ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Sprijin cand cineva sufera de depresie sau distimie

Sprijin cand cineva sufera de depresie sau distimie
Autor: Dr Rares Ignat - psihoterapie de cuplu si familie
In special in cazul depresiilor, unde riscul suicidar este intotdeauna o amenintare, sprijinul membrilor familiei este esential, pentru a fi impreuna victoriosi in lupta impotriva bolii. Pentru a obtine rezultate bune e astfel folositoare o cat mai mare deschidere fata de psihoterapeut nu doar din partea persoanei ce are problema ci si din partea celor ce o indragesc.

Identificand in mod adecvat gandurile negative vom putea sa le legam impreuna de emotiile pe care le declanseaza, de situatii si actiuni, in asa fel incat rezultatul sa ghideze familia sa depaseasca situatia oricat de ‘neagra’ ar fi. Am putea spune ca in depresie psihoterapeutul joaca rolul personajului Zorba care ne-a convins deja pe majoritatea ca : ‘Viata e o problema ..important este cum te descurci cu ea!

Atentie: Tristetea e o stare normala in caz de infrangere, dezamagire sau ca reactie la situatii descurajante, insa depresia este o boala caracterizata printr-o deteriorare indelungata a dispozitiei, printr-o stare de tristete severa si prelungita ce impiedica functionarea normala de zi cu zi. Distimia este denumirea data de specialisti atunci cand depresia este usoara dar destul de persistenta.

Un important semn al depresiei este pierderea interesului pentru activitatile ce altadata erau considerate ca fiind placute, pesimismul exagerat sau o stare de autoinvinovatire frecventa. Si unele simptome fizice cum ar fi oboseala, agitatia, tulburarile de somn, modificarile in apetit si greutate pot sa tina de depresie, asa ca e bine sa consultati din timp un specialist in sanatate mintala atunci cand suspectati ca la baza lor ar putea sta de fapt depresia.

Cand simptomele depresiei alterneaza cu simptome de euforie, incredere exagerata in sine, fuga de idei si dispozitie exagerat de buna ea poate sa fie clasificata ca fiind o tulburare bipolara sau poate chiar sa faca parte din tabloul unei schizofrenii.

Intrucat depresia este frecvent determinata de modificarea nivelului unor substante chimice (neurotransmitatori) este posibil ca psihoterapeutul sa apeleze la ajutorul medicului specialist pentru a corecta acest deficit chimic.

E bine de stiut ca nici cel mai corect tratament medicamentos si nici cele mai bune sesiuni de psihoterapie, nu au eficacitate la 100% dintre persoane, Tocmai de aceea, chiar daca este inceput un tratament medicamentos al depresiei, este util sa fie combinat cu sesiunile de psihoterapie ce sporesc semnificativ sansa de vindecare pe termen lung.

Legat de subiectul depresiei mai jos sunt si cateva postari personale de pe blogul www.psihoterapiefamilie.ro

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala si profesionala - mobil: 0724232893 - wings.romania@gmail.com

Acele lucruri marunte ce-ti pot face ziua mai frumoasa
Gandeste Pozitiv
 
Programare