Un nou vaccin împotriva streptococului A
Autor: Stanca Alina Elena

Infecţiile cauzate de Streptococcus pyogenes sunt responsabile anual de aproape 500 000 de decese la nivel mondial. Ele sunt frecvente mai ales în ţările în curs de dezvoltare şi în rândul populaţiilor indigene din ţările dezvoltate şi variază ca gravitate de la banalele amigdalite sau bube dulci (impetigo), până la afecţiuni ameninţătoare de viaţă în momentul în care infecţia se extinde la ţesuturile profunde.
Atunci când nu sunt tratate corespunzător, aceste infecţii pot duce la apariţia unor complicaţii extrem de severe precum reumatismul articular acut.
O echipă de cercetători de la Universitatea Griffith din Australia, condusă de profesorul Michael Good, a creat un vaccin combinat inovator care ar putea în sfârşit combate infecţiile cu streptococul de grup A.
Conform profesorului Good, „deşi streptococul de grup A determină de obicei amigdalite sau impetigo, în anumite cazuri ADN-ul său poate suferi o mutaţie, conferindu-i capacitatea de a se răspândi la alte ţesuturi din organismul uman. Acestea sunt cazurile în care Streptococcus pyogenes devine cu adevărat periculos, iar 10-15% dintre oamenii infectaţi mor în aceste condiţii.”
Vaccinul nou obţinut reuşeşte însă să combată această virulenţă. Realizat prin combinarea unei proteine supranumite SpyCEP cu un vaccin creat anterior, J8-DT, acesta a obţinut rezultate promiţătoare la testarea pe şoareci de laborator, reuşind să asigure protecţia împotriva pyodermei şi bacteriemiei în momentul inoculării subiecţilor.
Următoarele luni vor fi dedicate creării unei variante a vaccinului cu un nivel înalt de puritate adecvat pentru utilizarea la oameni, echipa sperând să înceapă testarea eficacităţii vaccinului în cadrul unui studiu clinic anul viitor.
Sursa: Medical Xpress
2.A synthetic M protein peptide synergizes with a CXC chemokine protease to induce vaccine-mediated protection against virulent streptococcal pyoderma and bacteremia, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25980008
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Legătură între sistemul imunitar și creșterea părului
- 61% mai puține cazuri de negi genitali după introducerea programului de vaccinare anti HPV
- Siguranța și eficacitatea unui vaccin COVID-19 administrat concomitent cu vaccinurile gripale sezoniere
- Ibuprofenul ar putea „repara” funcția imunitară la vârsta a treia
- Vaccinul Menactra impotriva meningitei
- Trebuie tratament pt streptococ de tip A_
- Pot sa o vaccinez?
- Vaccinul RRO si DT
- Streptococ
- Efectuarea vaccinului la 2 luni daca este putin înfundat
- Vaccinare - intrebare
- Contraindicatii vaccin antirabic
- Vaccinul hepatect pentru nou nascut