Operația de schimbare de sex

©

Autor:

Operația de schimbare de sex
Operațiile de schimbare de sex reprezintă încă un subiect tabu în societate. Deși poate fi încadrată în categoria operațiilor plastice, operația de modificare a sexului este, de fapt, o intervenție complexă, cu implicații fiziologice, estetice, psihologice, sociale și chiar juridice.

Decizia de a face o astfel de intervenție schimbă în totalitate viața persoanei în cauză, pentru că este ireversibilă, în primul rând și apoi, pentru că este dublată de un tratament hormonal de lungă durată, prin care să fie dobândite caracteristicile definitorii ale sexului opus.

Astfel, o operație de schimbare a sexului, nu este o simpla schimbare de statut al genului, ci o alegere care modifică felul individului de a se privi pe sine și modul în care este privit în societate.
Este cu siguranță o chestiune delicată, despre care vă propunem să vă informați în detaliu.

Noi vă aducem o imagine de ansamblu asupra operației de schimbare a sexului.

Ce anume determină schimbarea de sex?

Operația de sex survine de regulă în cazul celor cu comportament transexual, care se simt „captivi” în propriul trup și încearcă, prin comportamentul social, îmbrăcăminte, machiaj, atitudine, obiceiuri să treacă drept o persoană de sex opus.
Transexualitatea se poate manifesta atât la femei, cât și la bărbați, deși este mult mai frecventă la cea de-a doua categorie.

Persoanele care au convingerea că s-au născut în corpul „nepotrivit”, manifestând repulsie față de caracteristicile sexuale cu care s-au născut și dezinteres total față de vestimentația și ocupațiile specifice genului nativ,  încearcă să-și găsească locul în lume și societate și consideră că o schimbare totală, o metamorfoză a genului, i-ar ajuta să fie ceea ce sunt de fapt.

Comportamentul transexual și dorința de a recurge la o schimbare de sex apare, de regulă, în adolescență sau în tinerețe, când individul în cauză se confruntă cu propria sexualitate, dar poate să survină și  în copilărie sau la maturitate.

Transexualismul

Transexualismul este considerat a fi un comportament sexual deviant, care pune numeroase probleme celui care se confruntă cu această criză a sexualității. De cele mai multe ori, transexualii nu sunt priviți cu ochi buni de societate, fiind victimele judecăților celor din jur, ajungându-se până la stigmatizare.

Cristalizarea unei astfel de atitudini este influențată de o multitudine de factori. În primul rând, în majoritatea societăților, și mai cu seamă în cele mai conservatoare, în care religia joacă un rol-cheie în constucția valorilor sociale, starea de „normalitate” este foarte strict nominalizată. Normalitatea sexuală este definită în termenii heterosexualitații, adică ca atracția și raporturile sexuale care se stabilesc între un bărbat și o femeie. Orice altă „abatere” de la această paradigmă este privită potrivnic și generează o avalanșă de atitudini ostile.

Organizația Mondială a Sănătății, în Clasificarea Internațională a Maladiilor, încadrează transexualismul în clasa tulburărilor de identitate sexuală.

Transexualismul, pentru a putea fi corect dezbătut, trebuie privit interidisciplinar. Este ineficient a fi analizat strict în sfera sexualității; în realitate, se impune o analiză medicală, psihologică, socială, care să curpindă întreaga conotație a acestui subiect sensibil.

Decizia schimbării sexului

Viața unei persoane transexuale nu este ușoară, cu siguranță. Dincolo de opozițiile sociale pe care le are de înfruntat zi de zi, poate mai important este modul în care acestea se raportează la sine și la viață în generală. Majoritatea transexualilor au convingerea că operația de schimbare a sexului îi va ajuta să se definească mai ușor, să fie mai bine acceptați, să nu se mai ascundă și să fie mai fericiți în noua lor piele.

Decizia unei operații de schimbare a sexului trebuie luată cu o mare responsabilitate și siguranță, după o îndelungă analiză, pentru că este ireversibilă, iar rezultatele pot sau nu să fie conforme cu ceea ce își dorea persoana respectivă.

Demersurile medicale sunt complexe, iar acestea sunt dublate și de cele juridice, adesea foarte anevoioase.

Astfel, argumentele pro și contra trebuie puse foarte bine în balanță, pentru a se evalua dacă decizia este una într-adevăr definitivă, în deplină cunoștință de cauză, fundamentată psihologic și dacă există disponibilitatea de a fi expus la numeroase dificultăți medicale, legale și sociale.

Cum se autorizează operațiile de schimbare de sex și schimbările administrative ale genului

În România, nu există reglementări precise privind decizia persoanei de a-și schimba sexul, de aceea problema se pune mai ales în termenii aprobării demersului administrativ de a modifica actele oficiale în direcția unui alt gen și unui alt nume. De asemenea, operația propriu-zisă este condiționată de medici și clinici de obținerea unor certificate medicale și a unei decizii juridice irevocabile.

Efectuarea operației de schimbare de sex și schimbarea administrativă a genului înscris în actele oficiale trebuie autorizată juridic, astfel că trebuie depusă o solicitare în instanță. Numai o autoritate judecătorească poate decide dacă diagnosticul de tulburare de identitate este legitim și operația de schimbare de sex se justifică.

Înainte de a vă prezenta în instanță, trebuie să vă programați pentru o consultație psihiatrică și pentru una psihologică, pentru ca, în urma discuțiilor detaliiate cu specialiștii, să se stabilească dacă este vorba într-adevăr despre o tulburare sexuală cu rațiuni intrinseci foarte puternice. Aceștia vă vor elibera scrisori medicale care să ateste tulburarea, care vă vor servi mai departe în demersul juridic și în cel medical.

Pe lângă aspectul utilitar al scrisorilor medicale eliberate de psihiatru și psiholog, aceste consultații sunt necesare și pentru sănătatea mentală a persoanei transexuale, care vrea să își schimbe sexul. Un ajutor psihiatric sau psihologic specializat vă poate ajuta, dacă vă aflați în această situație, să treceți mai ușor peste frustrările pe care le aveți,  să suportați dificultățile de integrare socială, să cântăriți pe deplin ce simțiți și să înțelegeți mai bine implicațiile deciziei.

De asemenea, este necesară și o expertiză din partea Institutului de Medicină Legală (IML), care, contra unei taxe, va investiga cazul dumneavoastră și va emite un document pentru curtea judecătoarească către care ați făcut solicitarea, alături de o eventuală recomandare pentru o operație de schimbare a sexului.

În baza acestor documentații medicale absolut necesare, vă puteți adresa în instanță Consiliului Local căruia îi solicitați schimbarea administrativă de nume și sex.

Acești pași juridici sunt absolut necesari pentru efectuarea operației de schimbare a sexului; în România, operațiile chirugicale de schimbare a sexului nu se pot face sub nicio formă în afara acestei hotărâri judecătorești. De asemenea, nu este posibilă nici schimbarea numelui și a genului în acte, astfel că schimbarea dorită nu poate deveni realitate, dacă nu sunt parcurse aceste formalități cu caracter decisiv.

Ce trebuie să știți este că toată suita de investigații și aprobări medicale și juridice se poate întinde pe durata a mai multor ani, fapt ce poate fi de-a dreptul descurajant pentru parcugerea până la capăt a acestei proceduri.

Dacă aveți dificultăți în demersurile juridice premergătoare operației de schimbare a sexului, asociația ACCEPT vă poate îndruma gratuit în acest sens, aici.

Costurile operației de schimbare de sex

Listele de așteptare pentru operațiile de schimbare de sex sunt lungi, și asta din cauza demersurilor premergătoare care pot dura foarte mult, pentru că autorizarea intervențiilor chirurgicale este deosebit de selectivă.

Totuși, în cazul în care aprobarea juridică este obținută și există toate avizele medicale, costul operației chirurgicale al operației de schimbare de sex este gratuit, suportat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aici sunt incluse și tratamentele hormonale prescrise de endocrinolog.
Nu sunt însă subvenționate tratamentele și operațiile estetice și funcționale suplimentare, precum implanturile de sâni la femei sau operația laringelui, pentru subțierea vocii.

Operația de schimbare a sexului este subvenționată de stat din motivul că transexualismul dovedit medical și psihologic este considerat a fi o maladie psihică ce necesită sprijin și tratament din partea statului, care garantează dreptul la sănătate al persoanei.

Ce presupune schimbarea sexului din punct de vedere medical


Schimbarea sexului include operația chirurgicală propriu-zisă de modificare a organelor sexuale, tratamentele hormonale prin care se obțin carcateristicile estetice ale celuilalt sex (creșterea/scăderea pilozității, subțierea/îngroșarea vocii, schimbarea caracterticilor pielii etc) mastectomia (îndepărtarea sânilor la femei), la care se adaugă alte „îmbunătățiri” care pot fi necesare: implanturile mamare, rinoplastia (operația estetică a nasului), otoplastia (operația estetică a urechilor), mărirea buzelor, epilarea definitivă ș.a.

Operația chirurgicală

Succesul operației chirurgicale, măsurat în timpul de recuperare după operație, aspectul estetic al organelor sexuale construite microchirurgical, care trebuie să fie cât mai apropiat de cel al organelor naturale, aspectul funcțional (lipsa disconfortului, capacitatea de a obține plăcere sexuală) diferă de la un pacient la altul și este destul de mult influențat de priceperea medicului plastician.

Procedeul de schimbare a sexului este, în mod evident, radical diferit în cazul schimbării masculin-femin și în cel feminin-masculin.

Operația de schimbare a sexului masculin-feminin

Operația de transformare din bărbat în femeie presupune îndepărtarea penisului și a testiculelor și construirea, din țesutul provenit de la acestea, a vaginului, vulvei și a labiilor. În unele cazuri, pentru ca aspectul să fie cât mai fidel, este nevoie și de prelevarea unor grefe suplimentare de piele din corpul persoanei.

Ajustările făcute nu privesc doar construierea la nivel estetic a organului sexual feminin; este dorit și aspectul funcțional. Astfel, partea din penis responsabilă cu vascularizarea și erecția este îndepărtată, pentru a preveni eventuale umflături ale vulvei și labiilor, în viitor.

Prostata se atrofiază din cauza tratamentului hormonal, însă nu este extirpată, pentru că aceasta va contribui la obținerea plăcerii sexuale. Uretra, care la bărbați traversează penisul, este scurtată și repoziționată, pentru a îndeplini funcția de urinare în modul obișnuit feminin.

Clitorisul poate fi construit folosind material tegumentar care conține terminații nervoase, provenit din vârful penisului, pentru a putea obține plăcerea sexuală.

Operația de schimbare a sexului feminin-masculin

Intervenția prin care o femeie devine bărbat necesită mai multe etape chirurgicale și este considerată a fi mai dificilă și cu o rată a succesului mult mai mică decât cea de schimbare dîn bărbat, în femeie.
De altfel, și incidența operațiilor de schimbare a sexului din feminin, în masculin este una mult mai redusă.

Prima procedură efectuată în acest sens este histerectomia, prin care sunt îndepărtate definitiv uterul și trompele uterine. Pe lângă uter, ovare și trompe uterine, se realizează și extirparea ovarelor. De asemenea, femeia transexual trebuie să treacă și printr-o vaginectomie, adică o extirpare chirurgicală a vaginului.

Cel mai dificil pas este realizarea unui penis funcțional, care să poată fi folosit pentru a urina, cât și pentru a avea raporturi sexuale. Medicii chirurgi specialiști în operații de schimbare a sexului avertizează că succesul operației de construcție a unui penis satisfăcător nu poate fi garantat.

Penisul este „fabricat” fie prin mărirea hormonală a clitorisului, care are un mod dezvoltare similar celui al penisului veritabil, fie prin realizarea unul falus din grefe musculare și epiteliale prelevate de la persoana în cauză, de obicei din zona antebrațului.

Este necesară și realizarea unui scrot, în care vor fi implantetele protezele ce vor ține locul testiculelor, din punct de vedere estetic, pentru că funcțional vorbind, este imposibil. Montarea protezelor testiculare se realizează însă ceva mai târziu, după ce există siguranța că operația a reușit și că funcțiile biologice normale pot fi reluate.

Tot mai târziu, se poate recurge și la montarea unei proteze în penis, care poate fi acționată printr-o pompă specială, care să înlesnească erecția. Procedeul poate fi de altfel folosit și de către bărbații cu probleme erectile, pentru care alte soluții medicamentoase nu funcționează.

O intervenție trebuie realizată și în cazul uretrei, care va fi repoziționată și „lungită” în mai mulți pași, pe durata a câtorva luni, pentru a îndeplini funcția de urinare în noile condiții ale existenței unui organ sexual masculin. Această intervenție este extrem de dificilă, pentru că în mod natural, uretra femeii este poziționată mult mai sus decât nivelul penisului. Reconstrucția acesteia necesită multă pricepere din partea chirurgului, care se va folosi inițial de grefe prelavate din mucoasa bucală, iar la câteva luni, se va monta un tub special pentru prelungire.

Nu în cele din urmă, medicii chirurgi realizează și o mastectomie subcutanată, adică o extirpare țesutului mamar, o îndepărtare a pielii în exces, fără a îndepărta și mamelonul, încercându-se o intervenție cât mai puțin invazivă, pentru a fi obținut un aspect cât mai natural. De altfel, se face și repoziționarea areolei și a sfârcului.

Tratamentul hormonal

Tratamentul hormonal este o componentă esențială a tranziției de la un sex la altul. Tratamentul hormonal se începe înainte de operația chirurgicală și se continuă și după, la prescrierea mediculului de familie sau a unui medic endocrinolog. Prescrierea trebuie însă precedată de obținerea unei recomandări în acest sens de la terapeut sau de la un psihiatru, care să ateste faptul că e vorba de o tulburare de identitate sexuală.

În plus, înainte de începerea oricărui tratament hormonal, trebuie realizate analize de sânge, în care să fie observat nivelul actual al hormonilor în sânge, pentru a se putea stabili un tratament personalizat.

Hormonii administrați sunt destinați atât inhibării caracteristicilor genului nativ, cât și pentru dezvoltarea caracteristicilor sexului opus.
Efectele încep să apară după câteva luni, însă continuă, pe durata câtorva ani de la începere.

Tratamentul hormonal pentru trecerea de la masculin la feminin

Bărbaților care vor să devină femei li se administrează un tratament hormonal ce conține estrogen, progesteron, cât și inhibitori ai testosteronului.

Modalitatea de administrare poate fi injectabilă, subcutanată (introducerea unui „plasture” sub piele) sau orală, sub forma pilulelor. Modalitatea recomandată, se pare, este cea subcutanată, deoarece comportă un risc mult mai scăzut de a confruntare cu cheaguri ale sângelui.

Primele efecte care vor fi resimțite ca urmare a tratamentului hormonal de tranziție masculin-feminin sunt scăderea apetitutului sexual și diminuarea tot mai accentuată a erecțiilor, până la dispariție. Treptat, penisul, testiculele, prostata încep să se atrofieze.

În continuare, sânii încep să își mărească volumul, apărând modificări și în ce privește mărimea și culoarea mamelonului. Sânii astfel „obținuți” ajung însă rar la un nivel satisfăcător, fiind net inferiori ca mărime celor ai femeilor, de aceea o mare parte a bărbaților care își schimbă sexul apelează la implanturile mamare.

Părul de pe corp începe să devină mai deschis la culoare și mai subțire, însă nu apar modificări notabile în privința părului de pe față. Podoaba capilară de regulă se îndesește.

În timp, tratamentul hormonal cu estrogeni acționează și în sensul dobândirii unor trăsături feminine. Astfel, modul de distribuție al grăsimii se modifică: obrajii devin mai plini, talia mai conturată, șoldurile și fesele mai pline. Aceste schimbări pot duce și la creșteri neașteptate în greutate, pentru că metabolismul suferă schimbări de asemenea, iar masa musculară scade dramatic.

Modificări apar și la nivel emoțional și senzorial; simțul tactil devine mai intens și sunt experimentate schimbări de dispoziție și o creștere a sensibilității la stimulii exteriori și la trăirile lăuntrice.

Trebuie spus că dacă tratamentul hormonal cu estrogen este oprit înainte ca transformarea să fie completă, majoritatea efectelor pot să dispară, fiind reversibile.

Tratamentul hormonal pentru trecerea de la feminin la masculin

Femeile care vor să devină bărbați trebuie să urmeze un tratament hormonal cu testosteron, hormonul specific sexului masculin (hormon androgen). Este recomandat ca testosteronul să fie introdus în organism sub formă injectabilă, ori printr-un implant special sub piele, și nu prin pilule orale, pentru că poate fi afectat ireversibil ficatul.

Administrarea de testosteron este absolut  necesară pentru căpătarea caracteristicilor masculine. Efectele obținute prin tratamentul cu androgeni sunt multiple: apare pilozitatea facială și corporală, se observă o scădere în greutate mai ales în zonele în care grăsimea se depune mai ușor la femei (coapse, șolduri, fese, abdomen), descrește procentul de grăsime, crește masa musculară. Se observă o creștere semnificativă a apetitului sexual, este obținută o voce mai profundă, îngroșată. Venele încep să fie mai reliefate, iar mirosurile corporale sunt mai accentuate

Nu sunt excluse și efectele mai puțin plăcute: acneea, tendința de chelire, o creștere a activității glandelor sudoripare (deci, o transpirație mai abundentă).

Intervenții adiționale

Cel mai des după operațiile de schimbare a sexului din masculin în feminin, pacienții optează și pentru implanturi mamare, pentru a fi dobândit un aspect cât mai veridic. Opțiunile sunt aceleași ca și în cazul femeilor: implanturi cu silicon sau cu soluție salină, cu o formă rotundă sau în formă de lacrimă.

Este posibil ca tratamentul hormonal să nu fie suficient în controlul pilozității corporale, în cazul în care are loc trecerea de la sexul masculin, la cel feminin. Pentru a îndepărta părul de pe față, care crește foarte repede și are o textură viguroasă, îngreunând viața socială a bărbatului care a devenit femeie, pot fi necesare intervențiile de epilare definitivă, folosind electroliza sau tehnologia cu laser.

Tratamentul hormonal acționează și în sensul subțierii vocii masculine, însă efectul poate să fie nesatisfăcător, caz în care se recomandă efectuarea unei intervenții la nivelul laringelui. Problema unei voci prea groase, care nu poate fi acceptată social ca una feminină, poate fi îmbunătățită și prin terapie și exerciții prin care să fie dobândit exercițiul de a „folosi” o voce mai subțire, feminină.
Alte operații la care mai apelează cei care vor să devină femei sunt rinoplastia, prin care se reconstruiește nasul în sensul obținerii unei forme mai feminine și corectarea „mărului lui Adam”, specific bărbaților. Această din urmă intervenție menționată presupune îndepărtarea unei părți din cartilajul tiroidei, pentru a nu mai ieși în relief.

Pacientul transformat în femeie poate opta și pentru alte „îmbunătățiri” pe care le permite chirurgia estetică, printre care injectarea buzelor, pentru obținerea unora mai pline, implantul de păr, corecția pomeților, a maxilarului și chiar a umerilor (ultima fiind considerată riscantă și nerecomandată).

Pe de cealaltă parte, femeile care suferă o schimbare de sex în bărbați, recurg adesea la liposucții, pentru a îndepărta grăsimea depusă în zonele specific feminine: șolduri, fese, coapse.

Riscurile intervenției de schimbare de sex

Tratamentul hormonal nu este lipsit de posibile efecte adverse. Administrarea de hormoni poate expune anumite categorii de risc (fumători, persoane de peste 40 de ani, obezii) la complicații serioase.
În cazul administrării de estrogeni (masculin-feminin), există riscul unor probleme medicale precum: tromboză (îngroșarea sângelui și formarea cheagurilor), embolism pulmonar, hipertensiune, hipertiroidism, insuficiență hepatică.

De altfel, pentru că medicamentele hormonale sunt procesate de ficat, este strict recomandată o monitorizare a sănătății hepatice, pentru a preveni îmbolnăvirea organului sau a vezicii biliare.
Estrogenii reconfigurează și modul de depunerea a grăsimii, care poate să se depună excedentar pe organele interne, cauzând diabet.

Adiministrarea estrogenilor e însoțită și de luarea unor inhibitori ai testosteronului, care pot afecta modul de funcționare a rinichilor.

În situația administrării testosteronului  (feminin-masculin), riscurile pentru sănătate implică bolile cardiovasculare, cât și bolile cronice ale ficatului, care se pot solda cu tumori. Repercursiunile estetice există și ele: în urma acestui tratament poate apărea sau se poate intensifica acneea.

Din cauza acestor posibile repercursiuni, e bine ca pacientul aflat sub tratament hormonal să consulte medicul la fiecare 3-4 luni, pentru controale și analize de sânge, care să garanteze că starea sa de sănătate nu va fi alterată pentru întotdeauna.

Operațiile chirurgicale ale zonei genitale care se efectuează pentru schimbarea sexului sunt în general numeroase, complexe, cu un anumit grad de risc și pot dura multe ore. Astfel, riscurile diverse, majoritatea specifice oricărei intervenții chirugicale invazive, sunt inerente.

După operațiile chirurgicală, pot să apară infecții locale, care necesită tratament prompt cu antibiotice prescrise de medic. De asemenea, sunt comune infecțiile uretrei, ca urmare a scurtării acesteia la transexualii care au devenit femei, putând cauza, pe lângă disconfortul implicit, și dificultăți la urinare.

Unele proceduri chirurgicale, ca de pildă vaginectomia, pot cauza hemoragii foarte puternice sau pot avea o recuperare lentă a locului operat.

Implicațiile schimbării de sex

Schimbarea de sex este descrisă de unele persoane care au trecut prin asta drept „o a doua naștere”. Practic, nu se schimbă doar corpul, chipul, înfățișarea în ansamblu, statutul juridic, ci și rolul în societate, modalitatea de a fi perceput, caracteristicile vieții sexuale și a capacității de a procrea, atenția acordată sănătății și întreținerii corporale. La asta se adaugă și componenta emoțională, psihologică.

Cum va fi primită în societate noua persoană? Va putea să își păstreze locul de muncă? Va putea avea un partener stabil căruia să îi poată spune deschis despre trecutul său în alt corp? Este capabilă să suporte nedreptățile și piedicile de care s-ar putea lovi? Este dispusă să fie sub observație medicală pentru o perioadă foarte îndelungată de timp? Să consume timp și efort pentru a avea o viață confortabilă?

Toate acestea sunt întrebări grele, al căror răspuns nu este deloc simplu.

Operația de schimbare de sex este, am văzut deja, un proces ale cărui efecte estetice și funcționale se produc pe o durată mai extinsă de timp. Nu numai aprobările, pregătirea post-operatorie și recuperea necesită timp, însă este necesară și continuarea tratamentului hormonal pentru o durată mare de timp și după operație. Uneori, s-ar putea să fie nevoie ca tratamentul hormonal să dureze toată viața.

De asemenea, se recomandă, în cazurile de schimbare a sexului din masculin, în feminin, să fie folosite și anumite creme speciale, cu conținut de estrogeni, care să fie aplicat în zona vaginală, pentru a mări sensibilitatea, a reduce senzația de uscaciune, generată de lipsa lubrifierii naturale.

O dificultate pe care o întâmpină femeile care s-au transformat în bărbat este funcționalitatea penisului. Specialiștii esteticienii avertizează că obținerea unui penis viabil este dificilă. Erecțiile pot fi dificil de obținut, plăcerea poate fi discutabilă, iar aspectul poate fi departe de unul realist. În aceste condiții, viața sexuală poate fi grav afectată.

Nu trebuie uitat a se avea în vedere faptul că fie și după schimbarea de sex, este necesară folosirea prezervativului; chiar dacă nu mai există componenta contraceptivă, riscul de a contacta o boală cu transmitere sexuală este prezent ca și înainte.

Femeile și bărbații care doresc să treacă printr-o schimbare a sexului, însă iau în calcul ca pe viitor să-și construiască o familie și să aibă copii, trebuie să acționeze în sensul prelevării și conservării de ovule, respectiv spermă, pentru că o altă opțiune viabilă nu există.

În cazul operațiilor de transformare masculin-feminin, pentru că a fost administrat un tratament hormonal cu estrogeni, care a implicat și creșterea sânilor, se recomandă autopalparea mamară și efectuarea controalelor la sâni cu o anumită regularitate, asemenea unei femei obișnuite, pentru că există pericolul cancerului la sân.


Sperăm că am putut lămuri, cel puțin la un nivel preliminar, ce înseamnă în realitate operația de schimbare a sexului, pentru a putea, în cazul în care vă confruntați cu transexualitatea și doriți să vă îndreptați spre o astfel de schimbare, să procesați dacă într-adevăr sunteți dispus fizic, psihic, financiar, moral și social să treceți prin această metamorfoză.

Data actualizare: 01-09-2019 | creare: 04-10-2013 | Vizite: 30624
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: