ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Sprijin in problemele ce tin de intimitatea cuplului si sexualitate

Sprijin in problemele ce tin de intimitatea cuplului si sexualitate
Autor: Dr.Rares Ignat
Desi mai multe carti si studii sustin idea ca este prezenta o asociere intre frecventa sporita a sexului si nivelul crescut de fericire, aceasta nu inseamna de fapt ca exista o relatie de tip cauza-efect intre frecventa relatiilor sexuale si cresterea nivelului de fericire. Dimpotriva, o simpla evaluare critica a acestei constatari poate spune in mod logic ca prezenta unei relatii armonioase si fericite duce la cresterea frecventei sexului.

Multe cupluri se intreaba care e frecventa ‘normala’ a activitatii sexuale. Statisticile variaza atat de la o varsta la alta, de la o tara la alta cat si de la un studiu la altul. Adesea rezultatele acestor studii ajung sa creeze poate mai multa confuzie decat sa clarifice aspectul. De exemplu un studiu american ce a evaluat 16 000 de participanti a ajuns la concluzia ca media relatiilor intime a fost de 2-3 pe luna iar in cazul celor sub 40 de ani de o data pe saptamana.

In cadrul unei astfel de medii exista insa si alte tipuri de variatii, cum ar fi cel legat de tipul relatiei – ex: cuplurile casatorite au avut in jur de sapte contacte sexuale pe luna – sau de durata relatiei de cuplu – ex: in stadiile timpurii ale relatiilor, frecventa raporturilor intime atinge un varf ce are apoi (de obicei) o tendinta de reducere.

Insa nici aceste constatari nu pot fi privite ca un tot unitar si nici nu exista vreo ‘recomandare medicala’ legata de frecventa de intretinere a relatiilor sexuale. Unele persoane pot fi foarte multumite in a intretine un anumit numar de contacte intime in fiecare saptamana iar altele pot considera ca este departe de a fi ceva multumitor. Oamenii pot fi hiperactivi sexual sau hipoactivi sexual insa aceasta nu ii incadreaza intr-o patologie anume, decat in unele conditii.

De exemplu este interesant ca un barbat hiperactiv sexual este considerat mai degraba ca fiind ceva normal, ‘macho’, in timp ce o femeie cu dorinte sexuale hiperactive poate fi incadrata in categoria de ‘nimfomana’. Pana la urma ceea ce este important este existenta unui echilibru si a unei intelegeri in cuplu in privinta atat a dorintei de a initia activitatea sexuala cat si in privinta raporturilor sexuale propriu-zise. Atat timp cat o activitate sexuala prea rara sau prea frecventa nu este asociata cu ...citeste continuarea la http://psihoterapiefamilie.ro/blog/cat-de-mult-sex-te-face-fericita/
 
Programare