Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani

©

Autor:

Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul cervical și alte afecțiuni asociate virusului HPV (Human Papilloma Virus) constituie o problemă de sănătate publică majoră. La nivel mondial, peste 600,000 de cazuri noi de cancer sunt atribuite virusului HPV 6/ 11/ 16/ 18 în fiecare an, reprezentând circa 10% din toate cazurile de cancer la femei.

Infecția cu HPV sau virusul papilomatozei umane este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală cu implicații serioase asupra sănătății genitale și generale la femei.
Serotipurile 6 și 11 sunt frecvent implicate în apariția condiloamelor/ verucilor genitale, în timp ce tipurile 16 și 18 sunt asociate cancerelor de col uterin, vulvar, vaginal la femei și penian la bărbați.

O analiză recentă a eficienției vaccinului HPV care a inclus date din ultimii 10 ani de la introducerea vaccinului, a remarcat o diminuare a prevalenței infecției cu HPV care a ajuns și la circa 90% în țările ce prezintă un grad crescut de imunizare. De asemenea, s-a raportat și scăderea incidenței verucilor vaginale și a anormalităților citologice și histologice cervicale în rândul tinerelor vaccinate, comporativ cu femeile care nu au beneficiat de vaccin.

Un studiu realizat în Statele Unite, publicat în jurnalul Pediatrics în februarie anul curent, a raportat de asemenea scăderea prevalenței infectării cu HPV de la 11.5% la 4.3%.

Potrivit observațiilor acumulate în ultimii 10 ani de la implementarea vaccinării împotriva HPV, administrarea în mod eficace a vaccinurilor în rândul fetelor cu vârste între 10-12 ani, inclusiv în țările aflate în dezvoltare, ar putea conduce la eliminarea noilor cazuri de cancer cervical și a altor patologii asociate infecției cu HPV la nivel global, până în anul 2050.”, afirmă Ian Frazier, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului.

Meta-analiza a fost publicată în jurnalul științific Clinical Infectious Diseases.

Mai multe informații despre prevenirea și controlul bolilor cu transmitere sexuală găsiți aici.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 22-09-2019 | creare: 30-08-2016 | Vizite: 4335
Bibliografie
The HPV vaccine has cut infections by up to 90% in the past 10 years, link: https://www.sciencealert.com/the-hpv-vaccine-has-halved-cervical-cancer-rates-in-the-past-10-years
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 61% mai puține cazuri de negi genitali după introducerea programului de vaccinare anti HPV
  • Ce diferenţiază infecţiile HPV care dispar de cele care preced cancerul?
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum