Pregatirea prescolarului pentru scoala

©

Autor:

Pregatirea prescolarului pentru scoala
Pregatirea pentru primul an de scoala nu inseamna doar cumpararea ghiozdanului si a altor rechizite. Prescolarul trebuie sa fie obisnuit sau cel putin familiarizat cu ceea ce inseamna scoala, o institutie in care isi vor petrece o buna parte din viata, iar acest lucru nu se realizeaza in cateva zile, ci in cativa ani. Tot ceea ce inseamna scoala este nou pentru un copil prescolar - trezirea de dimineata, reguli noi, pauze, cladiri mari si impozante, colegi foarte multi si de varsta mai mare, teme, etc.

Este pregatit copilul pentru scoala?
In tara noastra exista dezbateri cu privire la varsta optima de scolarizare: prima data la scoala la 6 sau la 7 ani? Parintii trebuie sa stie ca nu atat varsta este importanta, cat nivelul de pregatire si dezvoltare fizica si intelectuala al copilului. Scoala presupune invatarea desfasurarii activitatilor in mod independent, iar pentru aceasta copilul trebuie sa fie capabil sa:
asculte linistit atunci cand cineva vorbeste;
lucreze independent; pregatirea pentru scoala
decupeze corect cu foarfeca si sa deseneze formele geometrice;
tina corect creionul / stiloul in mana;
se inteleaga cu copii de aceeasi varsta;
recunoasca lucrurile care ii apartin si sa nu le piarda;
participe la activitati structurate, cum ar fi jocul cu reguli si cititul povestilor;
isi focalizeze atentia asupra unei singure persoane;
aiba aptitudinile sociale necesare intr-un mediu de invatare, in care elevii il asculta pe profesor;
isi lege singur sireturile si sa se imbrace si dezbrace singur.

Motivele pentru care copiii nu sunt pregatiti pentru scoala au legatura in general cu situatia financiara si / sau psihologica a familiei: saracie, familie monoparentala, lipsa de preocupare a parintilor pentru educatia copilului, etc. Totodata, copiii care nu au mers la gradinita prezinta un risc foarte mare de a nu se adapta bine la mediul scolar. Acestia "sufera" din cauza lipsei deprinderii de a se concentra, a fi atenti si de a ramane cuminti in banca, deoarece au trecut brusc de la "libertatea copilului fara griji" la un program cu restrictii si cerinte dificile. Gradinita ii ajuta pe copii sa-si dezvolte numeroase aptitudini in plan fizic si motor, cognitiv, afectiv-motivational si relational, necesare integrarii in scoala.

Principalul rol al parintilor este acela de a motiva copilul sa invete si de a-i insufla entuziasmul pentru scoala.
Discutati din timp cu copilul despre scoala si despre toate lucrurile noi si interesante pe care le va face impreuna cu noii colegi si doamna invatatoare.
Invatati prescolarii sa-si stranga singuri hainele, jucariile si dati-le sarcini simple in casa - astfel ii veti invata sa accepte responsabilitatile si sa fie independenti.
Petreceti mult timp cu copii, jucandu-va, citindu-le si desfasurand activitati ce promoveaza aptitudini de rezolvare a problemelor, creativitatea si imaginatia.
Inspirati-le placerea de a descoperi lumea din jur.
Incurajati-i sa va puna intrebari si raspundeti-le.
Familiarizati copii cu alfabetul si cu cifrele.
Asigurati-le copiilor sansa de a interactiona cu alti copii in cadrul gradinitei si a grupurilor de joaca.
Incurajati un comportament respectuos.
Vizitati impreuna cu copilul scoala la care va invata; familiarizati-l cu salile de cursuri si cu baia / toaleta scolii, interactionati cu invatatoarea si eventual cu viitorii colegi. Prescolarii pot avea tot felul de temeri mai mult sau mai putin naive; important este sa luati aceste "fobii" in serios si sa faceti tot ce puteti pentru a-l convinge pe copil ca nu are de ce sa ii fie frica.
Majoritatea copiilor sunt obisnuiti sa doarma pana mai tarziu si din acest motiv este bine sa-i obisnuiti cu ceva timp inainte de a incepe scoala cu o ora de culcare si de trezire mai devreme.
Cumparati impreuna rechizitele si lasati-l pe cel mic sa-si pregateasca singur ghiozdanul pentru scoala.
Daca prescolarul dumneavoastra este un copil hipersensibil luati toate masurile pentru ca acesta sa nu aiba temeri - povestiti-i in detaliu cum va decurge prima zi de scoala, exersati din timp "despartirea" si asteptati-l dupa ore, asigurandu-va ca va va vedea imediat ce va iesi de la scoala.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 12-01-2010 | Vizite: 13392
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Importanța lecturii în dezvoltarea preșcolarilor
  •