Dr. Enculescu Dan Anton

  • Telefon: 0219699
  • Localitate: Bucuresti
  • Loc de muncă actual: Clinica Sanador Victoriei
  • Specialitate: Diabet, Nutriție și Boli metabolice
  • Specialitate secundară: Endocrinologie

    Dr Enculescu Dan Anton
Medic Primar Diabet Zaharat și Nutriție.

  Daca doriți să slabiti, acum este posibil.

    Pentru a slăbi combinația ideală este sa consumam alimente care nu destabilizează secreția de Leptina și insulina, sa facem 30 pana la 60  minute de efort fizic  zilnic și cel mai important acum există și în România  Saxenda(liraglutid) si Ozempic (semaglutide), singurule tratamente eficiente pentru obezitate care acționează la nivel cerebral și care induc apariția senzației de satietate .

    Diferenta intre ele este ca Saxenda se administreaza zilnic iar Ozempicul saptamanal.

    Rezultatele acestui tratament injectabil sunt spectaculoase, unii pacienți (in special cei care respectă regimul alimentar și programul de exerciții ) putând pierde între 10 și 30 kg in primele 6-12 luni.

    Singurele contraindicații severe ale acestui tratament sunt pancreatita (trebuie evitat alcoolul pe perioada tratamentului) și carcinomul medular tiroidian  care poate fi exclus printr o analiză în limite normale (calcitonina serica).

     Prețul tratamentului cu ozempic este aproximativ 500 Ron/luna si respectiv 700 ron /Luna pt saxenda.

     La pacientii de tip 2 insulino-tratati obezi se poate adauga  Ozempic (este gratuit la pacienții diabetici care au HbA1c>6.5% dupa 3 luni de tratament cu metformin) si pe langa scaderea glicemiilor si a necesarului de insulina apare și  scaderea poftei de mancare si  scadere in greutate .

    Pentru pacientii cu diabet:

    Daca Hemoglobina glicozilata este mai mare ca 6.5 % se va reexplica dieta, si se va modifica  tratamentul  pentru scaderea glicemiei.Este foarte important  sa consumam alimente cu index glicemic < decat 40 deoarece acestea cresc cel mai putin glicemia in cele 2 ore dupa masa.

  Momentan exista in Romania 4 clase de tratament oral pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2 ,iar din experienta mea personala prin asocierea a trei clase de medicamente se poate echilibra DZ tip 2 pentru cel putin 10 ani. Prin  adaugarea de Victoza,  Trulicity sau Ozempic (cel mai recent tratament injectabil cu analog de GLP 1   aprobat in Romania) se obtine frecvent si o scadere in greutate de 3 pana la 15 Kg precum si scaderea riscului de infarct miocardic sau AVC.

  Scaderea in greutate la pacientii obezi este importanta deoarece poate vindeca persoana respectiva de diabet si hipertensiune arteriala.

  Din experienta mea am avut o pacienta care avea initial obezitate morbida si care dupa ce a inceput un  tratament injectabil cu analog de GLP 1 si o dieta stricta vegana a  slabit in total 40 de kg si mi-a returnat tratamentul injectabil cu analog de GLP 1 deoarece diabetul ei a dispărut.

  Si efortul fizic efectuat zilnic ( ideal la sala) combinat cu regimul alimentar pentru diabet poate duce la disparitia unui diabet zaharat nou descoperit datorat in special consumului mare de glucide.

Complicatiile grave ale DZ de  tip 2 pot fi prevenite  prin scaderea hemoglobinei glicozilate sub 7% si prin adaugarea din timp a tratamentului pentru neuropatia diabetica cu acid alfa lipoic, a tratamentului cu sulodexide  la pacientii cu afectarea circulatiei arteriale periferice  si a tratamentului cu sartani la primele semne ale nefropatiei diabetice (micoalbuminurie pozitiva).

   Pentru pacientii cu arteriopatie periferica sau cu risc cardiovascular crescut este important sa scadem LDL colesterolul sub 55 mg/dl .

   Si acest lucru este posibil acum la aproape toti pacientii datorita tratamentului biologic indicat gratuit la pacientii care nu au atins tinta de Ldl colesterol cu maximul de doza de statina tolerata.

   Programul meu de consultatii la Clinica Sanador Victoriei este miercuri  intre orele  17-21 si sambata intre orele 9:30-14 (programări la call center 0219699)