Tei - Tilia europea

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Tilia europea

Denumire populara: tei

Descriere: Arbore cu frunze intregi, cordiforme, flori grupate in cime, al caror peduncul porneste din mijlocul unei bractee alungite.

Habitat: Europa.

Recoltare: Florile se recolteaza imediat dupa ce au inflorit, la mijlocul verii. Se culeg intr-o zi neploioasa si se lasa la uscat la umbra.

Partile utilizate: Florile uscate.

Actiune: Nervin (actioneaza sedativ asupra sistemului nervos), antispastic, hipotensiv, diaforetic (provoaca transpiratia), diuretic, antiinflamator, stimuleaza menstruatia, astringent.

Indicatii terapeutice: Teiul este recunoscut ca un relaxant pentru tensiunile nervoase. Are reputatia de medicament profilactic impotriva arterosclerozei si a hipertensiunii. Este considerat un tratament specific pentru tensiunea arteriala ridicata, asociata cu arteroscleroza si tensiunea nervoasa. Datorita actiunii relaxante si efectului general asupra sistemului circulator, teiul are un rol important in tratarea unor forme de migrene. Datorita actiunilor diaforetice si relaxante, teiul este folosit si la tratarea racelilor si gripelor.

Combinatii: Pentru tensiune arteriala ridicata se poate utiliza cu paducel si vasc, pentru tensiune nervoasa se combina cu hamei, iar pentru racelile comune se combina cu flori de soc.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita de frunze si flori si se lasa la infuzat 10 min. Se bea de trei ori pe zi. Pentru un efect diaforetic se folosesc 2-3 lingurite. Tinctura - 1-2 ml de tinctura de trei pe zi.

Data actualizare: 24-02-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 7572
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!