Aportul alimentar de fosfor, în creștere în ultimii 20 de ani

©

Autor:

Aportul alimentar de fosfor, în creștere în ultimii 20 de ani
Un studiu care a examinat aportul alimentar de fosfor al americanilor între anii 1988-1994 și 2015-2016 și corelațiile cu sănătatea și fiziologia a relevat faptul că aportul zilnic de fosfor natural a crescut în ultimele două decenii cu 12%, în timp ce aportul zilnic de fosfor adăugat a scăzut cu 13%.
Studiul a arătat, de asemenea, că o creștere a aportului de fosfor se asociază cu o reducere minoră a riscului de hipertensiune arterială și cu creșterea densității osoase. Pe de altă parte, creșterea consumului de fosfor a crescut riscul de reducere a nivelurilor de colesterol HDH (sau colesterol „bun”).

Fosforul este unul dintre minerale esențiale pentru organismele umane, cu rol esențial în formarea și menținerea oaselor și a dinților puternici, transformarea alimentelor consumate în energie, dar și în menținerea unui echilibru normal al pH-ului și al nivelului de hormoni. Prezent în mod natural în multiple alimente de larg consum, fosforul se găsește în cantități mari în produsele de origine animală, precum în lactate și brânzeturi, carne de pui sau în ouă.

La momentul actual, un adult consumă în medie aproximativ 1.400 de miligrame de fosfor pe zi, o cantitate de aproape trei ori mai mică decât nivelul maxim tolerabil de fosfor, care este de 3.000 - 4.000 de miligrame pe zi. În SUA, fosforul adăugat reprezintă mai mult de 11% din aportul total de fosfor în rândul adulților cu vârsta de minimhm 19 ani, iar principalele surse pentru adaosul de fosfor sunt brânza, prăjiturile, băuturile răcoritoare, plăcintele și diverse tipuri de prăjituri.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-09-2022 | creare: 20-09-2022 | Vizite: 355
Bibliografie
Dietary phosphorus intake correlated with health and physiology, link: https://www.news-medical.net/news/20220916/Dietary-phosphorus-intake-correlated-with-health-and-physiology.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fosfor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum