Agentul portocaliu din Vietnam ramane letal

Data publicării: 20-06-2007

Un tribunal din New York studiaza recursul intentat de victimele gazului toxic utilizat de SUA in timpul razboiului din Vietnam. Peste 11 milioane de litri de ”agent portocaliu” de trista amintire au fost aruncati asupra Vietnamului intre  1962 si 1971 pentru a arde culturile si a degaja campurile unde se ascundeau gherilele comuniste.

    Raportul oficial arata ca 3.181 de sate au fost stropite cu ierbicide. Spune ca peste 11 milioane de litri de ”agent portocaliu” de trista amintire au fost aruncati asupra Vietnamului intre  1962 si 1971 pentru a arde culturile si a degaja campurile unde se ascundeau gherilele comuniste.   Nu spune insa ca efectele sale devastatoare s-au perpetuat pana la a patra generatie. Si nici ca cifra infirmilor se ingroasa in fiecare an, cu mii de copii care se nasc cu handicapul lasat de razboiul lansat de SUA impotriva Vietnamului.
    Razboiul s-a incheiat in 1975, iar la 22 iunie la Washington va avea loc prima vizita oficiala  a unui presedinte vietnamez in SUA de la terminarea conflictului armat. Insa vizita lui Nguyen Minh Triet, seful statului vietnamez are un punct nevralgic pentru SUA: urmasii infamului agent portocaliu, fiii celor care au avut nenorocul sa inhaleze si sa respire produsele chimice folosite de armata americana in Vietcong. Luni, aproape in acelasi timp in care Nguyen punea piciorul pe teritoriul american, un grup ce cetateni vietnamezi urcau scarile Curtii de Apel din New York in cautarea dreptatii istorice, se arata intr-un articol publicat de ziarul El Pais.
    Totul a inceput la 31 ianuarie 2004. Asociatia Victimelor din Vietnam  ale Agentului Portocaliu a prezentat un denunt in fata unui tribunal federal din New York impotriva a 37 de companii private americane pentru crearea si dezvoltarea acestui ierbicid, intre care Dow Chemical si Monsanto. Insa denuntul a fost respins. La 10 martie 2005, judecatorul Jack Weinstein zadarnicea sperantele de dreptate ale cetatenilor vietnamezi afectati de agentul portocaliu si de produse chimice similare utilizate in razboiul din Vietnam. ”Nu exista tratat sau acord potrivit caruia SUA ar fi incalcat legile razboiului sau alta legislatie internationala prin utilizarea de ierbicide in Vietnam”, a asigurat judecatorul.
    Insa victimele nu au renuntat si au facut recurs. Apelul care se afla pe masa tribunalelor de doi ani, a intrat luni, 18 iunie, in prima sedinta de audiere dupa aproape un an de amanare privind data initiala. Potrivit lui Constantin Kokkoris, unul din avocatii care reprezinta partea afectata ”toate documentele sunt la tribunal in asteptarea marelui eveniment”. Cazul veteranilor de razboi americani care au denuntat companiile chimice va fi expus in acelasi timp cu al nostru”, a  explicat Kokkoris. Si asa a fost. Prima audiere s-a prelungit intreaga zi de luni. Mai intai  veteranii care au suferit pe propria piele armele folosite de armata lor. Apoi, civilii vietnamezi. Dupa aceea, sala a analizat argumentele si probele  urmand sa decida daca apelul este pertinent si daca este cazul sa fie adus, din nou, in fata tribunalului. Speculatiile cele mai optimiste vorbesc de cel putin cateva saptamani inainte de a primi raspunsul. Sau, cel mult, de cateva luni.
    ”Mi-am indeplinit dorinta: sa lupt pentru tovarasii mei”, a spus veteranul Nguyen Van Quy, dupa ce a depus marturie in fata Curtii de Apel. Ca soldat care a aparat Ruta Ho Chi Minh,  coridorul prin care se alimenta Vietcongul, Nguyen a fost afectat direct de campaniile de defrisare ale militarilor americani. A mancat verdeturi si legume si a baut apa contaminata. Dar a supravietuit. S-a casatorit si a avut trei copii. Unul a murit prematur si alti doi au probleme serioase de sanatate. Nguyen are cancer la stomac, plamanii distrusi si gatul terminat. Petrece mai mult timp la spital decat acasa.
    Agentul toxic a ramas activ si continua sa contamineze apa si solul din Vietnam. Compania canadiana Hatfield Consultants a analizat zona de coasta a orasului Da Nang si a descoperit o contaminare de 400 de ori mai mare decat nivelele acceptabile. ”Este ingrozitor”, a recunoscut unul din cercetatorii firmei.
                   
Sursa: Rompres, 20-06-2007, Vizualizari 1892
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.