Cercetătorii au obținut țesut osos viu pentru reconstrucții faciale

©

Autor:

Cercetătorii au obținut țesut osos viu pentru reconstrucții faciale
Cercetătorii bioingineri au „construit” țesut osos viu, care poate fi utilizat la repararea pierderilor osoase din maxilar - o structură mai dificil de restaurat. Acest lucru înseamnă că, pe viitor, vor fi disponibile grefe personalizate pentru reconstrucții faciale.

Diformitățile în zona capului și a feței sunt dificil de reparat. Protezele trebuie să fie sculptate perfect, pentru a se potrivi cu trăsăturile pacientului și, în special osul maxilarului, trebuie să fie suficient de puternic pentru a rezista la forța masticatorie. În prezent, țesutul osos care lipsește poate fi înlocuit cu metal sau grefe de la donatori decedați sau chiar din corpul pacientului. Folosirea țesutului pacientului este procedura cea mai sigură, însă produce alte leziuni și este dificil să se obțină o cantitate satisfăcătoare. S-au folosit și implante sintetice, însă acestea nu au un succes garantat. Prin urmare, nicio opțiune curentă de reconstrucție nu este satisfăcătoare pentru medici.

Pentru a testa noua tehnologie s-a folosit maxilarul de porc, acesta având anatomia și forța masticatorie similare cu cele ale omului. O bucățică din maxilarul de porc a fost înlocuită cu matrice osoasă de vacă, aceasta servind ca schelă pentru grefă. Folosind tehnologie imagistică de precizie, cercetătorii au sculptat individual fiecare „schelă”, pentru a se potrivi perfect în zonele lipsă din maxilarul porcului.

Apoi, „schelele” au fost însămânțate cu celule stem proprii porcului, recoltate din țesutul gras. Țesutul astfel construit a fost plasat într-un bioreactor pentru a crește, timp de trei săptămâni. Apoi grefele au fost implantate în maxilarul porcului, fiind monitorizată creșterea timp de șase luni. În acest timp, osul transplantat s-a integrat unitar în maxilar, a dus la formarea de țesut osos nou și a întărit maxilarul suficient pentru a rezista la mestecare. Corpul porcului a „tratat” implantul ca pe propriul țesut osos.

Cercetătorii speră să ajungă la studii clinice pe oameni în câțiva ani. Avantajele procedurii sunt utilizarea celulelor stem recoltate din țesutul gras - disconfort redus la recoltare și cantitate mai mare de celule fața de măduva osoasă - și evitarea factorilor de creștere - proteine care pot îmbunătăți calitatea osului, dar pot duce la exces osos, precum și costuri mult mai ridicate.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science Translational Medicine, la cercetări colaborând departametul de inginerie biomecanică și divizia de chirurgie oro-maxilo-facială de la Columbia University din New York, School of Veterinary Medicine de la Louisiana State University, LaCell LLC din New Orleans și centrul de cercetare în medicină regenerativă și celule stem de la Tulane University din New Orleans.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-08-2016 | creare: 05-08-2016 | Vizite: 1011
Bibliografie
Bioengineers grow living bone for facial reconstruction, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160804172402.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chirurgia estetică versus chirugia reconstructivă
  • Circumcizia la barbati
  • Reconstrucția sânului după mastectomie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum