Balanita

Balanita
Balanita este inflamatia glandului penian. Balanita la copiii care necesita scutece trebuie diferentiata de roseata normala, cauzata de dermatita amoniacala. Inflamatia poate avea multiple cauze, incluzand iritatia prin factori externi, trauma fizica si infectia printr-o gama larga de patogeni incluzand bacterii, virusuri sau fungi - fiecare necesitand tratament special.

Studiile arata ca persoanele care nu au o igiena adecvata, incluzand retractia preputului la barbatii necircumcisi este un factor important pentru dezvoltarea balanitei. Totusi, spalarea genitala excesiva cu sapun poate fi un factor de risc puternic pentru balanita. Diabetul poate favoriza balanita, mai ales daca glicemia este slab controlata.

Diagnosticul poate cuprinde identificarea atenta a cauzei si o anamneza detaliata, culturi bacteriene si fungice si examinarea patologica a unei mostre bioptice. Simptomele incep sa apara la trei zile si cuprind dezvoltarea de leziuni rosii mici pe gland, roseata preputului, roseata penisului, secretii urat mirositoare, preput dureros. Episoadele recurente de balanita pot determina cicatrizarea orificiului preputial iar reducerea elasticitatii poate conduce la fimoza patologica.

Patogenie

Balanita este inflamatia glandului penian, iar forma care implica preputul si glandul penian este denumita balanopostita. Considerata complicatie neobisnuita a balanitei, mai ales in cazurile recurente frecvent, apare fimoza constrictiva sau imposibilitatea de a retracta preputul de pe glandul penian.

Barbatii necircumcisi cu o igiena personala deficitara sunt cei mai afectati de catre balanita. Lipsa aeratiei si iritatia datorita smegmei si a secretiilor care inconjoara glandul penian cauzeaza inflamatie si edem. Desi neobisnuit, complicatiile balanitei cuprind fimoza si celulita. Stenoza meatului urinar si retentia urinara pot rar acompania balanita. In cateva cazuri balanita a participat la declansarea sindromului de penis infundat.

Cauze si factori de risc

 • diabetul este cea mai frecventa conditie asociata cu balanita adultului
 • igiena personala deficitara
 • iritantii chimici
 • conditiile edematoase cum este insuficienta cardiaca, ciroza, nefroza
 • alergiile la medicamente (tetraciclina, sulfonamide)
 • obezitatea morbida, boala Reiter.

Balanita Zoon

Balanita circumscrisa plasmacelulara sau Zoon afecteaza barbatii. Leziuni similare au fost raportate si la femei sub forma vulvitei. Pacientul, un barbat de varsta medie prezinta de obicei o leziune caracteristica a glandului penian sau a preputului, prezenta cu 1-2 ani inainte de diagnostic. Simptomele sunt minime dar pacientii pot acuza prurit usor si sensibilitate. Unii pacienti se prezinta la evaluare datorita aspectului cosmetic care ii ingrijoreaza si a anxietatii. Patarea cu sange a lenjeriei intime este raportata cu 5 luni anterior de prezentarea la medic.

Leziunea este de obicei o plaga unica, stralucitoare, rosie-portocalie a glandului sau preputului la un barbat necircumcis. Leziunile pot prezenta pete de piper rosii sau portocalii. Variantele erozive sau vegetative au fost raportate.
Cauzele acestei conditii sunt necunoscute. Toate cazurile confirmate au fost la barbati necircumcisi. S-a propus ca frictiunea, trauma, caldura, igiena slaba, infectia cronica cu Mycobacterium smegmatis, un raspuns reactiv la agenti infectiosi sau externi, un raspuns de hipersensibilitate imediata ar fi agentii etiologici.

Balanita fungica

Balanita candidozica este considerate a fi cea mai frecventa cauza de balanita si se datoreaza infectiei cu specii candidozice, de obicei Candida albicans. Este in general castigata sexual, desi purtatorii de fungi pe penis sunt frecventi. Infectia simptomatica este mai comuna la barbatii necircumcisi. In studii s-au descoperit mai multi purtatori feminini al speciei fungice parteneri ai barbatilor infectati. Diagnosticul este pus doar pe tabloul clinic, microscopie sau cultura.
Infectia poate apare fara contact sexual de obicei in prezenta diabetului, debutand ca simptom initial al bolii de baza sau dupa consumul de antibiotice. Simptomele sunt senzatia de arsura si prurit penian cu eritem generalizat al glandului sau /si preputului care poate avea un aspect glazurat cu papule albe si secretii albicioase.
La pacientii diabetici manifestarile clinice pot fi mai severe cu edem si fisurarea preputului, care poate deveni non-retractil. Tratamentul poate fi topic sub forma cremelor cu clotrimoxazol sau orale cu fluconazole. Partenerii trebuie evaluati si tratati pentru a preveni reinfectarea.

Balanita versicolor

Infectia cu Malassezia furfur are o incidenta de 0,5-1% dintre toate infectiile pielii. Afectarea genitala este neobisnuita si se prezinta ca zone circinate, cu scuame fine, discrete, hipopigmentate pe gland cu fluorescenta la iluminarea cu lampa Wood. Leziunile pot fi tratate cu antifungice topice.

Balanita cu anaerobi

Prezenta anaerobilor pe glandul penian, mai ales la barbatii necircumcisi, a fost asociata cu uretrita nonspecifica si balanita. O forma severa eroziva si gangrenoasa de balanita cu anaerobi (boala venerica a patra a lui Corbus) a fost recunoscuta pentru multi ani prin prezenta anaerobilor si a fusobacteriilor. Anaerobii nu par a cauza ulceratii genitale dar sunt descoperiti in ulceratiile genitale de oricare alta etiologie, iar in aceasta situatie specia dominanta este B. assacharolytica si B. ureolyticus.
Manifestarile balanitei cu anaerobi sunt eroziunile superficiale, secretiile urat mirositoare subpreputiale, edemul preputial si adenita inghinala. Pot exista si forme mai moderate clinic. Rezolutia este rapida cu metronidazol.

Balanita cu aerobi

Gardnerella vaginalis are o rata de prevalenta la barbati de 8%. Prevalenta bacteriei in balanopostita noncandidozica este de 30%. Infectia este frecvent sexual castigata iar partenerii femeilor cu aceasta bacterie au rate ridicate de izolare a bacteriei din uretra si urina. Simptomele balanitei cu Gardnerella vaginalis sunt mai moderate clinic fata de cele din infectia cu anaerobi cu iritatia preputului si a glandului penian, eritem macular si secretii preputiale.

Balanita cu streptococi

Streptococi de grup B pot fi purtati asimptomatic de catre tractul genital adult si sunt frecvent asociati cu balanita. Rata purtatorilor variaza intre heterosexuali 16% si homosexuali 31%. Transmiterea sexuala este neclara. Grupul A streptococic a fost de asemenea raportat a determina balanita. Cele mai multe cazuri raportate sunt ale copiilor necircumcisi care prezentau balanita umeda, eritematoasa la care transmiterea parea a fi autoinocularea din alte locuri.
Pioderma penisului secundara felatiei a fost raportata. Penicilinele si cefalosporinele sunt eficiente pentru tratament.

Balanita circinata

Cea mai comuna manifestare mucocutanata a sindromului Reiter dobandat sexual apare la 20-40% dintre cazuri. Incidenta bolii Reiter enterice este scazuta si a fost notata doar in infectiile cu Shigella. Se manifesta sub forma petelor gri ale glandului care fuzioneaza pentru a forma zone geografice mari cu margini albe.

Eruptiile medicamentoase peniene

Aceste conditii patologice au o predilectie fixa pentru glandul penian si sunt asociate cu terapia cu tetracicline si sulfonamide. Alte cauze cuprind salicinatii, fenacetina, unele hipnotice. Leziunile sunt bine demarcate, eritematoase care vor deveni buloase si ulcerate. Poate apare la prima utilizare a medicamentului iar expunerea repetata poate agrava leziunile. Cele mai multe leziuni vor dispare spontan fara tratament, dar vor lasa zone de hiperpigmentare reziduala. Ocazional poate fi necesar tratamentul cu steroizi topici.

Balanita iritanta si alergica

Multe balanite sunt nonspecifice si fara agent etiologic. S-a sugerat ca acestea sunt datorate iritatiilor, mai ales daca simptomele sunt persistente sau recurente. Sunt asociate cu atopie si spalare genitala frecventa cu sapun. S-a raportat alergia la spermicide cu edem si extindere in zona inghinala. Tratamentul va depinde de severitatea reactiei cu evitarea iritantilor.
Multe conditii dermatologice pot avea o predilectie pentru zona genitala masculina. Psoriazisul, lichenul plan si dermatita seboreica sunt frecvente. Balanita poate apare in boala Crohn si colita ulcerativa. Multe balanite sunt dificil de diagnosticat, iar orice conditie care persista in ciuda tratamentului simplu necesita investigatii. Biopsia peniana este usor de efectuat si este utila in aceste cazuri.

Tratament

Pacientii cu balanita, dar fara fimoza, necesita urmatoarele recomandari si terapie:
 • retractia gentila a preputului zilnic si spalarea cu apa calduta pentru a curata glandul
 • la pacientii pediatrici se indica doua luni aplicare de crema cu antifungica sau crema cu betametazona de doua ori pe zi
 • steroizii topici au rezultate limitate la pacientii cu balanita moderata
 • se va aplica bacitracina pentru pacientii pediatrici daca se suspecteaza infectia bacteriana
 • se va aplica cotromoxazol topic la adulti cu balanita candidozica
 • se va obtine o cultura din secretiile preputiale pentru terapia antibiotica
 • se va rezolva chirurgical fimoza si se va efectua circumcizia.

Terapia balanitei Zoon

Tacrolimus topic a fost raportat a fi util in balanita Zoon. Crema cu acid fusidic 2% a fost raportata drept utila in supresia bolii si chiar curativa pentru unii pacienti. Agentii topici precum steroizii, antibacterienele, violetul de gentiana si agentii antifungici au fost folositi cu succes limitat la acesti pacienti si nu sunt curativi. Interferonul alfa intralezional s-a dovedit de ajutor in tratarea vulvitei similare.
Tratamentul de electie pentru balanita Zoon este circumcizia care este de obicei curativa. Laserul cu dioxid de carbon a fost folosit cu succes in ablatia balanitei Zoon.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Circumcizia la barbati
 • Penisul normal vs penisul anormal - dimensiuni, caracteristici, limite
 • Lucruri pe care nu le știai despre penisul tău
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum