Activitatea umană este cel mai mare factor de omogenizare a comunităților de plante

©

Autor:

Activitatea umană este cel mai mare factor de omogenizare a comunităților de plante
Pentru a demonstra măsura în care disparițiile speciilor și plantele invazive non-native reorganizează comunitățile de plante din era geologică actuală, cercetătorii de la Universitatea Harvard au alcătuit un set de date ce cuprinde peste 200.000 de specii de plante din întreaga lume. Studiul dezvăluie rezultatele omogenizării biotice din activitatea umană, intenționată sau neintenționată.
Dispariția speciilor, introducerea de plante non-native (o specie care trăiește în afara ariei sale de distribuție native, dar care a ajuns acolo prin activitatea umană), schimbările climatice și poluarea reprezintă factorii majori ai schimbărilor în comunitățile biologice, determinate de activitatea umană. Deși modelele de intervenție umană au fost investigate, majoritatea studiilor se concentrează pe factori în mod individual și adesea într-o zonă localizată, mai degrabă decât la nivel global.

Într-un studiu publicat în Nature Communications, cercetătorii au compilat un set de date de peste 200.000 de specii de plante din întreaga lume pentru a demonstra măsura în care disparițiile speciilor și plantele invazive non-native reorganizează comunitățile de plante din Antropocen, epoca geologică actuală dominată de activitatea umană.

Cercetătorii au arătat că dispariția și naturalizarea speciilor non-native determină omogenizarea biotică (înlocuirea treptată a speciilor indigene prin răspândirea locală a speciilor non-native) conducând la o reducere a speciilor și a diferențelor evolutive. Omogenizarea biotică poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra funcțiilor cheie ale ecosistemului.

În timp ce atât extincția, cât și naturalizarea plantelor neindigene (o specie care trăiește în aria sa de distribuție nativă) pot conduce la omogenizare, studiul a arătat că, indiferent de scenariul de extincție, cel mai puternic contributor la omogenizările biotice a rezultat din plantele nenative naturalizate de oameni. Aceste schimbări au avut loc pe o perioadă scurtă de evoluție de aproximativ 500 de ani și au fost facilitate, intenționat sau neintenționat, de oameni. Rezultatele studiului evidențiază demonstrează influența profundă pe care oamenii o exercită asupra biotei regionale dincolo de schimbările în bogăția speciilor.

sursa: Science Daily
foto: oeb.harvard.edu/news

Data actualizare: 09-12-2021 | creare: 09-12-2021 | Vizite: 259
Bibliografie
Global database of plants reveals human activity biggest driver of homogenization of plant communities, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211206112951.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!