A fost creată o nouă generație de grefe osoase artificiale

©

Autor: Redacția ROmedic

A fost creată o nouă generație de grefe osoase artificiale
Cercetătorii din cadrul Universității Queen Mary din Londra au dezvoltat un nou tip de os sintetic ce maximizează capacitatea organismului de a regenera țesutul osos natural, putând îmbunătăți prognosticul tratamentului.

Studiul a fost publicat în Journal of Materials Science: Materials in Medicine. Grefa se numește Inductigraft și este capabilă să ghideze pozitiv activitatea de regenerare a osului în mai puțin de 4 săptămâni.

Cercetătorii au modificat structura poroasă a grefei astfel încât sa mimeze țesutul osos natural. Au fost analizate mecanismele prin care osul se adaptează mediului și modifică compoziția chimică și fizică a grefei, precum și modul se așezare și interconectare a golurilor din structura osului.

Studiul ar putea fi benefic pentru numeroase persoane afectate de leziuni osoase, dar și pentru chirurgi. În prezent se preferă utilizarea autogrefelor, ce presupun prelevarea de țesut osos de la același pacient, țesut ce conține celule vii și factori de creștere. Noul tip de grefă ar putea fi la fel de eficient, cu avantajul că pacientul nu mai trebuie să fie supus unei alte intervenții chirurgicale pentru prelevarea autogrefei.

Compoziția chimică a grefei este îmbunătățită prin introducerea silicatului în hidroxiapatită, un material substituent sintetic tradițional ce conține calciu și fosfat, fiind similar din punct de vedere chimic cu osul natural.

Combinația de substanțe chimice optimizate și structuri poroase favorizează celulele să se diferențiere și să accelereze producerea de țesut osos, atât în laborator cât și în interiorul organismului.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 23-12-2015 | creare: 23-12-2015 | Vizite: 1300
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au obținut țesut osos viu pentru reconstrucții faciale
  •