Latura obscura a look-ului intinerit: toxina botulinei are prea multe efecte colaterale

Data publicării: 19-04-2007

Ati fost vreodata la un "botox party"? Nu se face numai la New York ci si la Roma. Este o petrecere la care luminile sunt estompate, se serveste sampanie si esti inconjurat de multi prieteni, toti avand aceeasi problema: ridurile. La un moment dat vine un chirurg estetician si, pe un fond muzical, face mici injectii care iti restituie tineretea /au fost gasite relatari pe Internet in acest sens/. Ziarul La Stampa prezinta riscurile tratamentului cu toxina botulinei, intr-un articol semnat de Roselina Salemi.

Celebritatile prefera, asa cum se stie, "privacy-ul" unor clinici precum cea a lui Jean-Louis Sebagh, pionierul tratamentelor "beauty" /liste de asteptare la Londra si Paris/ care le-a tratat pe Madonna, Cindy Crawford si Meg Ryan. Starurile au cel putin un lucru in comun cu femeile "normale": sunt dispuse sa faca orice pentru un rid in minus. Sunt dispuse chiar si sa se imbolnaveasca, sa treaca prin mari necazuri. Un rezumat al acestor necazuri il face in prezent la Institutul Superior al Sanatatii congresul ISPLAD /Societatea Internationala de Dermatologie Plastica/ pe tema: "Terapiile estetice. Reactii adverse si efecte colaterale". Mai pe inteles, dezastrele pe care continua sa le provoace incercarea de a fi mai frumoasa. "Filler", "Laser", "Peeling" si reactii la cosmetice.
    Daca in anii trecuti marele imputat era siliconul, acum, Antonino di Pietro, dermatolog, presedinte al ISPLAD, a pus  la index toti "filler-ii" /substante de umplutura/ care nu se resorb, pe care ii considera "cu risc foarte mare. Cazurile au crescut cu 300 la suta in trei ani: fete umflate, deformate de granuloame". Di Pietro a mai avertizat: "Cerem ca acesti filler sa fie interzisi".
    Intre timp, regele tratamentelor estetice a devenit toxina botulinei care, la pretul de 500-700 de euro paralizeaza pentru o perioada de trei-sase saptamani muschii fetei, stergand ridurile de expresie. Toxina miracolelor. In toate privintele. Allergan, care produce medicamentul, a devenit un colos /peste 600 de milioane de dolari pe an deja in 2005, iar incasarile  din aplicatii au crescut in SUA cu 1.500 la suta/. Cu o reclama linistitoare: "Niciun rid, imediat! Fara efecte colaterale". Pe site-ul american se enumera starurile "botulinizate" cu succes, de la Sylvester Stallone la Cher, de la Liz Hurley la dezlantuita Kim Cattral din "Sex and The City".
    Daca arunci o privire pe foaia cu instructiuni de folosire care insoteste medicamentul ajungi sa nutresti unele ingrijorari. Se poate citi: "Riscul de astenie si slabiciune musculara ar putea face periculos sofatul". Accidente rutiere dupa pauza de masa dedicata tratamentului? Poate ca este o ingrijorare putin exagerata. Unele regrete se pot citi pe forumurile americane care colectioneaza esantioane de probleme: dureri de cap, durerea fetei, eritem. De curiozitate, site-urile sunt urmatoarele: www.ncbi.nlm.nih.gov - www.dermatologytimes.com - www.cosmeticenhancementsforum.com.
    Experti autorizati precum Emanuele Bartoletti /profesor la scoala internationala de medicina estetica a Fatebenefratelli din Roma si Nicolo Scuderi, profesor de chirurgie plastica la Sapienza, sustin ca toxina botulinei nu este periculoasa. Desigur, o cantitate excesiva sau o injectie in muschiul gresit pot provoca asimetrii sau efecte paralizante deloc agreabile. Riscul este, avand in vedere usurinta cu care intineresti, sa neglijezi contraindicatiile. Di Pietro a explicat: "Medicamentul a fost autorizat numai pentru a atenua ridurile de expresie dintre sprancene /termenul tehnic este de riduri glabelare/. In schimb, este folosit si pentru "laba gastii" sau ridurile de expresie din jurul gurii". Ca in cazul "filler"ilor sau al siliconului, oare femeile stiu cu adevarat ce fac? Actrita Alba Parietti continua sa repete ca, daca ar fi inteles bine ce o va astepta, nu si-ar fi "umflat" buzele atat de mult. 
    Pe forumul american exista si cazuri de "rezistenta" /toxina botulinei nu mai are efect, deoarece organismul produce anticorpi/ iar o nefericita declara ca vrea sa creasca doza la nesfarsit, pe riscul si pe propria piele.
    In acest caz, adevarata problema devine dependenta. Ca in cazul alcoolului si drogurilor. "Odata ce ai inceput - marturiseste actrita Drew Barrymore - nu mai poti renunta". Faci orice tratament, cu colagen, metacrilat, fir de aur. Dar pentru aceasta nu ai nevoie de un chirurg. In mod hotarat ai nevoie de un psihiatru.
    Carmen Di Pietro, o showgirl italiana de 40 de ani, circula prin Roma cu un ochi acoperit cu o fasa elastica, dar nu pentru a lansa o noua moda, ci pentru ca asa i-a prescris medicul. De vina este toxina botulinei care i-a provocat in urma cu o luna paralizia pleoapei stangi. Cum se simte ea acum? "Voi intenta proces in timp ce astept sa treaca efectul. Nu pot lucra in starea aceasta". Ea a povestit cum s-a intamplat: "Era a doua oara cand faceam tratamentul. Prima data, cu un alt medic, lucrurile au mers foarte bine. Va jur ca aratam cu zece ani mai tanara. Apoi am urmat sfatul unei prietene si am schimbat cabinetul, pentru a face economie. Dar mai bine nu o faceam. Asteptam rezultatul, disparitia ridurilor si, in schimb, seara am simtit ca nu mai pot deschide plaoapa. Imediat m-am dus la urgenta. Acolo m-au linistit. Ochiul nu avea nimic, dar muschiul se relaxase. Injectia a fost facuta sub spranceana si nu se putea interveni. Va trebui sa suport patru luni pana cand toxina este absorbita". Intrebata de ce poarta fasa, ea a raspuns: "Pleoapa tinde sa se ridice si nu poate. Senzatia este neplacuta. Nu e vorba numai de estetica. Am pierdut sansa de a face un spectacol si numai pentru a economisi 100-150 de euro".
    Cu toate acestea, va continua tratamentul cu toxina botulinei, dar cu mai multa atentie. Cand arati cu zece ani mai tanara, merita.

Sursa: Rompres, 19-04-2007, Vizualizari 1230
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.