Trichomoniaza uro-genitala

Autor: ROmedic

Trichomoniaza uro-genitala

Agentul infectios - Trichomonas vaginalis


Trichomonas vaginalis se transmite prin contact sexual neprotejat, de la partenerul infectat la cel receptiv.

 

Foarte multi indivizi infectati sunt asimptomatici; cu toate acestea, vor fi tratati cu antibiotice pentru a impiedica raspandirea infectiei si declansarea tardiva a simptomelor.

 

Atunci cand apare la femei, trichomoniaza determina aparitia unei secretii de culoare galbena, abundenta, insotita de iritatie vulvara. Inflamatia se localizeaza la nivelul epiteliului vulvar si vaginal iar ph-ul secretiilor vaginale este acid.

 

Examinarea la microscopul optic, al unui frotiu realizat din secretiile vaginale, evidentiaza parazitul mobil. Daca persoana este asimptomatica, cel mai bun mijloc de detectare a microorganismului este cultura din secretii.

 

La barbati, diagnosticul de infectie trichomoniazica, se face utilizand sedimentul urinar obtinut prin centrifugarea urinii de dimineata (cultura din sediment) sau o proba uretrala obtinuta prin tamponament inainte de prima mictiune.

 

Infectiile cu T.vaginaliz pot fi tratate eficient cu nitroimidazoli (bactericide: metronidazol, tinidazol, nimorazol, omidazol).

Tratamentul standard: doza unica, 2 grame de metronidazol, per os, evitandu-se ingestia de alcool in urmatoarele 24 de ore dupa administrare.

Pentru eliminarea riscului de reinfectie, vor fi tratati si partenerii sexuali simptomatici sau asimptomatici (dupa ce au fost examinati clinic). Metronidazolul nu se administraza in primele trei luni de sarcina.

Trichomoniaza genitala la barbat:

 

- frecvent este fara nici o manifestare, dar poate invada tot tractul genital masculin - prostata, veziculele seminale, epididimul. Atunci cand se manifesta - locul de electie este uretra - apare o scurgere purulenta insotita de mancarimi intense, dureri sub forma de usturimi. Se extinde catre prostata si veziculele seminale.
- netratata sau nedepistata - se produce o inflamatie cronica a uretrei cu scurgeri, mancarimi reduse.Afecteaza prostata si veziculele seminale.


Trichomoniaza genitala la femeie:

 

- la femei, dupa o perioada de incubatie de aproximativ 2 luni sau mai mult, apare o scurgere vaginala albcioasa, spumoasa sau poate fi chiar cremoasa galben verzuie, urat mirositoare cu mancarimi intense, dureri sub forma de arsuri intense, dureri vaginale vagi (dispareunie). In evolutie secretia scade in intensitate devenind alba ca laptele, lichida. Se reactiveaza cu ocazia perioadelor menstruale sau in timpul sarcinii.
- rar mai poate afecta si organele genitale interne ca si vulva; tot rar poate afecta si vezica urinara.
- manifestarile la nivelul intregului organism sunt nespecifice si sunt reprezentate de ameteli, oboseala cu depresii usoare.


Tratamentul este prin excelenta antibiotic:
- Metronidazol in doza unica sau pe o perioada de 7 - 10 zile.
- Este CONTRAINDICAT la femeile gravide.
- NU se consuma alcool in aceasta perioada de tratament.
- Se trateaza ambii parteneri.


Data actualizare: 31-01-2014 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 40166

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK