28 Iulie – Ziua Mondială a Hepatitei

Data publicării: 12-05-2014

28 Iulie – Ziua  Mondială a Hepatitei

28 Iulie este data care marchează anual Ziua Mondială a Hepatitei în peste 100 de țări din întreaga lume – una din cele șapte campanii oficiale desfășurate de Organizația Mondialăa Sănătății.

Ziua Mondială a Hepatitei a fost sărbătorită pentru prima dată în 2008, inițial pe 18 mai, data fiind schimbată ulterior în 2010, în cinstea laureatului Nobel Baruch Samuel Blumberg, cel care a descoperit virusul Hepatitei B.

Evenimentul dorește să încurajeze prevenția, diagnosticarea la timp și tratamentul diverselor forme de hepatită și să informeze populația cu privire la modul de transmitere, implicațiile acestei boli pentru sănătate și necesitatea imunizării.

Ediția din acest an este centrată pe sloganul „Elimină Hepatita”, în ideea de a face apel pentru schimbarea atitudinii față de această boală periculoasă și direcționarea eforturilor spre prevenirea ei, susținând vaccinarea și diagnosticarea la timp a acestei boli.

Alianța Mondială pentru Hepatită, susținătoare la nivel mondial acest eveniment, a gândit campania din 2015 în jurul unor mesaje-cheie, cu impact în viața socială:

  • Conștientizare („Informat? Surprins?”, „Te simți bine? Ești sigur?”)
  • Prevenție („Sigur? La risc?”)
  • Tratament („Tratat? Tratabil?”)
  • Vaccinare („Protejat? Vulnerabil?”)
  • Stigmatizare ( „Acceptat? Respins?”)
  • Participare („Jucător de echipă? Spectator?”)


Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că hepatita este o reală problemă de sănătate publică, în toate formele sale, luând proporții îngrijorătoare, în condițiile în care este insuficient luată în serios de către populație și de personalul medical.

Hepatita este o boală infecțioasă virală a ficatului, cauzată de 5 tipuri de viruși: A, B, C, D și E. Toate tipurile cauzează infecții acute, pe termen scurt, iar tipurile B, C și D conduc la forme cronice, care pot cauza complicații precum ciroză hepatică, insuficiență hepatică și cancer hepatic.

În fiecare an, hepatita A (acută) afectează 1.4 milioane de oameni. Hepatita B este responsabilă pentru 2 miliarde de cazuri cronice, iar hepatita C, pentru de milioane infectate, în toată lumea.
Dintre aceștia, aproape 1,5 milioanemor în fiecare an!

România se clasa, în 2010, pe locul 27 în lume în topul mortalității cauzate de hepatită, cu un număr de peste 7200 de decese într-un singur an.

Aflați mai multe despre hepatita AB, C, D.
 

Sursa: ROmedic, 12-05-2014, Vizualizari 2470
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.