26 septembrie – Ziua Mondială a Contracepției

Data publicării: 12-05-2014

26 septembrie – Ziua Mondială a Contracepției

Începând din anul 2007, ziua de 26 septembrie este considerată Ziua Mondială a Contracepției – campanie susținută de o coaliție de organizații non-guvernamentale, societăți științifice și medicale specializate în sănătatea sexuală și reproductivă.
 

În acest an sloganul este: „Contracepţia: Este viaţa ta! Este res­ponsabilitatea ta!”, având rolul de a conștientiza importanța contracepției în cadrul unei vieți sexuale și familiale sănătoase. Tinerii sunt încurajați să fie informați și să aleagă conștient când vine vorba de relațiile intime, atât pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală, cât și pentru a evita sarcinile nedorite. Statisticile susțin necesitatea unei astfel de inițiative - 41% dintre sarcinile înregistrate anual în întreaga lume sunt neplanificate, iar 222 de milioane de femei nu folosesc nicio metodă contraceptivă!
 

Ziua Mondială a Contracepției este susținută în România de către Fundația Tineri pentru Tineri și de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală. În România, prevalența folosirii contraceptivelor este de aproximativ 70% în cazul femeilor măritate sau care trăiesc în uniune consensuală, cu vârsta între 15 și 49 de ani (conform unui raport realizat de ONU) în 2013. Mai mult de 60% dintre tinerele cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani nu au folosit niciodată o metodă contraceptivă, majoritatea folosind metode naturale, precum metoda calendarului sau metoda contactului întrerupt.

Conform „Raportului privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului pentu 2010” elaborat de ONU, în toată lumea aproximativ o treime din 205 milioane de sarcini care au loc în fiecare an sunt sarcini neplanificate. Statisticile privind bolile cu transmitere sexuală sunt îngrijorătoare: 500.000 tineri se infectează cu bolile cu transmitere sexuală (cu excepţia HIV) în fiecare zi, conform unui raport din 2009. Cea mai mare rată a bolilor cu transmitere sexuală se înregistrează în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani.
 

Pentru mai multe informații, vă invităm să parcurgeți articolele din secțiunea de Contracepție & Planning familial.

 

 

Sursa: ROmedic, 12-05-2014, Vizualizari 2084
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.