ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Chirurgie orală și maxilo-facială Chirurgie orală și maxilo-facială Cluj-Napoca

Un mar pe zi la doctorul dentist nici o zi!

Un mar pe zi la doctorul dentist nici o zi!

Pana recent in ecuația cariei dentare cea mai mare semnificatie teoretica si practica au avut fluorul (rol inhibitor/ carioprotector) și zaharoza (rol cariogen). Cercetari moderne in preventia cariei atraga atentia asupra faptului ca in nutritia umana sunt importanți și alti factori (decât cele două elemente alimentare de mai sus) si anume pe scurt:

 

  • Secventa, Frecventa si Localizarea alimentului cariogen/ carioprotector in meniu (finalizarea mesei cu branzeturi tamponeaza aciditatea locala de dupa masa).

  • Interactiuni cu potential amplificator sau diminuator a cariogenitatii carbohidratilor.

  • Inlocuitorii de zahar (indulcitorii)/ infometeaza bacteriile cariogene.

  • Caracteristici fizice ale alimentului (pot stimula secretia salivara).

- fibre

- alimentatia nerafinata

- fructele si legumele crude

 

  • Componente bioactive (polifenolii, oxidul nitric, etc.) din cruditati.

  • Macronutrientii/ Proteinele si grasimile sunt carioprotectoare.

  • Aditivii alimentari (adaugarea si tamponarea cu Ca in bauturile dulci).

Sa analizam ca exemplu rolul merelor in preventia cariei dentare.

 

Desi contin zahar si acid malic, gustul lor apetisant stimuleaza secretia unei salive alcaline iar consistenta lor fibroasa stimuleaza mecanic cresterea volumului de saliva. Pe măsură ce debitul salivar crește, pH-ul salivar crește (devine alcalin) iar puterea de tamponare a acizilor din placa bacteriana si alimentara de pe smalt crește considerabil. Merele conțin taninuri condensate - care au proprietăți antiaderente împiedicand pe unele bacterii să se lege între ele in placă dentară - si flavonoide - inhiba aderenta bacteriana la smalt (deci au actiune direct antibacteriana). Intelegeti acum de ce sunt asociate cu sanatatea dentara: un mar pe zi la doctorul dentist nici o zi!

 

 
Programare