Răspunsul imun este influențat în mare măsură de fumat, indice de masă corporală și infecții

©

Autor:

Răspunsul imun este influențat în mare măsură de fumat, indice de masă corporală și infecții
Studiul publicat în jurnalul Nature abordează aspecte importante legate de modul în care factorii de mediu și caracteristicile individuale influențează răspunsul imun al organismului, în special eliberarea de citokine, care sunt esențiale pentru coordonarea răspunsurilor imune. În contextul pandemiei de SARS-CoV-2, aceste descoperiri sunt deosebit de relevante, având în vedere variabilitatea largă a răspunsurilor imunologice observate în diferite populații.
Proiectul Milieu Intérieur a oferit o platformă valoroasă pentru investigarea acestor aspecte, permițând cercetătorilor să analizeze impactul factorilor precum vârsta, sexul, genetica și compoziția celululară asupra homeostaziei imune. Prin analiza a 1.000 de donatori, studiul a reușit să măsoare nivelurile citokinelor în condiții stimulative și ne-stimulative, oferind o imagine detaliată a modului în care diversele variabile influențează răspunsul citokinic.

Descoperirea că fumatul, infecția latentă cu citomegalovirus și indicele de masă corporală (IMC) sunt printre cele mai semnificative variabile care influențează variabilitatea răspunsului citokinic este deosebit de notabilă. Fumatul are un impact binecunoscut asupra răspunsurilor imune, iar acest studiu adaugă o nouă dimensiune înțelegerii noastre prin sublinierea modului în care acesta afectează diferit răspunsurile innăscute și adaptative și cum aceste efecte se pot modifica în timp, în urma renunțării la fumat.

Analiza detaliată a factorilor asociați cu nivelele diferite de citokine în stimulările imune și identificarea locațiilor CpG legate de fumat, care influențează metilarea ADN-ului și, prin urmare, exprimarea genelor, aduce o contribuție semnificativă la domeniul epigeneticii și imunologiei.

În concluzie, acest studiu oferă o perspectivă valoroasă asupra complexității răspunsului imun și a factorilor care îl influențează, evidențiind potențialele implicații clinice ale acestor descoperiri în contextul riscului de infecții, cancer și boli autoimune. Abordarea multidimensională a studiului, combinând analizele imunologice, genetice și epigenetice, reprezintă un model excelent pentru cercetarea viitoare în acest domeniu.

sursa: News Medical
foto: NeydtStock / Shutterstock

Data actualizare: 15-02-2024 | creare: 15-02-2024 | Vizite: 282
Bibliografie
Smoking, infection, and BMI found to significantly sway immune response, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240214/Smoking-infection-and-BMI-found-to-significantly-sway-immune-response-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum