Alăptarea și hepatita

©

Autor:

Alăptarea și hepatita
Alăptarea la sân este foarte importantă pentru bebeluș, mai ales în primele 6 luni de viață, putând continua și ulterior, conform Academiei Americane de Pediatrie. Beneficiile laptelui matern sunt numeroase, cele mai importante fiind protejarea împotriva alergiilor și dezvoltarea psihico-socială.

Din păcate, uneori alăptarea este întreruptă pentru a evita transmiterea variatelor forme de hepatită de la mamă la bebeluș. Vestea bună este că numărul cazurilor de hepatită transmisă prin alăptare este foarte mic. (1)

Alăptarea și hepatita A

Virusul hepatic A se transmite pe cale fecal - orală, prin contact direct cu sângele infectat sau prin alimente contaminate. În general această infectie apare în zonele unde igiena și condițiile de viață sunt deficitare.

Semnele și simpomele hepatitei A sunt urmatoarele:
  • culoarea galbenă a pielii;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • greață;
  • stare de rău (disconfort și oboseală).

Testele realizate au aratat inexistența virusului hepatitei A în laptele matern. Foarte rar s-a semnalat prezența hepatitei A la sugari și la preșcolari.

În perioada dintre luna a cincea de sarcină și până la o lună după naștere, transmiterea infecției este extrem de rară, însă nu există nicio dovadă ca laptele matern să fie afectat. Ca precauție, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun.

Pot să alăptez dacă am hepatita A?

Raspunsul este afirmativ. Hepatita A poate fi tratată cu imunoglobulină (gamma globulin), un medicament sigur și pentru perioada de alăptare. Dacă în trecut ai suferit de hepatita A și acum esti sănătoasă, poți alăpta fără nicio problemă. (1)

Alăptarea și hepatita B

Virusul hepatic B se transmite prin contactul cu sângele infectat, prin acele de seringă sau prin contact sexual. De asemenea, s-a observat că virusul hepatitei B este transmis În perioada cuprinsă între a cincea lună de sarcină și o lună dupa naștere și foarte rar de la mamă la făt în timpul sarcinii (congenital). Principala cale de transmitere este prin contactul direct cu sângele în timupl nașterii. În plus, și ceilalți membri sunt puși În pericol.

Virusul hepatitei B cauzează numeroase infecții, de la cele de sânge (fără simptome), maladii cu simptome nespecifice, hepatită clinică cu icter și hepatită fatală. Infecțiile fără simptome sunt cele mai comune în cazul copiilor mici.

În timpul nașterii s-a semnalat un procent de aproximativ 90% de bebeluși infectați cu virusul de hepatită B.

Pot alăpta dacă am hepatita B?

Testele realizate în timpul postnatal au depistat în laptele matern virusul hepatitei B. În același timp, rezultatele din Anglia și Taiwan au arat că mamele diagnosticate cu hepatita B pozitiv care alaptează nu cresc riscul de infecție în rândul sugarilor.

Bebelușilor născuți de mamele cu hepatita B trebuie să li se administreze vaccin anti-hepatic B și imunoglobulină pentru hepatita B, imediat (nu mai târziu de 12 ore de la naștere) pentru a elimina trasmiterea virusului hepatic B.

Vaccinul anti-hepatic se va face în trei etape: inițial la nastere, la două luni și în final, la șase luni. Mamele cu hepatita B trebuie încurajate să alăpteze. (1)

Alăptarea și hepatita C

Virusul hepatic C se caracterizează prin infecția asimptomatică sau blândă cu un debut lent de icter. La majoritatea pacienților, simptomele sunt schimbătoare. Peste 50% dintre aceștia dezvoltă o boală hepatică, inclusiv ciroză. Virusul hepatic C se transmite prin sânge, prin transfuzii, prin contact sexual sau prin injectare.

Perinatal (luna a cincea de sarcină și prima după naștere) riscul transmiterii hepatitei C este de 4%. În general, în această perioadă trasmiterea hepatitei B este extrem de rară.

Am hepatita C, pot să alăptez?

Cercetările recente demonstrează că transmiterea hepatitei C la bebeluș nu poate fi cauzată de alăptare. Deși anticorpii pentru hepatita C au fost detectați în colostru și în laptele matern, nu au fost evidențiate cazuri de transmitere a virusului prin laptele matern, deci alăptarea nu este considerată un risc.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă și susține mamele să alăpteze, chiar și pe cele afectate de hepatită. Așadar, proaspetele mămici nu trebuie să se îngrijoreze în această privință, deoarece pot alăpta. Se recomandă însă testarea periodică a anticorpilor hepatitei C lacopii, în primele 12-18 luni de viață, indiferent dacă este alăptat la sân sau nu. (1, 2)

Alăptarea și hepatita D

Hepatita D este prezentă doar la persoanele cu infecție hepatică B și se transmite la fel ca aceasta.

Ca și în celelalte cazuri de hepatită, transmiterea de la mamă la bebeluș este rară. De asemenea, în perioada de alăptare infecția hepatică cu virusul delta nu se transmite la nou-născut.

Toți bebelușii la naștere vor fi vaccinați pentru a preveni infecția HVD (hepatita D), cu vaccinul de la HVB (hepatita B).

Nu există date concrete că hepatita D se transmite la bebeluș prin laptele matern. Dacă este vaccinat, alăptați fără nicio grijă. (2)

Motive pentru a întrerupe alăptarea

Deoarece virusul hepatitei poate fi transmis prin sânge, alăptarea trebuie întreruptă dacă apar:
  • sângerări mamelonare sau erupții pe tegumentul mamelonar;
  • anumite infecții la nivelul sânilor, cum ar fi mastitele;
  • inflamației la nivelul sânului;
  • răni la nivelul gurii copilului.(3)

Data actualizare: 07-11-2020 | creare: 05-11-2009 | Vizite: 16728
Bibliografie
(1) Breastfeeding and Hepatitis, link: https://www.rchsd.org/programs-services/neonatology/parent-education/breastfeeding-and-hepatitis/
(2) Frequently Asked Questions About Hepatitis C, link: https://www.phac-aspc.gc.ca/hepc/faq-eng.php
(3) Hepatitis C and Breastfeeding , link: https://www.kemh.health.wa.gov.au/brochures/consumers/wnhs0291.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum