145 de ani de medicina militara

Data publicării: 21-08-2007

Medicii militari au sarbatorit marti 145 de ani de la infiintarea Corpului Ofiterilor Sanitari ai Armatei, manifestarile dedicate acestei zile fiind deschise la Monumentul Eroilor Sanitari, de loctiitorul sefului Statului Major General, locotenent Ioan Sorin.
    In acest context, seful Directiei medicale din Ministerul Apararii (MAp), conferentiar doctor Marian Macri, a subliniat ca evenimentul semnifica "145 de ani de traditie, de istorie, de prezenta permanenta, atat in tara, cat si in teatrele de operatie din strainatate, a corpului ofiterilor medici din armata Romaniei".
    Macri a evocat momentul in care domnitorul Alexandru Ioan Cuza infiinta, in 1862, prin decret domnesc, Corpul Ofiterilor Sanitari al Armatei si Directia Generala a Serviciului Sanitar din Romania.
    "Putem spune, fara teama de a gresi, ca medicina romaneasca a fost unul dintre pionierii armatei, misiunea romaneasca participand inca din 1993 cu un spital mobil in Somalia, Angola, Orientul Mijlociu si, in prezent, participand in detasamentele de medicina din Irak si Afganistan", a declarat, pentru ROMPRES, seful Directiei medicale din MAp.
    La manifestare au participat sefi de directii din Ministerul Apararii, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Justitiei, medici-sefi ai cadrelor din structurile militare de aer, apa si uscat, medici sanitari in rezerva si reprezentanti ai Asociatiilor de Veterani din MAp si MIRA, care au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Sanitari.
    Celor peste 200 de persoane li s-au alaturat Regimentul de Garda si fanfara militara, care a intonat, pe toata durata evenimentului, Imnul National al Romaniei.
    Preotii Radu Felix Iulian, din MIRA, si Cristian Miculescu, din Regimentul de Garda al MAp, au tinut o slujba de pomenire in memoria eroilor sanitari cazuti pe frontul de lupta intre anii 1916 si 1920, in Primul Razboi Mondial.
    Manifestarile s-au incheiat cu depunerea a doua coroane de flori din partea oficialilor din MAp si Ministerul Justitiei la mormantul fondatorului medicinei militare, Carol Davila.
    La data de 21 august 1862, printr-un inalt decret domnesc, au fost infiintate Corpul Ofiterilor Sanitari ai Armatei si Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman. S-a constituit, astfel, organismul specializat pentru asigurarea pastrarii sanatatii efectivelor Armatei Romane.
    Inca de la inceputurile ei, medicina militara a beneficiat de profesionalismul si calitatile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care, la acea vreme, era inspector general al serviciului sanitar al Armatei, director al Scolii de medicina (intemeietorul invatamantului medico-militar si medical superior din tara noastra), inspector al administratiei centrale sanitare si efor al spitalelor.
    Elaborarea "Instructiunilor pentru functionarea ambulantelor" si a "Deciziei relative la serviciul ambulantelor in armata", precum si promulgarea, prin Inaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei au creat cadrul normativ de functionare a serviciului sanitar militar, condus de o directie specializata existenta in Ministerul de Razboi.
    Medici militari de toate specialitatile au devenit, in timp, personalitati recunoscute de lumea medicala pe plan intern si international.
Sursa: Rompres, 21-08-2007, Vizualizari 890
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.