Asocierea antocianinelor cu prebiotice ar putea fi benefică pentru pacienții cu obezitate

©

Autor:

Asocierea antocianinelor cu prebiotice ar putea fi benefică pentru pacienții cu obezitate
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Experimental Biology 2017, asocierea dintre antocianine și fibrele prebiotice ar putea îmbunătăți compoziția florei intestinale și ar putea contribui la reducerea disconfortului abdominal precum balonarea și durerea, la adulții cu obezitate.

După administrarea timp de 8 săptămâni a unei combinații de suplimente conținând antocianine și prebiotice s-a remarcat o scădere marcantă a bacteriilor din încrengătura Firmicutes, respectiv o majorare a celor din încrengătura Bacteroidetes, obținându-se astfel un raport subunitar între cele două.

Raportul Firmicutes/Bacteroidetes este considerat un biomarker pentru obezitate, potrivit unui studiu publicat încă din anul 2005, desfășurat în cadrul Universității St. Louis din Washington și care a indicat că în rândul șoriceilor obezi domină bacteriile din încrengătura Firmicutes în detrimentul Bacteroidetes, în comparație cu șoriceii cu greutate normală.

Ceea ce noi am descoperit prin intermediul acestui studiu a fost că administrarea suplimentelor ce asociază antocianine și prebiotice modulează în sens pozitiv ecosistemul intestinal, implicit microbiomul, identificând deopotrivă și posibilele mecanisme prin care acești factori dietetici au beneficii asupra stării de sănătate.” (1)

La studiu au participat 51 de persoane cu obezitate, dar sănătoase, cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani. Toți participanții au limitat timp de 4 săptămâni consumul de alimente foarte bogate în antocianine și suplimentele de prebiotice înainte de a li se administra combinația de antocianine-prebiotice.

Antocianinele sunt pigmențil polifenolici care fac parte din marea grupă a flavonoidelor și care sunt responsabile pentru gama de culori roșu-portocaliu și albastru-violet ale fructelor, florilor și a unor frunze. Până în prezent au fost identificate în natură peste 700 de tipuri de antocianine ce diferă din prisma structurii, respectiv 27 de antocianidine. Aportul dietetic al acestor substanțe este important, o dietă bogată în surse de antocianine fiind consideră foarte aproapiată de recomandările populaționale oficiale pentru o alimentație sănătoasă. (2)

Suplimentele analizate au conținut 215 tipuri de antociani extrași din orez negru, coacăze negre și afine, respectiv un mixt de inulină (1.9 grame) și fructooligozaharide (1.1 grame).

În comparație cu datele colectate la începutul experimentului, rezultatele obținute după 8 săptămâni sugerează modificări substanțiale ale micromediului intestinal, ce au constat în scăderea microorganismelor din încrengăturile Firmicutes și Actinobacteria, respectiv creșterea celor din încrengătura Bacteroidetes.

Descreșterea raportului Firmicutes/Bacteroidetes a modificat profilul bacterian, fiind relativ similar cu cel al persoanelor normoponderale, afirmă investigatorii. De asemenea, a fost raportată și reducerea simptomatologiei gastrointestinale: balonare, gaze, durere abdominală, și îmbunătățirea scorurilor de evaluare a materiilor fecale, cu ajutorul scalei Bristol.

Suplimentele administrate au fost sigure și bine tolerate de către pacienți în baza parametrilor vitali și biochimici din plasmă,” au adăugat cercetătorii studiului. (3)

Sursa: NutraIngredients/ William Reed Business Media SAS

Data actualizare: 05-05-2017 | creare: 05-05-2017 | Vizite: 1071
Bibliografie
(1) Anthocyanin-prebiotic blend shows gut health benefits for obese: Nu Skin study, link: https://www.nutraingredients.com/Research/Anthocyanin-prebiotic-blend-shows-gut-health-benefits-for-obese-Nu-Skin-study
(2) Anthocyanins, link: https://advances.nutrition.org/content/6/5/620.full
(3) Anthocyanin and Prebiotic Impact on Intestinal Environment in Obese Male and Female Subjects, link: https://www.fasebj.org/content/31/1_Supplement/lb398.abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum