am regăsit decât puține asemănări.
Ar putea fi și un reflex datorat fricii, temerii.
Cum as putea să rezolv acest caz? Este grav, se poate remedia? Cum pot face ca sa revin din nou la normal, și să îmi recapăt reflexul natural de înghițire ?
Dacă aș putea fi ajutată ar fi de mare folos.
Vă mulțumesc frumos.
1 comentarii
0
10-03-2021, ora 09:38
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
consult la Chirurgia maxilo-faciala
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.