ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Despre rasfatul copilului - interviu parenting

Autor: Dr Rares Ignat - psihoterapie de cuplu si familie
Rasfat – un cuvant complex ale carui sinonime acopera o paleta larga de semnificatii, pornind de la simpla placere a mangaierii…la alint, desfatare… si terminand cu huzur si razgaiere. Cu ceva timp in urma am participat la o discutie intr-un grup care isi punea problema daca exista sau nu rasfat la copii. Totul a pornit de la un curent de opinie care spune parintilor ca este „departe de adevar” daca cineva afirma ca pot fi manipulati de copilul care plange. Mai precis se sustinea ca, „un copil nu simuleaza niciodata nefericirea, iar plansul nu este un act controlat/calculat. Copiii plang pentru ca uneori se simt coplesiti si au nevoie de dragoste” si ca atare „…daca nu exista un raspuns la lacrimile lor, ei pot sa se simta neiubiti pe masura ce cresc”.

Este adevarat ca un copil (sau adolescent) are nevoie sa fie ascultat si inteles si are nevoie sa fie lasat sa aleaga pentru a-si dezvolta independenta…insa in dorinta de a oferi copilului cat mai mult, de a-l pune in valoare, de a-i refuza cat mai putine, pot sa apara uneori exagerari, care in timp afecteaza dezvoltarea normala a copilului si trasaturile sale de caracter.

Pana la urma, in cadrul discutiei am agreat ca principalul aspect legat de rasfat nu tine de faptul ca-i arati copilului tau prea multa afectiune, ci de relatia intre nivelul efortului depus si recompensa obtinuta. Astfel, daca eforturile depuse pentru recompensa sunt in discrepanta cu eforturile depuse de alti copii in conditii similare, copiii pot intampina probleme de adaptare, de socializare, care pot afecta in viitor viata personala si profesionala, prin crearea unor asteptari nerealiste. In plus, este necesar sa ne asiguram ca el/ea va intelege suficient de bine cum poate evolua aceasta relatie dintre efort si rezultat.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect urmareste secventa video de mai jos

 
Programare