Implantul dentar

Autor:

Implantul dentar
Implantul dentar este una dintre cele mai sigure forme de tratament stomatologic.

Implantul dentar endo-osos

Implantul dentar serveste drept sprijin pentru o coroana, proteza partiala sau totala fixa sau proteza mobilizabila.

Un implant dentar endo-osos este un dispozitiv metalic care se insereaza in grosimea osului alveolar, in scopul inlocuirii radacinii unui dinte natural lipsa. Filetul are rol de a primi viitoarea constructie dentara (dintele propriu-zis). 

Implantul dentar reprezinta tratamentul recomandat in cazul pierderii dintilor si asigura suport pentru intreaga dantura sau in mod partial. Procedura face parte din categoria procedurilor odontologiei protetice, dar poate fi incadrata si in domeniul esteticii dentare.

Implanturile dentare pot fi imediate sau tardive; cele imediate se pot insera inserandu-se in aceeasi sedinta cu extractia dintelui deteriorat, pe cand cele tardive, dupa 9 - 12 luni de la data extractiei.

Dintii cu mobilitate dentara foarte mare nu mai pot fi recuperati, deoarece imprejurul lor nu mai exista os care poate conduce elementele regeneratoare, ci tesut inflamator imposibil de regenerat. Din acest motiv, acestia sunt extrasi si inlocuiti cu implanturi dentare, a caror optima fiabilitate trebuie sa se bazeze pe aceeasi tehnica de regenerare, pentru a preveni aparitia mobilitatii implantului (periimplantita).

Exista o categorie destul de mare de pacienti ce prefera coroane de portelan pe implanturile dentare, deoarece seamana foarte bine cu dintii naturali si se adapteaza perfect, oferind o dantura sanatoasa si un zambet perfect.

Componenta implantului dentar

Un implant dentar este format din doua componente:
 • un surub din titan – reprezinta corpul implantului, portiunea destinata plasarii chirurgicale in os
 • abutment-ul implantului dentar sau bontul protetic - pe care se fixeaza coroana dentara, care arata si are aceleasi functii ca un dinte natural.

Metalul din care este confectionat implantul dentar si acceptat in implantologia orala este titanul, deoarece ofera mai multe avantaje:

 • este un material bio-compatibil: oxideaza instantaneu in aer, formandu-se la suprafata lui un strat de dioxid de titan, care stabileste o legatura bivalenta la nivel molecular cu tesutul osos.
 • rezistenta titanului este comparabila cu cea a otelurilor speciale, insa este mult mai usor
 • este imposibil de corodat
 • are un cost acceptabil

Beneficiarii de implant dentar

De regula, cei care beneficiaza de un implant dentar sunt pacientii clinic sanatosi, care au un mod de viata normal si carora le lipsesc unul sau mai multi dinti.

Exceptiile sunt pacientii cu diferite afectiuni care sunt tinute sub control cu o medicatie adecvata.

Candidatul ideal pentru un implant dentar este pacientul tanar, cu varsta intre 25-35 ani, in stare de plina sanatate, cu lipsuri dentare multe, in special lipsa stalpilor posteriori de sustinere.

Limitele procedurii de implant dentar sunt impuse de starea generala a organsimului - in cazul in care pacientul se alfa inca in procesul de crestere sau sufera de afectiunile indicate in sectiunea de contraindicatii) sau de anumite restrictii, datorate cantitatii si calitatii osului receptor (osteoporoza), pozitia sinusului maxilar sau a nervului alveolar-inferior.

Contraindicatiile implantului dentar:

 • Dependenta de alcool sau tutun
 • Dependenta de droguri
 • Bolile cardiace
 • Reumatismul articular acut
 • Hipertensiunea
 • Bolnavii cu tare sanguine
 • HTA majora
 • Tulburarile endocrine
 • Diabetul insulino-dependent
 • Deficitele imunitare
 • Bolnavii iradiati
 • Bolnavii cu neoplasme
 • Afectiuni psihotice
 • Igiena deficitara
Etapele montarii implantului dentar si procedura de inserare

Pasii procedurii de realizare a unui implant dentar: Consultatia stomatologica si stabilirea planului de tratament: numarul si pozitia implantelor dentare, tipul lucrarii ce va fi purtata de pacient. 2. Efectuarea unor analize minimale (analizele normale de sange si o radiografie speciala, numita ortopantomografie, care stabileste in linii mari zestrea de os) si evalaurea starii de sanatate generala si orala. 3. Sedinta de inserare a implantului/ implantelor dentare...

Intretinerea implantului dentar

Implanturile dentare necesita aceeasi atentie si igiena orala precum dintii naturalii, incluzand atat periajul (corect), utilizarea atei dentare si controale medicale regulate. La o luna de la insertia lucrarii protetice se realizeaza un control pentru a evalua starea tesuturilor si a implantului dentar, apoi controalele periodice se vor efectua din 3 in 3 luni....

Efectele fumatului asupra implantului dentar

Specialistii odontologi considera ca pentru fumatori, riscul de infectie in urma efectuarii interventiei chirurugicale este mai mare decat la nefumatori, iar vindecarea in urma implantului dentar este mai lenta. Riscul ca implantele dentare sa nu isi dovedeasca durabilitatea si eficienta este mai mare, implantul fiind respins de organism....

Intrebari frecvente despre implanturile dentare

Implantul dentar reprezinta o tija metalica plasata in interiorul osului maxilarului si este folosit pentru a sustine unul sau mai multi dinti artificiali. In practica, atat dintele, cat si tija care il sprijina, sunt numite implanturi. ...

Durata de viață a implanturilor dentare

Atunci când vorbim despre implantologie, este foarte important ca pacientul să cunoască toate datele legate de rata de supraviețuire a implanturilor dentare. În literatura de specialitate, procentul de integrare a implanturilor este de 97-98 %, iar durata medie de viață se ridică la 10 ani....

Implantul dentar - Etape inainte si dupa procedura chirurgicala

Implantul dentar este un procedeu revolutionar prin intermediul caruia un pacient care are unul sau mai multi dinti lipsa isi poate recapata zambetul intr- singura zi, printr-un procedeu fara riscuri, fara durere si de calitate....

Esecul implantului dentar

Implantul dentar este cea mai recomandata si eficienta solutie pentru tratarea dintilor lipsa. Cu toate acestea, tratamentul cu implant dentar are o rata de nereusita intre 2% si 5% la nivel global. De aceea, este important sa fim atenti la efectele negative ce pot aparea dupa realizarea procedurii....


Data actualizare: 24-04-2014 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 33397

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK