ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Dependență & toxicologie Dependență & toxicologie Bucuresti

Sprijin cand cineva sufera de diverse temeri, fobii, atacuri de panica, obsesii sau anxietate generalizata

Sprijin cand cineva sufera de diverse temeri, fobii, atacuri de panica, obsesii sau anxietate generalizata
Autor: Dr Rares Ignat - psihoterapie de cuplu si familie
Teama nu poate fi eliminata din viata noastra si nici nu ar fi benefic pentru noi, pentru ca e sentimentul ce ne fereste de multe aspecte ce ne pot face cu adevarat rau. E insa bine sa stim sa o temperam, sa o utilizam mai bine, pentru ca forma benefica a curajului nu e altceva decat o teama invinsa, tinuta sub control. Utilizand mai bine temerile noastre putem sa progresam, sa ne dezvoltam abilitatile.

Daca teama este un sentiment normal de adaptare la o amenintare, anxietatea este o stare de tensiune indelungata, de nervozitate fara o cauza relevanta, o stare ce e mai putin corelata in timp cu o posibila amenintare. Persoana poate sa aiba o perioada indelungata temeri ce nu au o cauza clar identificabila, temeri pe care nu le poate controla, care o determina sa fie agitata, tensionata, iritabila, obosita si adesea sa nu doarma suficient si sa aiba un randament scazut in viata de zi cu zi. Adesea anxietatea este insotita si de stari depresive si uneori poate imbraca forma unor fobii specifice care necesita o abordare diferita in functie de tipul fobiei.

Gasesti mai jos un link catre un articol despre una dintre cele mai raspandite fobii: fobia sociala.

Nu poti sa scapi complet de temeri dar poti sa inveti sa traiesti cu ele

Atacurile de panica nu sunt usor de combatut. Un atac de panica are multiple modalitati de a se manifesta, cum ar fi senzatia de ‘gol in stomac’, respiratia accelerata, pulsul accelerat, gandirea neclara si starea de slabiciune generala, ametelile, senzatia de lesin sau de voma si altele. In cadrul sesiunilor de psihoterapie familia poate identifica ce anume genereaza atacul de panica si putem sa gasim impreuna care sunt modalitatile prin care membrii familiei se pot sprijini pentru a face fata cu succes situatiei. Pentru faza de intretinere vei primi cateva sugestii de activitati de relaxare ce ajuta in evitarea recidivelor.

In tulburarea obsesiv compulsiva persoana are multe idei rigide (obsesii) ce provoaca temeri legate de contaminare, infectie, de risc, de increderea in altii, etc. Acestea duc la dezvoltarea unor ritualuri obligatorii denumite compulsii (de ex. spalatul excesiv al mainilor, verificari excesive...). Este una dintre formele de anxietate mai dificil de tratat si adesea este necesar si sprijinul medicamentos din partea specialistilor.

In general, in momentul in care este vorba despre anxietate voi incerca sa sprijin persoana in drumul spre insanatosire prin corelarea emotiilor si gandurilor resimtite cu comportamente de adaptare la factorii ce determina teama.

In cazul copiilor ce sufera de diverse anxietati, parintii lor pot juca un rol important in drumul spre insanatosire asa ca ii voi implica adesea in demersul terapeutic .

Parintii pot fi buni coterapeuti in anxietatile copiilor

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala si profesionala- mobil: 0724232893 - wings.romania@gmail.com
 
Programare