Laringita

Autor: ROmedic

Laringita
Laringita reprezinta inflamatia mucoasei laringelui, cauzata de utilizarea excesiva a corzilor vocale, de o infectie sau iritatie. Laringele constituie partea superioara a traheei, fiind format din cartilaje, muschi si membrane mucoase. In structura laringelui intra si corzile vocale, responsabile de producerea sunetelor.

Laringita este cauzata indeosebi de infectiile virale ale cailor respiratorii superioare (raceala, de exemplu). Laringita poate fi asociata cu bronsita sau oricare inflamatie sau infectie a cailor respiratorii superioare. Utilizarea excesiva a vocii, o reactie alergica, inhalarea unor substante iritante (fumul de tigara) pot fi cauze pentru laringita acuta sau cronica (persistenta). Infectiile bacteriene ale laringelui sunt extrem de rare.

Simptomele constau in modificarea vocii (disfonie sau raguseala) sau chiar pierderea ei, asociate in unele cazuri cu dispnee (dificultati in respiratie). Simptomele variaza in functie de severitatea inflamatiei. Febra, o stare generala de rau, dificultatile in deglutitie si durerile in gat pot surveni in infectiile severe.

Diagnosticul se bazeaza pe simptomele tipice si pe alterarea vocii. Intrucat cancerul laringian poate cauza disfonie, prezenta acestui simptom timp de cateva saptamani necesita investigatii medicale suplimentare.

Tratamentul in laringita virala depinde de simptomele prezente. Repausul vocal, aporturile lichidiene suplimentare si baile de aburi reduc simptomele si grabesc vindecarea. Antibioticele sunt prescrise in cazul infectiilor bacteriene.

Semne si simptome

Laringita acuta

Laringita acuta la adult se manifesta prin disfonie (raguseala), ce poate evolua pana la afonie (pierderea vocii), asociata in unele cazuri cu dispnee (dificultati in respiratie). Pacientii acuza dureri in gat si simt constant nevoia sa tuseasca.

Atunci cand alte simptome insotesc larinigita – febra, dureri generalizate – cauza este adesea de origine virala sau bacteriana.

Un alt tip de simptome este reprezentat de edemul laringian, de natura alergica sau inflamatorie, sau rar, consecinta unei insuficiente renale.

La copil, laringita acuta se caracterizeaza printr-o tuse seaca, alterarea sau chiar pierderea vocii (afonie), apoi prin episoade din ce in ce mai intense de dispnee (dificultati respiratorii). Dispneea poate evolua in stridor (respiratie suieratoare), insotit uneori de cianoza – coloratia albastra a pielii, ce traduce oxigenarea insuficienta a sangelui. Se constata si o crestere a temperaturii in numeroase cazuri.

La un pacient din doi, boala se vindeca in mod spontan in termen de 2 – 4 zile. Rar, exista si forme grave, ce necesita spitalizare.

Laringita cronica

Laringita cronica se manifesta prin urmatoarele semne:
 • dureri in gat, cel mai adesea putin intense
 • modificarea sau pierderea vocii
 • tuse
 • expectoratii
 • senzatie de uscaciune in gat

Cauze

Cauzele laringitei acute sunt reprezentate de infectia virala a laringelui, ce poate fi izolata sau insoti o rinita, faringita sau traheita (inflamatia mucoasei traheei). Infectiile bacteriene ale laringelui sunt rare. Laringita acuta poate fi urmarea inhalarii de gaze iritante.

Laringita acuta a copilului se explica printr-o diminuare importanta a fluxului aerian la nivelul cailor respiratorii superioare, cauzate de o laringotraheita (inflamatia laringelui si a traheei), ca urmare a unei infectii virale. Agentul responsabil este cel mai des virusul parainfluenza tip 1. Mai rar, alte virusuri pot fi implicate – de exemplu virusul respirator sincitial (VRS).

Laringita cronica persista mai mult de o saptamana si reapare periodic. Aceasta afectiune antreneaza in unele cazuri modificari permanente ale mucoasei, ceea ce explica crizele repetate de larinigita acuta. Modificarile mucoasei sunt uneori rezultatul expunerii repetate la fumul de tigara, la praf, aer uscat sau alte substante iritante.

Laringita cronica poate fi provocata si de alergii sau de boala de reflux gastroesofagian (regurgitarea de acid provenind din stomac, ce antreneaza o senzatie de arsura). In cazuri rare, laringita cronica este cauzata de cancer laringian, de tumori benigne ale corzilor vocale sau de leziuni necanceroase asemanatoare verucilor, numite papiloame.

Alte cauze sunt:
 • utilizarea excesiva a corzilor vocale, frecventa in unele profesii (cantareti, profesori, etc)
 • consumul excesiv de tutun
 • infectii (dentare, etc.)
 • alergii
 • tuberculoza laringiana
 • sifilis tertiar
 • leziuni precanceroase

Diagnostic

Laringita este deseori un simptom al altei afectiuni, iar identificarea cauzelor ce determina inflamarea mucoasei laringelui permit adoptarea unor masuri necesare pentru evitarea unui nou episod de laringita. In cazurile de disfonie ce persista peste doua saptamani, se procedeaza la un examen al gatului pentru a se elimina posibilitatea cancerului, in special la fumatori.

In cadrul acestui examen, numit laringoscopie, medicul examineaza direct laringele cu ajutorul unui instrument optic (laringoscop).

Daca simptomele sunt severe, in special la copii, medicul poate cere efectuarea unei radiografii a gatului sau pulmonara.

Tratament

Tratamentul pentru o laringita cauzata de surmenajul vocii consta in repaus vocal si bai de aburi, ce permit reducerea durerii si a inflamatiei. Prezenta unei infectii bacteriene necesita instituirea unei terapii antibiotice. Totusi, in majoritatea cazurilor, infectiile sunt de origine virala si nu necesita administrarea de antibiotice.

In cazurile de iritatie cauzata de un reflux de acid gastric sau de o alergie, tratamentul acestor afectiuni vor permite o reducere rapida a simptomelor. Atunci cand bronsita sau o alta infectie bacteriana este responsabila de survenirea laringitei, tratamentul cu antibiotice este necesar, iar corticosteroizii sunt prescrisi pentru reducerea inflamatiei.

In unele cazuri, sunt indicate antihistaminicele si corticoterapia (cortizon utilizat local sub forma de spray, sau uneori pe cale generala, sub forma de comprimate). Tratamentul chirurgical consta in exereza (indepartarea) leziunilor puse in evidenta in urma examenului histologic (observatie microscopica) a probelor prelevate.

Cele mai bune metode de a preveni laringita sunt evitarea substantelor iritante si surmenajul vocii. Pe de alta parte, o metoda foarte eficienta de a trata o laringita acuta sau cronica este renuntarea la fumat.

Data actualizare: 07-03-2014 | creare: 20-09-2007 | Vizite: 108943

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Laringele
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK