Nutriție

349 articole 12 ..... 6 7 Înainte ›
Adoptarea dietelor mediteraneene ar putea reprezenta un factor protectiv împotriva artreitei reumatoide

Dietele mediteraneene sunt recunoscute pentru beneficiile lor. Bazate pe produse precum uleiul de măsline, cereale, legume și fructe, pește. carne, produse lactate și vin, acestea pot aduce îmbunătățiri asupra stării de sănătate. Pe lângă efectele benefice aduse de acest tip de dietă, studii recente sugerează că ar putea a...

Postul intermitent nu interferează cu ceasul biologic intern

Un studiu publicat recent arată că hrănirea într-un anumit interval de timp - postul intermitent - afectează metabolismul de la nivelul mușchilor și are un impact asupra metaboliților, produșii intermediari ai metabolismului, din sânge.Dacă dorești să slăbești contează și când mănânci nu doar ce mănânc...

Consumul excesiv de fructoză ar putea crește permeabilitatea intestinală, ducând la apariția steatozei hepatice

Fructoza este un îndulcitor frecvent utilizat în SUA, iar consumul excesiv poate cauza steatoză hepatică non-alcoolică, o boală de care suferă 1 din 3 americani. Cercetătorii de la University of California San Diego School of Medicine au publicat recent un studiu în Nature Metabolism în care susțin că fructoza dăune...

Adăugarea arahidelor și a zațului de cafea face ca ciocolata cu lapte să fie mai sănătoasă

Datorită texturii cremoase și a gustului dulce, ciocolata cu lapte este printre dulciurile preferate ale oamenilor. La polul opus, ciocolata neagră este mai puțin populară dar ea conține cantități crescute de compuși fenolici, cu proprietăți antioxidante. Pentru a stimula proprietățile antioxidante, cercetătorii au creat o soluție ca...

Turmericul ar putea avea proprietăți antivirale

Conform unui studiu publicat în Journal of General Virology, curcuminul, un compus natural regăsit în turmeric ar putea preveni infectarea celulelor cu Virusul Transmisibil al Gastroenteritei (TGEV) - un coronavirus din grupul alpha care infectează porcii. În doze mari, acest compus poate omorî particulele virale. Infecți...

Noi descoperiri despre substanța care dă cafelei gustul amar

Un studiu publicat recent în revista științifică Journal of Agricultural and Food Chemistry arată că există și alte elemente chimice pe lângă cafeină care dau gustul amar specific băuturii preferate a milioane de oameni din întreaga lume.Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume în...

Persoanele vegetariene sunt mai introvertite decât cele consumatoare de carne

Alimentația vegetariană este asociată cu un indice de masă corporală mai mic şi cu personalitatea introvertită, conform rezultatelor unui studiu realizat la scară largă de către oamenii de știință de la Institutul Max Planck, în colaborare cu cercetători de la Spitalul Universitar din Leipzig. Anchetatorii au examinat datele ob...

Condimentele din mâncare pot ajuta la scăderea inflamației

Pentru acest studiu cercetătorii au oferit voluntarilor un amestec de busuioc, lăptucă, piper negru, scorțișoară, coriandru, chimen, ghimbir, oregano, pătrunjel, piper roșu, rozmarin și turmeric....

O dietă bogată în lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială

Potrivit unui studiu internațional, cel puțin 2 porții zilnice de lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet și hipertensiune arterială, precum și cu un risc scăzut de sindrom metabolic (factorii care cresc riscul de boală cardiovasculară). Acest lucru este valabil în special pentru lactatele cu conținut crescut în gr...

Metabolismul aderent la dieta mediteraneană asociat cu scăderea riscului pentru boli cardiovasculare

Un nou studiu condus de Harvard T. H. Chan School of Public Health a analizat efectul recomandării ghidurilor americane cu privire la dieta mediteraneană pentru reducerea incidenței bolilor cardiovasculare. Ei au descoperit că există o semnătura metabolică, aceasta putând influența răspunsul metabolic și identifica aderența fiecăr...

Metodă eficientă de monitorizare a grăsimilor din alimentele pe care le consumăm

O echipă de cercetători a descoperit o metodă eficientă de a testa rapid nivelul grăsimii din sânge. Pentru acest test, oamenii de știință au dezvoltat un test care detectează acizii grași non-esterificați (NEFA)...

Potrivit unei analize, există o legătură puternică între boala inflamatorie intestinală și boala celiacă

Potrivit unei analize sistematice și unei meta-analize, există un risc de 9 ori mai mare pentru pacienții cu boală celiacă să aibă și boală inflamatorie intestinală. De asemenea, riscul de a face boală celiacă este crescut la bolnavii cu boală inflamatorie intestinală. Rezultatele au fost publicate în Gastroenterology. Deși med...

Obiceiurile sănătoase legate de alimentație în copilărie ar putea reduce riscul de obezitate și boli cardiace la vârsta adultă

Potrivit unei noi afirmații științifice, cum sunt hrăniți copiii ar putea fi la fel de important ca și tipul de aliment pe care îl consumă. Încurajarea copiilor să ia decizii proprii legată de alimentație, într-un mediu organizat și bazat pe alegeri alimentare sănătoase, se corelează cu un comportament alimentar mai ...

Un plan nutrițional ar putea combate autoimunitatea și cancerul

Cercetătorii din Luxemburg au descoperit un nou mecanism prin care sistemul imun controlează autoimunitatea și cancerul iar principala țintă par să fie celulele T reglatoare. Celulele T reglatoare reprezintă un tip de leucocite care controlează răspunsul imun. Sistemul imun contribuie la buna funcționare a organismului, protejându-n...

Cartoful, sursă de proteine de înaltă calitate benefică pentru sănătatea mușchilor femeilor

Potrivit cercetătorilor, cartoful ar putea fi o sursă de proteine de înaltă calitate ce ajută la păstrarea musculaturii femeilor. Rezultatele au fost publicate în revista Nutrients. Deși cantitatea de proteine întâlnite în cartofi este mică, izolarea proteinelor dintr-un număr mare de cartofi ar putea aduce anu...

Vești bune pentru persoanele cu sensibilitate la grâu

Un studiu recent oferă indicii referitoare la proteinele care cauzează sensibilitatea non-celiacă la grâu și astmul ocupațional. (1) Studiul a fost realizat de către cercetătorii la la Universitatea Edith Cowan din Australia și speră ca rezultatele să fie folosite pentru a dezvolta alimente cu un conținut redus de grâu alerge...

Anumite combinații de alimente ar putea crește riscul de demență

Potrivit unui nou studiu, riscul de demență este crescut nu doar de alimentele pe care le mâncăm, ci și de combinația de alimente pe care o facem. Studiul a fost publicat pe 22 aprilie 2020 în revista online Neurology.Rezultatele arată că o dietă care constă în majoritate din cărnuri înalt procesate, alimente bogat...

Zahărul, considerat de către consumatori macronutrientul cel mai periculos pentru sănătate

Conținutul de zahăr reprezintă atributul principal al alimentelor care poate ghida opțiunea unui consumator, mai degrabă decât conținutul de grăsimi, grăsimi saturate sau sare, se arată într-un studiu recent, la care au participat peste 800 de persoane.Alimentele cu un conținut ridicat de zahăr au fost de departe percepute a ...

Postul intermitent, dieta Paleo și dieta Mediteraneană favorizează scăderea în greutate și îmbunătățesc sănătatea

Un nou studiu arată că postul intermitent, dieta Paleo și dieta Mediteraneană favorizează scăderea în greutate și îmbunătățesc sănătatea. Totuși, aderența la aceste regimuri scade considerabil în timpul primului an.Scopul cercetării a fost de a evalua eficiența celor 3 diete într-un mediu necontrolat, care le...

Când ar trebui să mâncăm pentru a scădea în greutate?

Potrivit unui studiu publicat în PLOS Biology, dacă vrem să slăbim, nu este important doar câte calorii consumăm, ci și momentul când mâncăm. Ceasul biologic și somnul reglează metabolismul, arderea grăsimilor și a carbohidraților fiind diferită în funcție de momentul zilei. Oamenii sunt programați să ar...

Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului

Persoanele care consumă periodic băuturi sărace în carbohidrați, îndulcite cu sucraloză, în combinație cu alimente cu carbohidrați sub formă de zahăr, pot experimente răspunsuri metabolice şi neuronale problematice, se arată într-un studiu recent.În schimb, persoanele care optează pentru consumul băuturi...

Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral

Potrivit unui nou studiu, persoanele care urmează o dietă vegetariană bogată în alune, legume și soia ar putea avea un risc mai scăzut de accident vascular cerebral (AVC), în comparație cu cele care au o alimentație bogată în pește și carne. Studiul a fost publicat pe data de 26 februarie 2020 în Neurology. La niv...

Un nou studiu sugerează o legătură puternică între grupele alimentare consumate, pierderea memoriei și comorbidități

Pierderea memoriei este una dintre primele simptome ce apar la persoanele cu demență, a doua cauză de mortalitate din Australia. Aceste persoane au pe lângă demență și alte comorbidități care pot accelera declinul cognitiv, cel mai frecvent fiind vorba de boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune arterială. Un nou studiu sugere...

Boala ficatului gras non-alcoolic, combătută cu ajutorul legumelor

Un compus natural găsit în legumele crucifere ar putea contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor diagnosticate cu boală hepatică grasă non-alcoolică.O cercetare recentă arată că indolul, un compus care se găsește în varză sau conopidă, poate reduce inflamația ficatului în boala hepatică ...

Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate

Mulți oameni apelează la îndulcitorii naturali pentru a reduce caloriile și a pierde în greutate. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în jurnalul Gut a descoperit că aportul de îndulcitori cu un conținut scăzut de calorii, în timpul sarcinii, a crescut procentul de grăsime corporală și a perturbat microbi...

Dieta ketogenă nu oferă beneficii durabile pentru sănătate

Potrivit celui mai nou studiul de la Yale University, dieta ketogenă - care furnizează 99% din calorii din grăsimi și doar 1% din carbohidrați – produce, pe perioade scurte de timp, beneficii pentru sănătate, prin reducerea riscului de diabet și a inflamației, dar, termen lung, crește riscul de diabet și obezitate. Atunci cân...

Noi metode de a preveni balonarea în cazul dietelor bogate în fibre

Persoanele care consumă diete bogate în fibre au o probabilitate mai mare de balonare, mai ales dacă conținutul de proteine consumat este ridicat, potrivit unui studiu de la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health. Cercetătorii au analizat datele de la un studiu clinic cu diete bogate în fibre. Ei au stabilit că...

Consumul de sare nu influențează greutatea unei persoane

Un nou studiu sugerează că reducerea aportului de sare la bolnavii cu tensiune arterială crescută sau hipertensiune arterială scade gradul de sete, volumul de urină și tensiunea arterială, fără a afecta metabolismul. Rezultatele întăresc faptul că reducerea aportului de sare este un element esențial în conduita terapeutică...

Un regim bogat în proteine promovează formarea plăcii de aterom

Un nou studiu efectuat pe șoricei de laborator sugerează că un regim bogat în proteine promovează formarea de plăci de aterom (ateroscleroză) la nivelul arterelor. Mai mult, acest regim determină construirea plăcilor ateromatoase instabile, adică care se pot rupe ușor, determinând blocarea vaselor de sânge, cu creșterea...

O uniformizare a dietei la nivel global aduce cu sine beneficii, dar și probleme

Un studiu publicat recent în revista științifică Nature a arătat o schimbare radicală a dietelor globale în ultimii 50 ani. (1) Raportul întocmit de cercetătorii de la Universitatea Kent a concluzionat că dezvoltarea furnizării de alimente a ajutat la susținerea unor diete sănătoase în unele colțuri ale lumii, &i...

Dopamina, responsabilă pentru mâncatul dezorganizat și riscul de obezitate

Un nou studiu constată că „centrul plăcerii din creier, care produce dopamina chimică, și ceasul biologic, care reglează ritmurile fiziologice zilnice, se află în legătură, iar alimentele bogate în calorii - care aduc plăcere - perturbă programul normal de nutriție, ducând la un consum excesiv. Folosind șoarecii...

Consumul de lapte integral scade riscul de obezitate la copii

O cercetare realizată de St. Michael‘s Hospital susține consumul zilnic de lapte integral la copii, deoarece poate diminua cu până la 40% riscul de a fi supraponderali sau obezi. Cercetarea, publicată în The American Journal of Clinical Nutrition, s-a bazat pe 28 de studii din șapte țări care au analizat relația dintre cop...

Temperaturile mai ridicate cresc nivelul de arsenic din orez

Într-un studiu realizat la University of Washington, s-a demonstrat faptul că unul dintre cele mai consumate alimente din lume, orezul, poate să conțină o cantitate mică de arsenic în mod normal. Atunci când are loc creșterea temperaturii în mediu, s-a observat și o creștere a concentrației de arsenic în bobul...

Intervențiile comportamentale pot ajuta la reducerea aportului alimentar

Potrivit noilor cercetări, intervențiile comportamentale, cum ar fi impunerea unor restricții alimentare stricte după mese, pot fi la fel de eficiente ca medicamentele anorectice în reducerea aportului alimentar. Cercetătorii au analizat comportamentul de hrănire la șobolani și au investigat modul în care intervențiile comporta...

Postul intermitent este benefic pentru persoanele cu risc de diabet sau boli de inimă

Într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of California s-a dovedit că o formă de post intermitent, numită restricţie temporară (time-restricted eating), a îmbunătățit sănătatea participanților care au fost diagnosticați cu sindrom metabolic. Studiul publicat online în Cell Metabolism, a constatat c...

Dovezi noi despre efectele pe termen lung ale postului intermitent

Recent au apărut două studii noi care sugerează că postul intermitent, chiar și pentru o singură zi pe lună, pe durata a mai mulți ani, poate crește speranța de viață, îmbunătățind sănătatea cardiovasculară. Pentru a investiga efectele pe termen lung ale postului, o echipă de cercetători de la Institutul Inimii din Utah au...

S-a demonstrat că excesul de zahăr crește riscul apariției bolilor inflamatorii intestinale

Boala inflamatorie intestinală reprezintă un termen-umbrelă care include afecțiuni ce implică inflamația cronică a tubului digestiv. Printre cele mai importante afecțiuni se numără colita ulcerativă (rectocolită ulcerohemoragică) și boala Crohn. Cu o etiologie incomplet elucidată, de-a lungul timpului au fost lansate numeroase ipotez...

Noi descoperiri pot ajuta la prevenirea bolilor metabolice legate de înaintarea în vârstă

Un studiu realizat de cercetătorii de la Yale a dezvăluit motivul pentru care grăsimea viscerală crește pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, o constatare care ar putea oferi noi posibilități de tratament pentru îmbunătățirea sănătății metabolice, reducând astfel probabilitatea de boli precum diabetul și ateros...

Consumul de broccoli scade riscul de insuficiență renală

Noi cercetări indică că beneficiile unui compus alimentar asupra sănătății rinichilor pot depinde de genetica unei persoane. Descoperirile, care apar în revista științifică JASN, pot fi utile pentru prevenirea sau tratarea bolilor renale. Este vorba despre enzima Glutationul S-transferaza mu-1 (GSTM1) care ajută la eliminarea toxin...

Bacteriile intestinale pot modifica procesul de îmbătrânire

O echipă internațională de cercetare condusă de Nanyang Technological University din Singapore a descoperit că microorganismele care trăiesc în intestin pot modifica procesul de îmbătrânire, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unui tratament pe bază de alimente pentru încetinirea acestuia. Folosind șoareci, echipa ...

Forme ascunse de zahăr în alimentația copiilor

Un nou studiu a descoperit că aproape două treimi dintre sugari (61%) și aproape toți copiii (98%) au consumat zaharuri adăugate în dieta lor zilnică, în principal sub formă de iaurturi aromate (sugari) și băuturi cu fructe (copii mici). Anchetatorii au analizat datele de la 1.211 sugari și copii mici, cu vârsta cuprins...

Definirea alimentelor nesănătoase dar hipergustoase

Majoritatea alimentelor consumate în Statele Unite sunt făcute să fie mult mai gustoase în mod artificial și creează dependență prin activarea unor circuite neuronale în creier.Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Kansas a întocmit o listă de criterii ștințifice prin care care s-ar putea calif...

Promovarea de bacterii E.coli reduce riscul de boli inflamatorii intestinale

Într-o nouă cercetare publicată în Nature Microbiology, cercetătorii de la Michigan Medicine descriu modul în care bacteriile rele sunt prezente într-un număr mai mare decât bacteriile bune. Deși bacteriile E. coli prezente în multe cazuri de intoxicații alimentare, sunt normale într-un intestin norma...

Alimentația ne poate modifica ritmul circadian și răspunsul hormonal

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Molecular Cell a descoperit că hormonii glucocorticoizi, în special cortizonul, controlează diferit nivelul zahărului și al grăsimilor pe timp de zi și pe timp de noapte, când suntem activi și când ne odihnim. (1) Cercetătorii de la Helmholtz Zentrum din München...

Modul de funcționare al sistemului nervos enteric ar putea fi pe deplin înțeles

O cercetare recentă, realizată de către oamenii de știință de la Universitatea Flinders, ar putea răspunde la una dintre cele mai vechi întrebări ale specialiștilor din domeniul medical.După mai bine de două decenii de studii, cercetătorii au reușit să identifice modul în care mecanismele neuronale din colon gestionează p...

Un avocado pe zi ajută la menținerea „colesterolului rău” la un nivel optim

Cercetări recente sugerează că prin consumul unui avocado în fiecare zi poate fi menținut în parametrii optimi nivelul colesterolului LDL, despre care se cunoaște faptul că poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare. În cadrul unui studiu randomizat, realizat de către cercetătorii de la Universitatea Statului Penns...

Utilizarea dispozitivelor electronice, asociată cu obiceiuri alimentare nesănătoase

Aproximativ 27% dintre adolescenți consumă o cantitate de zaharuri mai mare decât cea normală, în timp ce 21% dintre aceștia au un aport de cofeină ce depășește recomandările medicilor. Aportul crescut de băuturi carbogazoase bogate în zaharuri simple, cât și de băuturi energizante, cu un conținut crescut de cof...

Efectele restricțiilor alimentare asupra afecțiunilor asociate îmbătrânirii

Longevitatea constituie o temă intens dezbătută, umanitatea elaborând încă din cele mai vechi timpuri teorii legate de obținerea și conservarea acesteia.În ultimii ani și-a făcut apariția, susținută de numeroase voci din literatura de specialitate, o nouă teorie, care susține influența restricțiilor calorice asupra ...

Un nou tratament poate inversa boala celiacă

Rezultatele unui nou studiu clinic arată că este posibilă inducerea toleranței imune la gluten în cazul persoanelor cu boală celiacă. Tehnologia folosește o nanoparticulă biodegradabilă care conține gluten și care transmite sistemului imunitar semnale că antigenul (alergenul) este sigur. Nanoparticula acționează ca un cal troian...

Reducerea aportului alimentar ar putea prelungi viața dacă adopți acest obicei din tinerețe

Aportul alimentar redus poate ajuta oamenii să trăiască mai sănătos și își prelungească durata de viața, conform rezultatelor provenite din multiple studii alimentare. Cu toate acestea, sunt cunoscute puține lucruri despre momentul în care este necesar ca aportul alimentar să scadă, astfel încât beneficiile asupr...

349 articole 12 ..... 6 7 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 41413
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.