Implantul dentar

Autor:

Implantul dentar
Implantul dentar este una dintre cele mai sigure forme de tratament stomatologic.

Implantul dentar endo-osos

Implantul dentar servește drept sprijin pentru o coroană, proteză parțială sau totală fixă sau proteză mobilizabilă.

Un implant dentar endo-osos este un dispozitiv metalic care se inserează în grosimea osului alveolar, în scopul înlocuirii rădăcinii unui dinte natural lipsă. Filetul are rol de a primi viitoarea construcție dentară (dintele propriu-zis). 

Implantul dentar reprezintă tratamentul recomandat în cazul pierderii dinților și asigură suport pentru întreaga dantură sau în mod parțial. Procedura face parte din categoria procedurilor odontologiei protetice, dar poate fi incadrată și în domeniul esteticii dentare.

Implanturile dentare pot fi imediate sau tardive; cele imediate se pot insera în cadrul aceleiași ședințe cu extracția dintelui deteriorat, pe când cele tardive, după 9 - 12 luni de la data extracției.

Dinții cu mobilitate foarte mare nu mai pot fi recuperați, deoarece împrejurul lor nu mai există os care poate conduce elementele regeneratoare, ci țesut inflamator imposibil de regenerat. Din acest motiv, aceștia sunt extrași și înlocuiți cu implanturi dentare, a căror optimă fiabilitate trebuie să se bazeze pe aceeași tehnică de regenerare, pentru a preveni apariția mobilității implantului (periimplantită).

Există o categorie destul de mare de pacienți ce preferă coroane de porțelan pe implanturile dentare, deoarece seamană foarte bine cu dinții naturali și se adaptează perfect, oferind o dantură sănătoasă și un zâmbet perfect.

Componența implantului dentar

Un implant dentar este format din două componente:
 • un șurub din titan – reprezintă corpul implantului, porțiunea destinată plasării chirurgicale în os
 • abutment-ul implantului dentar sau bontul protetic - pe care se fixează coroana dentară, care arată și are aceleași funcții ca un dinte natural.

Metalul din care este confecționat implantul dentar și acceptat în implantologia orală este titanul, deoarece oferă mai multe avantaje:

 • este un material bio-compatibil: oxidează instantaneu în aer, formându-se la suprafața lui un strat de dioxid de titan, care stabilește o legatură bivalentă la nivel molecular cu țesutul osos.
 • rezistența titanului este comparabilă cu cea a oțelurilor speciale, însă este mult mai ușor
 • este imposibil de corodat
 • are un cost acceptabil

Beneficiarii de implant dentar

De regula, cei care beneficiaza de un implant dentar sunt pacienții clinic sănătoși, care au un mod de viata normal și cărora le lipsesc unul sau mai mulți dinți.

Excepțiile sunt pacienții cu diferite afecțiuni care sunt ținute sub control cu o medicație adecvată.

Candidatul ideal pentru un implant dentar este pacientul tânăr, cu vârsta între 25-35 ani, în stare de plină sănătate, cu lipsuri dentare multe, în special lipsa stâlpilor posteriori de susținere.

Limitele procedurii de implant dentar sunt impuse de starea generală a organsimului - în cazul în care pacientul se află încă în procesul de creștere sau suferă de afecțiunile indicate în secțiunea de contraindicații) sau de anumite restricții, cauzate de cantitatea și calitatea osului receptor (osteoporoză), poziția sinusului maxilar sau a nervului alveolar-inferior.

Contraindicațiile implantului dentar:

 • Dependența de alcool sau tutun
 • Dependența de droguri
 • Bolile cardiace
 • Reumatismul articular acut
 • Hipertensiunea
 • Bolnavii cu tare sanguine
 • HTA majoră
 • Tulburările endocrine
 • Diabetul insulino-dependent
 • Deficitele imunitare
 • Bolnavii iradiați
 • Bolnavii cu neoplasme
 • Afecțiuni psihotice
 • Igiena deficitară
Etapele montării implantului dentar și procedura de inserare

1. Consultația stomatologică și stabilirea planului de tratament: numărul și poziția implantelor, tipul lucrării ce va fi purtată de pacient. 2. Efectuarea unor analize minimale. 3. Ședința de inserare a implantului/ implantelor...

Intretinerea implantului dentar

Implanturile dentare necesita aceeasi atentie si igiena orala precum dintii naturalii, incluzand atat periajul (corect), utilizarea atei dentare si controale medicale regulate. La o luna de la insertia lucrarii protetice se realizeaza un control pentru a evalua starea tesuturilor si a implantului dentar, apoi controalele periodice se vor efectua din 3 in 3 luni....

Efectele fumatului asupra implantului dentar

Specialiștii odontologi consideră că pentru fumători riscul de infecție în urma efectuării intervenției chirurugicale este mai mare decât la nefumători, iar vindecarea este mai lentă. Riscul ca acest implant să nu își dovedească durabilitatea și eficiența este mai mare...

Intrebari frecvente despre implanturile dentare

Implantul dentar reprezinta o tija metalica plasata in interiorul osului maxilarului si este folosit pentru a sustine unul sau mai multi dinti artificiali. In practica, atat dintele, cat si tija care il sprijina, sunt numite implanturi. ...

Durata de viață a implanturilor dentare

Atunci când vorbim despre implantologie, este foarte important ca pacientul să cunoască toate datele legate de rata de supraviețuire a implanturilor dentare. În literatura de specialitate, procentul de integrare a implanturilor este de 97-98 %, iar durata medie de viață se ridică la 10 ani....

Implantul dentar - Etape inainte si dupa procedura chirurgicala

Implantul dentar este un procedeu revolutionar prin intermediul caruia un pacient care are unul sau mai multi dinti lipsa isi poate recapata zambetul intr- singura zi, printr-un procedeu fara riscuri, fara durere si de calitate....

Esecul implantului dentar

Implantul dentar este cea mai recomandata si eficienta solutie pentru tratarea dintilor lipsa. Cu toate acestea, tratamentul cu implant dentar are o rata de nereusita intre 2% si 5% la nivel global. De aceea, este important sa fim atenti la efectele negative ce pot aparea dupa realizarea procedurii....


Data actualizare: 24-04-2014 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 33599

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK