Gemoterapia

©

Autor:

Gemoterapia

Ce este gemoterapia?

Gemoterapia sau terapia cu muguri este un tip de terapie aflată la confluența dintre medicina naturistă și homeopatie. Aceasta se bazează pe acțiunea vindecătoare a celulelor stem din diverse porțiuni ale plantelor aflate în stadiu embrionar (muguri, frunze tinere, lăstari, ramuri tinere) asupra organismului uman. (3)


Gemoterapia a luat naștere în ani 1950-1960, când medicii belgieni și francezi au descoperit efectele terapeutice benefice ale țesuturilor plantelor aflate în creștere. Medicul belgian Pol Henry a fost primul care s-a gândit că țesutul format din celule care se divid foarte rapid trebuie să aibă o energie curativă foarte ridicată. Acest tip de terapie a fost denumit fitoembrioterapie, primind ulterior numele de gemoterapie. Astăzi este utilizată preponderent în statele din vestul Europei, în special în Franța și Italia. (1), (4)


Mecanism terapeutic

Gemoterapia este utilizată în general înaintea aplicării unui alt tratament homeopat, pentru că se consideră că are rolul de a elimina toxinele acumulate în organism și astfel asigură mai mari șanse de reușită acelui remediu naturist.


Acele părți componente din plante care se folosesc în gemoterapie se recoltează în general primăvara, pentru că atunci este momentul lor de maximă dezvoltare. De obicei se utilizează părțile tinere, aflate în creștere, ale plantelor, pentru că acestea conțin mai multe substanțe nutritive și hormoni de creștere decât cele adulte, deja dezvoltate. (1)


Procesul prin care gemoterapia acționează este de drenare a toxinelor de la nivelul diferitor organe ale corpului, prin acțiunea plantelor medicinale. Acestea au rol de stimulare a organelor excretoare și acționează centrifugal asupra corpului, ducând la eliminarea deșeurilor acumulate în rinichi, intestine, piele, plămâni, sânge și limfă. (1), (2)


Celulele nediferențiate ale plantelor (celule stem) conțin acizi nucleici cu informație genetică, săruri minerale, enzime și factori de creștere și astfel țesuturile vegetale embrionare ajută mecanismele fiziologice ale organismului uman să lupte împotriva bolilor, inflamațiilor etc. Susținătorii acestui tip de terapie consideră că celule stem ale plantelor sunt mult mai sigure decât celulele stem ale oamenilor din punct de vedere al transmiterii de viruși și boli, pentru că este foarte improbabil ca o boală a plantelor să treacă bariera vegetal-uman și să se transmită la om. (2), (3)


Există două modalități de fabricare a remediilor în gemoterapie: macerarea și diluția. Macerarea constă în realizarea unui amestec de apă, alcool și glicerină, în care se adaugă țesuturi embrionare de la plante (muguri, lăstari) proaspăt recoltați. Macerarea durează câteva ore și astfel se obține „maceratul-mamă”. Diluția constă în macerarea mugurilor într-o soluție de alcool și glicerină, după care maceratul obținut este diluat de zece ori cu apă, alcool și glicerină, obținându-se astfel „maceratul-glicerină”. (5)


Acțiune terapeutică

Acțiunea terapeutică principală a gemoterapiei constă în stimularea detoxifierii și eliminării toxinelor din organism. Pe lângă acestea, susținătorii săi consideră că acest tip de terapie este benefic în tratarea alergiilor, problemelor respiratorii, reglarea stresului, somnului, circulația sângelui, celulita și că pentru fiecare organ sau țesut al corpului este indicat un anumit tip de plantă. (6)


Argumente pro și contra

Argumente pro

  • Datorită concentrației foarte slabe a substanței active din remediul preparat pe bază de plante, există slabe minime de apariție a efectelor adverse sau de a interfera cu alte medicamente (1)
  • Gemoterapia se bazează pe legătura strânsă între organismul uman și mediul vegetal (2)
  • Prin procesul de drenare a toxinelor, gemoterapia este benefică pentru îndepărtarea toxinelor din organism provocate de intoxicarea cu diverse medicamente sau de poluarea din mediu. (2)
  • Gemoterapia se adresează nu doar vindecării bolii, ci ia în calcul persoana în sine, stilul său de viață și mediul în care trăiește. (2)
  • Remediile gemoterapiei sunt accesibile din punct de vedere financiar, deoarece plantele din care acestea se prepară nu sunt scumpe. (3)
  • Gemoterapia are o acțiune blândă, dar fermă și eficientă în același timp. (3)
  • Remediile gemoterapiei au puține contraindicații sau efecte adverse, doar cele care conțin alcool nu sunt indicate femeilor însărcinate (4)
  • Gemoterapia este mult mai eficientă decât alte terapii bazate pe utilizarea plantelor deoarece gemoterapia are la baza vitalitatea adusă de țesuturile aflate în creștere ale plantelor. (4)

Argumente contra

  • Substanța obținută din componentele tinere ale plantei este diluată până se ajunge la o concentrație foarte slabă (acesta este principiul homeopatiei). În aceste condiții este foarte puțin probabil ca substanța activă să mai existe în remediul respectiv într-o cantitate suficientă pentru a avea un impact notabil asupra organismului. (1)
  • Pentru că este o practică relativ tânără, care nu este reglementată din punct de vedere al standardelor de aplicare, oricine poate deveni terapeut în gemoterapie și își poate prescrie și realiza remediile de care consideră că are nevoie. (3)
  • Cercetare în acest domeniu este abia la început. În prezent există prea puține studii științifice și testări clinice care să demonstreze efectul acestor remedii sau posibilele riscuri implicate. Cu toate acestea, există numeroase magazine online care vând o serie foarte largă de produse și remedii bazate pe gemoterapie.
  • În tările în care este practicată gemoterapia, aceasta nu este recunoscută ca fiind un tip de medicină. În Franța, de exemplu, legislația în domeniu nu consideră maceratul-glicerina ca fiind un tip de medicament, ci este încadrat ca fiind un produs alimentar, respectiv un concentrat care se diluează pentru a se obține o băutură aromată.


Evoluția gemoterapiei

Gemoterapia nu a cunoscut o dezvoltare la nivel internațional, această terapie fiind utilizată majoritar în Italia și Franța și mai puțin în celelalte state europene sau în SUA, unde abia recent a început să fie cunoscută. Din acest motiv nici oamenii de știință nu i-au acordat interes, astfel că cercetarea în privința efectelor curative și a riscurilor gemoterapiei este aproape inexistentă. Puținele studii care s-au realizat totuși sunt disponibile mai curând în revistele științifice locale, inaccesibile publicului larg. (7)


Rezultatele a două astfel de teste sunt prezentate în continuare, cu mențiunea că niciunul dintre ele nu a fost realizat pe oameni.

 

Într-un astfel de studiu cercetătorii au testat efectul antioxidant al extractului de muguri de plop pe celule, în laborator. Rezultatele au arătat că acest extract are proprietăți anti-aging și antioxidante moderate. (8)


Un alt studiu, realizat pe iepuri, a testat efectul părților tinere din lemnul dulde (Glycyrrhiza glabra) asupra tulburărilor cardiace. Cercetătorii au ajuns la concluzia că extractul din mugurii acestei plante are rol preventiv și curativ împotriva infarctului miocardic. Deși rezultatele sunt preliminarii, acestea marchează un început în ceea ce privește demonstrarea științifică a beneficiilor gemoterapiei. (9)


Cu toate acestea, remediile realizate din muguri și componentele tinere ale plantelor trebuie privite cu precauție, în lipsa unor dovezi solide privind eficiența lor. De asemenea, de fiecare dată este de preferat consultarea un medic specialist în cazul unor probleme de sănătate și nu tratamentul auto-aplicat.


Miracolul Ascuns din Extractele de Plante - Puterea Vindecătoare a Remediilor și Gemoderivatelor Naturale

Extractele din plante au fost folosite din cele mai vechi timpuri drept remediu pentru vindecarea afecțiunilor și pentru menținerea sănătății. Zecile de beneficii pe care le oferă plantele sunt păstrate în diferite forme: capsule, comprimate, ceaiuri...


Data actualizare: 09-12-2013 | creare: 01-07-2007 | Vizite: 20067
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum