Administrarea vaccinului antrigripal în sarcină protejează copilul până la 8 săptămâni după naștere

©

Autor:

Administrarea vaccinului antrigripal în sarcină protejează copilul până la 8 săptămâni după naștere
Copiilor mai mici de 6 luni nu le poate fi administrat vaccinul antigripal, astfel că protecția lor împotriva acestui virus este oferită doar în urma imunizării mamei în timpul sarcinii. Însă pentru cât timp este protejat copilul în urma vaccinării mamei?

Conform unui studiu publicat în jurnalul JAMA Pediatrics, bebelușul beneficiază de protecție împotriva virusului gripal tip de 8 săptămâni după naștere.

Deoarece vaccinul antigripal este aprobat doar pentru copiii mai mari de 6 luni, este necesar ca femeile însărcinate să fie vaccinare pentru a fi protejate atât ele, cât și bebelușii de complicațiile asociate gripei.

În cadrul studiului au fost investigați și monitorizați mai mult de 2.000 de bebeluși ale căror mame au fost imunizate, pentru a se verifica nivelul de eficiență al vaccinului antigripal.

În cazul unui număr de 1.026 bebeluși, mamele acestora au beneficiat de vaccinul gripal trivalent purificat inactivat pe durata sarcinii, în timp ce mamele a 1.023 de bebeluși au primit tratament placebo.

În cadrul studiului au fost prelevate probe de sânge de la copii la 7 zile, 8, 16 și 24 săptâmâni după naștere. A fost analizată prezența anticorpilor responsabili de reacțiile de inhibare a hemaglutinării (HAI) - un indicator al protecției împotriva gripei, în care un nivel crescut indica protecție ridicată.

De asemenea, copiii au fost monitoriați constant pentru identificarea simptomelor fizice ale gripei.

S-a observat că vaccinul administrat mamelor a oferit copiilor un nivel ridicat de protecție împotriva virusului până la vârsta de 6 luni, însă nivelul de protecție a scăzut constant după 2 luni. Mai exact, vaccinul a prezentat eficiență în procent de 85,6% împotriva virusului gripal în primele 8 săptămâni de viață. Eficiența a scăzut la 25,5% în săptămânile 8-16 de viață, urmând apoi o creștere ușoară, ajungând la 30,3% în săptămânile 16-24.

Astfel, studiul arată că vacinul antigripal administrat mamei în timpul sarcinii oferă protecție copilului doar în primele 8 săptămâni după naștere.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 19-01-2020 | creare: 06-07-2016 | Vizite: 1282
Bibliografie
Flu shot in pregnancy may only protect infants for 8 weeks after birth, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311455.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum