Alergia la semințele de in, tot mai frecventă
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul prezentat la întâlnirea anuală a American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) evidențiază cazuri medicale provocatoare legate de alergia la semințe de in (flaxseed). Semințele de in sunt tot mai populare în produsele alimentare și de panificație datorită beneficiilor lor pentru sănătate și sunt folosite chiar și ca substituent pentru ouă în unele rețete.
Primul caz prezentat de Dr. Alana Xavier De Almeida, membru ACAAI și autor principal al lucrării, descrie un copil de 18 luni care a dezvoltat o erupție cutanată pe față și piept la 20 de minute după ce a consumat ovăz cu semințe de in. Acesta a fost primul contact al copilului cu semințele de in, iar reacția s-a rezolvat de la sine în patru ore. Testele cutanate și măsurarea nivelurilor serice de IgE au confirmat o reacție mediată de IgE la semințele de in. Părinții au ales să nu continue cu testul de provocare orală directă cu semințe de in.
Al doilea caz, prezentat de alergistul Richard Harris, MD, membru ACAAI, a implicat o artistă care a dezvoltat dermatită de contact pe mâini, cauzată de uleiul de in din vopsele. Uleiul de in (linseed oil), derivat din semințele plantei Linum Usitatissimum, este frecvent utilizat în vopselele de ulei pentru că accelerează timpul de uscare și reduce vizibilitatea urmelor de pensulă. În acest caz, uleiul de in a cauzat dermatită de contact severă, deși este cunoscut și ca alergen ingerat, adesea întâlnit în cereale și produse de panificație.
Aceste cazuri subliniază că semințele de in, utilizate atât în produse alimentare, cât și în materiale de artă, ar trebui considerate ca un posibil declanșator al reacțiilor alergice.
sursa: MedcalXpress
Primul caz prezentat de Dr. Alana Xavier De Almeida, membru ACAAI și autor principal al lucrării, descrie un copil de 18 luni care a dezvoltat o erupție cutanată pe față și piept la 20 de minute după ce a consumat ovăz cu semințe de in. Acesta a fost primul contact al copilului cu semințele de in, iar reacția s-a rezolvat de la sine în patru ore. Testele cutanate și măsurarea nivelurilor serice de IgE au confirmat o reacție mediată de IgE la semințele de in. Părinții au ales să nu continue cu testul de provocare orală directă cu semințe de in.
Al doilea caz, prezentat de alergistul Richard Harris, MD, membru ACAAI, a implicat o artistă care a dezvoltat dermatită de contact pe mâini, cauzată de uleiul de in din vopsele. Uleiul de in (linseed oil), derivat din semințele plantei Linum Usitatissimum, este frecvent utilizat în vopselele de ulei pentru că accelerează timpul de uscare și reduce vizibilitatea urmelor de pensulă. În acest caz, uleiul de in a cauzat dermatită de contact severă, deși este cunoscut și ca alergen ingerat, adesea întâlnit în cereale și produse de panificație.
Aceste cazuri subliniază că semințele de in, utilizate atât în produse alimentare, cât și în materiale de artă, ar trebui considerate ca un posibil declanșator al reacțiilor alergice.
sursa: MedcalXpress
Data actualizare: 10-11-2023 | creare: 10-11-2023 | Vizite: 922
Bibliografie
Flaxseed allergy appearing more frequently—present in foods and other substances, link: https://medicalxpress.com/news/2023-11-flaxseed-allergy-frequentlypresent-foods-substances.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou vaccin blochează atât SARS-COV 2 cât şi variantele sale şi alte coronavirusuri
- Impactul microbiomului intestinal al sugarului asupra eficacității vaccinului
- Nou model arată potențialul pentru trecerea vaccinării anti HPV la o singură doză (analiză prin modelare matematică)
- Un nou vaccin combinat antigripal și ARNm COVID-19
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum