Nutriție

362 articole 12 ..... 7 8 Înainte ›
Noi studii arată că ghimbirul combate anumite boli autoimune la șoareci

Medicina naturistă sau medicina bazată pe plante este acum la modă, în special în rândul tinerilor. Însă cât de mult este ea susținută de știință? Este cunoscut faptul că ghimbirul prezintă proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, fiind un supliment pe bază de plante popular pentru tratarea bolilor ...

La adulții tineri, glucoza și sucroza influențează diferit hormonii implicați în reglarea apetitului

Potrivit unui nou studiu, în comparație cu băuturile cu glucoză, cele cu sucroză ar putea duce la scăderea nivelelor de hormoni implicați în reglarea apetitului, la adulții tineri.Rezultatele au fost publicate în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Consumul unei cantități prea mari de zahăr contribuie la ap...

Vorbind cu copiii despre greutate: ce spune internetul și de ce cercetătorii sunt îngrijorați

Părinții, profesorii și specialiștii din domeniul sănătății sunt din ce în ce mai preocupați de obezitatea în rândul copiilor. Ei se tem de riscul de a le crea acestora o alimentație dezordonată. Având în vedere complexitatea preocupărilor lor, grupurile majore de susținere a sănătății au publicat inst...

Studiu. Un singur avocado pe zi, efecte benefice asupra microbiotei gastrointestinale persoanelor obeze sau supraponderale

Consumul de avocado ca parte a dietei zilnice poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului, se arată într-un nou studiu. Persoanele care consumă zilnic avocado prezintă o abundență mai mare de microbi intestinali care descompun fibrele și produc metaboliți care susțin sănătatea intestinului. Studiul confirmă fap...

O enzimă activă ar putea ajuta la maximizarea beneficiilor morcovilor

Este bine cunoscut că morcovii conțin beta-caroten, un compus bioactiv precursor al vitaminei A care le determină culoarea portocalie. Totuși, pentru a beneficia de toate avantajele acestor legume, este necesară o enzimă activă care să producă vitamina A. Potrivit studiilor, transformarea beta-carotenului în vitamina A scade nivelul ...

Dieta mediteraneană poate reduce nivelul de stres

Stilul de viață pe care îl adoptăm este un factor determinant al stării de sănătate. În rândul populației americane, datele statistice au înregistrat o creștere a numărului de persoane care duc un stil de viață stresant, iar oamenii de știință au analizat relația dintre acest stil de viață și efectele asupr...

Consumul majorității caloriilor în prima parte a zilei nu influențează scăderea în greutate

Potrivit unui studiu al Asociației Americane a Inimii, la adulții obezi cu prediabet sau diabet, restricționarea mâncatului la un anumit interval orar specific nu influențează greutatea.Studiul a durat 12 săptămâni iar participanții au trebuit să mănânce aceeași mâncare sănătoasă, semipreparată. Totuși, un g...

Vitamina A stimulează arderea grăsimilor în condiții de frig

Potrivit unui nou studiu din Viena, temperaturile reci cresc nivelele de vitamina A la oameni și la cobai, iar acest lucru stimulează transformarea țesutului adipos alb (‘’rău’’) în țesut adipos brun (‘’bun’’), ceea ce crește arderea grăsimilor și generarea de căldură. Rezultatele au f...

Studiu: alimentele bogate în flavanoli ajută la reducerea hipertensiunii arteriale

Un studiu publicat recent arată că alimentele bogate în flavanoli (ceai, mere, fructe de pădure) ajută la reducerea hipertensiunii arteriale. (1) Cercetătorii au studiat dieta a peste 25. 000 de oameni din orașul Norfolk din Marea Britanie și au căutat o legătură între ceea ce consumau și tensiunea arterială. Spre deosebire ...

Ingineria genetică a plantelor ar putea lupta împotriva „foamei ascunse”

Peste două miliarde de oameni din întreaga lume suferă de malnutriție cu micronutrienți, cauzată de deficiențe de minerale și vitamine. Persoanele sărace din țările aflate în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate, deoarce dieta lor este dominată de alimente pe bază de amidon, care sunt surse ieftine de calorii, dar care ...

Cafeaua, înainte sau după micul dejun?

Cafeaua, deși unele persoane o preferă pentru gust, iar altele o văd ca pe o soluție după o noapte nedormită are o multitudine de efecte benefice. Cafeaua este acum cea mai populară băutură din lume, cu aproximativ două miliarde de cești consumate în fiecare zi.Cu toate acestea, oamenii de știință din Marea Britanie subliniază ...

Introducerea timpurie a glutenului ar putea preveni boala celiacă

Potrivit unui studiu, introducerea dozelor crescute de gluten de la 4 luni de zile ar putea preveni dezvoltarea bolii celiace la nou-născuți. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a transpune această descoperire în practica clinică. Rezultatele au fost publicate în JAMA Pediatrics. Boala celiacă reprezintă o boală autoim...

Proteinele din rapiță au beneficii superioare celor din soia

Un nou studiu publicat în revista Nutrients face cunoscut rolul superior al consumului proteinelor din rapiță comparativ cu cel al proteinelor din soia. Oamenii de știință de la Universitatea din Halle-Wittemberg au realizat un studiu cu privire la beneficiile consumului de rapiță asupra corpului uman. Având în vedere neces...

Adoptarea dietelor mediteraneene ar putea reprezenta un factor protectiv împotriva artreitei reumatoide

Dietele mediteraneene sunt recunoscute pentru beneficiile lor. Bazate pe produse precum uleiul de măsline, cereale, legume și fructe, pește. carne, produse lactate și vin, acestea pot aduce îmbunătățiri asupra stării de sănătate. Pe lângă efectele benefice aduse de acest tip de dietă, studii recente sugerează că ar putea a...

Postul intermitent nu interferează cu ceasul biologic intern

Un studiu publicat recent arată că hrănirea într-un anumit interval de timp - postul intermitent - afectează metabolismul de la nivelul mușchilor și are un impact asupra metaboliților, produșii intermediari ai metabolismului, din sânge.Dacă dorești să slăbești contează și când mănânci nu doar ce mănânc...

Consumul excesiv de fructoză ar putea crește permeabilitatea intestinală, ducând la apariția steatozei hepatice

Fructoza este un îndulcitor frecvent utilizat în SUA, iar consumul excesiv poate cauza steatoză hepatică non-alcoolică, o boală de care suferă 1 din 3 americani. Cercetătorii de la University of California San Diego School of Medicine au publicat recent un studiu în Nature Metabolism în care susțin că fructoza dăune...

Adăugarea arahidelor și a zațului de cafea face ca ciocolata cu lapte să fie mai sănătoasă

Datorită texturii cremoase și a gustului dulce, ciocolata cu lapte este printre dulciurile preferate ale oamenilor. La polul opus, ciocolata neagră este mai puțin populară dar ea conține cantități crescute de compuși fenolici, cu proprietăți antioxidante. Pentru a stimula proprietățile antioxidante, cercetătorii au creat o soluție ca...

Turmericul ar putea avea proprietăți antivirale

Conform unui studiu publicat în Journal of General Virology, curcuminul, un compus natural regăsit în turmeric ar putea preveni infectarea celulelor cu Virusul Transmisibil al Gastroenteritei (TGEV) - un coronavirus din grupul alpha care infectează porcii. În doze mari, acest compus poate omorî particulele virale. Infecți...

Noi descoperiri despre substanța care dă cafelei gustul amar

Un studiu publicat recent în revista științifică Journal of Agricultural and Food Chemistry arată că există și alte elemente chimice pe lângă cafeină care dau gustul amar specific băuturii preferate a milioane de oameni din întreaga lume.Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume în...

Persoanele vegetariene sunt mai introvertite decât cele consumatoare de carne

Alimentația vegetariană este asociată cu un indice de masă corporală mai mic şi cu personalitatea introvertită, conform rezultatelor unui studiu realizat la scară largă de către oamenii de știință de la Institutul Max Planck, în colaborare cu cercetători de la Spitalul Universitar din Leipzig. Anchetatorii au examinat datele ob...

Condimentele din mâncare pot ajuta la scăderea inflamației

Pentru acest studiu cercetătorii au oferit voluntarilor un amestec de busuioc, lăptucă, piper negru, scorțișoară, coriandru, chimen, ghimbir, oregano, pătrunjel, piper roșu, rozmarin și turmeric....

O dietă bogată în lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială

Potrivit unui studiu internațional, cel puțin 2 porții zilnice de lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială, precum și cu un risc scăzut de sindrom metabolic (factorii care cresc riscul de boală cardiovasculară). Acest lucru este valabil în special pentru lactatele cu conținut crescut în gr...

Metabolismul aderent la dieta mediteraneană asociat cu scăderea riscului pentru boli cardiovasculare

Un nou studiu condus de Harvard T. H. Chan School of Public Health a analizat efectul recomandării ghidurilor americane cu privire la dieta mediteraneană pentru reducerea incidenței bolilor cardiovasculare. Ei au descoperit că există o semnătura metabolică, aceasta putând influența răspunsul metabolic și identifica aderența fiecăr...

Metodă eficientă de monitorizare a grăsimilor din alimentele pe care le consumăm

O echipă de cercetători a descoperit o metodă eficientă de a testa rapid nivelul grăsimii din sânge. Pentru acest test, oamenii de știință au dezvoltat un test care detectează acizii grași non-esterificați (NEFA)...

Potrivit unei analize, există o legătură puternică între boala inflamatorie intestinală și boala celiacă

Potrivit unei analize sistematice și unei meta-analize, există un risc de 9 ori mai mare pentru pacienții cu boală celiacă să aibă și boală inflamatorie intestinală. De asemenea, riscul de a face boală celiacă este crescut la bolnavii cu boală inflamatorie intestinală. Rezultatele au fost publicate în Gastroenterology. Deși med...

Obiceiurile sănătoase legate de alimentație în copilărie ar putea reduce riscul de obezitate și boli cardiace la vârsta adultă

Potrivit unei noi afirmații științifice, cum sunt hrăniți copiii ar putea fi la fel de important ca și tipul de aliment pe care îl consumă. Încurajarea copiilor să ia decizii proprii legată de alimentație, într-un mediu organizat și bazat pe alegeri alimentare sănătoase, se corelează cu un comportament alimentar mai ...

Un plan nutrițional ar putea combate autoimunitatea și cancerul

Cercetătorii din Luxemburg au descoperit un nou mecanism prin care sistemul imun controlează autoimunitatea și cancerul iar principala țintă par să fie celulele T reglatoare. Celulele T reglatoare reprezintă un tip de leucocite care controlează răspunsul imun. Sistemul imun contribuie la buna funcționare a organismului, protejându-n...

Cartoful, sursă de proteine de înaltă calitate benefică pentru sănătatea mușchilor femeilor

Potrivit cercetătorilor, cartoful ar putea fi o sursă de proteine de înaltă calitate ce ajută la păstrarea musculaturii femeilor. Rezultatele au fost publicate în revista Nutrients. Deși cantitatea de proteine întâlnite în cartofi este mică, izolarea proteinelor dintr-un număr mare de cartofi ar putea aduce anu...

Vești bune pentru persoanele cu sensibilitate la grâu

Un studiu recent oferă indicii referitoare la proteinele care cauzează sensibilitatea non-celiacă la grâu și astmul ocupațional. (1) Studiul a fost realizat de către cercetătorii la la Universitatea Edith Cowan din Australia și speră ca rezultatele să fie folosite pentru a dezvolta alimente cu un conținut redus de grâu alerge...

Anumite combinații de alimente ar putea crește riscul de demență

Potrivit unui nou studiu, riscul de demență este crescut nu doar de alimentele pe care le mâncăm, ci și de combinația de alimente pe care o facem. Studiul a fost publicat pe 22 aprilie 2020 în revista online Neurology.Rezultatele arată că o dietă care constă în majoritate din cărnuri înalt procesate, alimente bogat...

Zahărul, considerat de către consumatori macronutrientul cel mai periculos pentru sănătate

Conținutul de zahăr reprezintă atributul principal al alimentelor care poate ghida opțiunea unui consumator, mai degrabă decât conținutul de grăsimi, grăsimi saturate sau sare, se arată într-un studiu recent, la care au participat peste 800 de persoane.Alimentele cu un conținut ridicat de zahăr au fost de departe percepute a ...

Postul intermitent, dieta Paleo și dieta Mediteraneană favorizează scăderea în greutate și îmbunătățesc sănătatea

Un nou studiu arată că postul intermitent, dieta Paleo și dieta Mediteraneană favorizează scăderea în greutate și îmbunătățesc sănătatea. Totuși, aderența la aceste regimuri scade considerabil în timpul primului an.Scopul cercetării a fost de a evalua eficiența celor 3 diete într-un mediu necontrolat, care le...

Când ar trebui să mâncăm pentru a scădea în greutate?

Potrivit unui studiu publicat în PLOS Biology, dacă vrem să slăbim, nu este important doar câte calorii consumăm, ci și momentul când mâncăm. Ceasul biologic și somnul reglează metabolismul, arderea grăsimilor și a carbohidraților fiind diferită în funcție de momentul zilei. Oamenii sunt programați să ar...

Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului

Persoanele care consumă periodic băuturi sărace în carbohidrați, îndulcite cu sucraloză, în combinație cu alimente cu carbohidrați sub formă de zahăr, pot experimente răspunsuri metabolice şi neuronale problematice, se arată într-un studiu recent.În schimb, persoanele care optează pentru consumul băuturi...

Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral

Potrivit unui nou studiu, persoanele care urmează o dietă vegetariană bogată în alune, legume și soia ar putea avea un risc mai scăzut de accident vascular cerebral (AVC), în comparație cu cele care au o alimentație bogată în pește și carne. Studiul a fost publicat pe data de 26 februarie 2020 în Neurology. La niv...

Un nou studiu sugerează o legătură puternică între grupele alimentare consumate, pierderea memoriei și comorbidități

Pierderea memoriei este una dintre primele simptome ce apar la persoanele cu demență, a doua cauză de mortalitate din Australia. Aceste persoane au pe lângă demență și alte comorbidități care pot accelera declinul cognitiv, cel mai frecvent fiind vorba de boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune arterială. Un nou studiu sugere...

Boala ficatului gras non-alcoolic, combătută cu ajutorul legumelor

Un compus natural găsit în legumele crucifere ar putea contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor diagnosticate cu boală hepatică grasă non-alcoolică.O cercetare recentă arată că indolul, un compus care se găsește în varză sau conopidă, poate reduce inflamația ficatului în boala hepatică ...

Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate

Mulți oameni apelează la îndulcitorii naturali pentru a reduce caloriile și a pierde în greutate. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în jurnalul Gut a descoperit că aportul de îndulcitori cu un conținut scăzut de calorii, în timpul sarcinii, a crescut procentul de grăsime corporală și a perturbat microbi...

Dieta ketogenă nu oferă beneficii durabile pentru sănătate

Potrivit celui mai nou studiul de la Yale University, dieta ketogenă - care furnizează 99% din calorii din grăsimi și doar 1% din carbohidrați – produce, pe perioade scurte de timp, beneficii pentru sănătate, prin reducerea riscului de diabet și a inflamației, dar, termen lung, crește riscul de diabet și obezitate. Atunci cân...

Noi metode de a preveni balonarea în cazul dietelor bogate în fibre

Persoanele care consumă diete bogate în fibre au o probabilitate mai mare de balonare, mai ales dacă conținutul de proteine consumat este ridicat, potrivit unui studiu de la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health. Cercetătorii au analizat datele de la un studiu clinic cu diete bogate în fibre. Ei au stabilit că...

Consumul de sare nu influențează greutatea unei persoane

Un nou studiu sugerează că reducerea aportului de sare la bolnavii cu tensiune arterială crescută sau hipertensiune arterială scade gradul de sete, volumul de urină și tensiunea arterială, fără a afecta metabolismul. Rezultatele întăresc faptul că reducerea aportului de sare este un element esențial în conduita terapeutică...

Un regim bogat în proteine promovează formarea plăcii de aterom

Un nou studiu efectuat pe șoricei de laborator sugerează că un regim bogat în proteine promovează formarea de plăci de aterom (ateroscleroză) la nivelul arterelor. Mai mult, acest regim determină construirea plăcilor ateromatoase instabile, adică care se pot rupe ușor, determinând blocarea vaselor de sânge, cu creșterea...

O uniformizare a dietei la nivel global aduce cu sine beneficii, dar și probleme

Un studiu publicat recent în revista științifică Nature a arătat o schimbare radicală a dietelor globale în ultimii 50 ani. (1) Raportul întocmit de cercetătorii de la Universitatea Kent a concluzionat că dezvoltarea furnizării de alimente a ajutat la susținerea unor diete sănătoase în unele colțuri ale lumii, &i...

Dopamina, responsabilă pentru mâncatul dezorganizat și riscul de obezitate

Un nou studiu constată că „centrul plăcerii din creier, care produce dopamina chimică, și ceasul biologic, care reglează ritmurile fiziologice zilnice, se află în legătură, iar alimentele bogate în calorii - care aduc plăcere - perturbă programul normal de nutriție, ducând la un consum excesiv. Folosind șoarecii...

Consumul de lapte integral scade riscul de obezitate la copii

O cercetare realizată de St. Michael‘s Hospital susține consumul zilnic de lapte integral la copii, deoarece poate diminua cu până la 40% riscul de a fi supraponderali sau obezi. Cercetarea, publicată în The American Journal of Clinical Nutrition, s-a bazat pe 28 de studii din șapte țări care au analizat relația dintre cop...

Temperaturile mai ridicate cresc nivelul de arsenic din orez

Într-un studiu realizat la University of Washington, s-a demonstrat faptul că unul dintre cele mai consumate alimente din lume, orezul, poate să conțină o cantitate mică de arsenic în mod normal. Atunci când are loc creșterea temperaturii în mediu, s-a observat și o creștere a concentrației de arsenic în bobul...

Intervențiile comportamentale pot ajuta la reducerea aportului alimentar

Potrivit noilor cercetări, intervențiile comportamentale, cum ar fi impunerea unor restricții alimentare stricte după mese, pot fi la fel de eficiente ca medicamentele anorectice în reducerea aportului alimentar. Cercetătorii au analizat comportamentul de hrănire la șobolani și au investigat modul în care intervențiile comporta...

Postul intermitent este benefic pentru persoanele cu risc de diabet sau boli de inimă

Într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of California s-a dovedit că o formă de post intermitent, numită restricţie temporară (time-restricted eating), a îmbunătățit sănătatea participanților care au fost diagnosticați cu sindrom metabolic. Studiul publicat online în Cell Metabolism, a constatat c...

Dovezi noi despre efectele pe termen lung ale postului intermitent

Recent au apărut două studii noi care sugerează că postul intermitent, chiar și pentru o singură zi pe lună, pe durata a mai mulți ani, poate crește speranța de viață, îmbunătățind sănătatea cardiovasculară. Pentru a investiga efectele pe termen lung ale postului, o echipă de cercetători de la Institutul Inimii din Utah au...

S-a demonstrat că excesul de zahăr crește riscul apariției bolilor inflamatorii intestinale

Boala inflamatorie intestinală reprezintă un termen-umbrelă care include afecțiuni ce implică inflamația cronică a tubului digestiv. Printre cele mai importante afecțiuni se numără colita ulcerativă (rectocolită ulcerohemoragică) și boala Crohn. Cu o etiologie incomplet elucidată, de-a lungul timpului au fost lansate numeroase ipotez...

362 articole 12 ..... 7 8 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 42045
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.