Nutriție

327 articole 12 ..... 6 7 Înainte ›
Un nou studiu sugerează o legătură puternică între grupele alimentare consumate, pierderea memoriei și comorbidități

Pierderea memoriei este una dintre primele simptome ce apar la persoanele cu demență, a doua cauză de mortalitate din Australia. Aceste persoane au pe lângă demență și alte comorbidități care pot accelera declinul cognitiv, cel mai frecvent fiind vorba de boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune arterială. Un nou studiu sugere...

Boala ficatului gras non-alcoolic, combătută cu ajutorul legumelor

Un compus natural găsit în legumele crucifere ar putea contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor diagnosticate cu boală hepatică grasă non-alcoolică.O cercetare recentă arată că indolul, un compus care se găsește în varză sau conopidă, poate reduce inflamația ficatului în boala hepatică ...

Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate

Mulți oameni apelează la îndulcitorii naturali pentru a reduce caloriile și a pierde în greutate. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în jurnalul Gut a descoperit că aportul de îndulcitori cu un conținut scăzut de calorii, în timpul sarcinii, a crescut procentul de grăsime corporală și a perturbat microbi...

Dieta ketogenă nu oferă beneficii durabile pentru sănătate

Potrivit celui mai nou studiul de la Yale University, dieta ketogenă - care furnizează 99% din calorii din grăsimi și doar 1% din carbohidrați – produce, pe perioade scurte de timp, beneficii pentru sănătate, prin reducerea riscului de diabet și a inflamației, dar, termen lung, crește riscul de diabet și obezitate. Atunci cân...

Noi metode de a preveni balonarea în cazul dietelor bogate în fibre

Persoanele care consumă diete bogate în fibre au o probabilitate mai mare de balonare, mai ales dacă conținutul de proteine consumat este ridicat, potrivit unui studiu de la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health. Cercetătorii au analizat datele de la un studiu clinic cu diete bogate în fibre. Ei au stabilit că...

Consumul de sare nu influențează greutatea unei persoane

Un nou studiu sugerează că reducerea aportului de sare la bolnavii cu tensiune arterială crescută sau hipertensiune arterială scade gradul de sete, volumul de urină și tensiunea arterială, fără a afecta metabolismul. Rezultatele întăresc faptul că reducerea aportului de sare este un element esențial în conduita terapeutică...

Un regim bogat în proteine promovează formarea plăcii de aterom

Un nou studiu efectuat pe șoricei de laborator sugerează că un regim bogat în proteine promovează formarea de plăci de aterom (ateroscleroză) la nivelul arterelor. Mai mult, acest regim determină construirea plăcilor ateromatoase instabile, adică care se pot rupe ușor, determinând blocarea vaselor de sânge, cu creșterea...

O uniformizare a dietei la nivel global aduce cu sine beneficii, dar și probleme

Un studiu publicat recent în revista științifică Nature a arătat o schimbare radicală a dietelor globale în ultimii 50 ani. (1) Raportul întocmit de cercetătorii de la Universitatea Kent a concluzionat că dezvoltarea furnizării de alimente a ajutat la susținerea unor diete sănătoase în unele colțuri ale lumii, &i...

Dopamina, responsabilă pentru mâncatul dezorganizat și riscul de obezitate

Un nou studiu constată că „centrul plăcerii din creier, care produce dopamina chimică, și ceasul biologic, care reglează ritmurile fiziologice zilnice, se află în legătură, iar alimentele bogate în calorii - care aduc plăcere - perturbă programul normal de nutriție, ducând la un consum excesiv. Folosind șoarecii...

Consumul de lapte integral scade riscul de obezitate la copii

O cercetare realizată de St. Michael‘s Hospital susține consumul zilnic de lapte integral la copii, deoarece poate diminua cu până la 40% riscul de a fi supraponderali sau obezi. Cercetarea, publicată în The American Journal of Clinical Nutrition, s-a bazat pe 28 de studii din șapte țări care au analizat relația dintre cop...

Temperaturile mai ridicate cresc nivelul de arsenic din orez

Într-un studiu realizat la University of Washington, s-a demonstrat faptul că unul dintre cele mai consumate alimente din lume, orezul, poate să conțină o cantitate mică de arsenic în mod normal. Atunci când are loc creșterea temperaturii în mediu, s-a observat și o creștere a concentrației de arsenic în bobul...

Intervențiile comportamentale pot ajuta la reducerea aportului alimentar

Potrivit noilor cercetări, intervențiile comportamentale, cum ar fi impunerea unor restricții alimentare stricte după mese, pot fi la fel de eficiente ca medicamentele anorectice în reducerea aportului alimentar. Cercetătorii au analizat comportamentul de hrănire la șobolani și au investigat modul în care intervențiile comporta...

Postul intermitent este benefic pentru persoanele cu risc de diabet sau boli de inimă

Într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of California s-a dovedit că o formă de post intermitent, numită restricţie temporară (time-restricted eating), a îmbunătățit sănătatea participanților care au fost diagnosticați cu sindrom metabolic. Studiul publicat online în Cell Metabolism, a constatat c...

Dovezi noi despre efectele pe termen lung ale postului intermitent

Recent au apărut două studii noi care sugerează că postul intermitent, chiar și pentru o singură zi pe lună, pe durata a mai mulți ani, poate crește speranța de viață, îmbunătățind sănătatea cardiovasculară. Pentru a investiga efectele pe termen lung ale postului, o echipă de cercetători de la Institutul Inimii din Utah au...

S-a demonstrat că excesul de zahăr crește riscul apariției bolilor inflamatorii intestinale

Boala inflamatorie intestinală reprezintă un termen-umbrelă care include afecțiuni ce implică inflamația cronică a tubului digestiv. Printre cele mai importante afecțiuni se numără colita ulcerativă (rectocolită ulcerohemoragică) și boala Crohn. Cu o etiologie incomplet elucidată, de-a lungul timpului au fost lansate numeroase ipotez...

Noi descoperiri pot ajuta la prevenirea bolilor metabolice legate de înaintarea în vârstă

Un studiu realizat de cercetătorii de la Yale a dezvăluit motivul pentru care grăsimea viscerală crește pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, o constatare care ar putea oferi noi posibilități de tratament pentru îmbunătățirea sănătății metabolice, reducând astfel probabilitatea de boli precum diabetul și ateros...

Consumul de broccoli scade riscul de insuficiență renală

Noi cercetări indică că beneficiile unui compus alimentar asupra sănătății rinichilor pot depinde de genetica unei persoane. Descoperirile, care apar în revista științifică JASN, pot fi utile pentru prevenirea sau tratarea bolilor renale. Este vorba despre enzima Glutationul S-transferaza mu-1 (GSTM1) care ajută la eliminarea toxin...

Bacteriile intestinale pot modifica procesul de îmbătrânire

O echipă internațională de cercetare condusă de Nanyang Technological University din Singapore a descoperit că microorganismele care trăiesc în intestin pot modifica procesul de îmbătrânire, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unui tratament pe bază de alimente pentru încetinirea acestuia. Folosind șoareci, echipa ...

Forme ascunse de zahăr în alimentația copiilor

Un nou studiu a descoperit că aproape două treimi dintre sugari (61%) și aproape toți copiii (98%) au consumat zaharuri adăugate în dieta lor zilnică, în principal sub formă de iaurturi aromate (sugari) și băuturi cu fructe (copii mici). Anchetatorii au analizat datele de la 1.211 sugari și copii mici, cu vârsta cuprins...

Definirea alimentelor nesănătoase dar hipergustoase

Majoritatea alimentelor consumate în Statele Unite sunt făcute să fie mult mai gustoase în mod artificial și creează dependență prin activarea unor circuite neuronale în creier.Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Kansas a întocmit o listă de criterii ștințifice prin care care s-ar putea calif...

Promovarea de bacterii E.coli reduce riscul de boli inflamatorii intestinale

Într-o nouă cercetare publicată în Nature Microbiology, cercetătorii de la Michigan Medicine descriu modul în care bacteriile rele sunt prezente într-un număr mai mare decât bacteriile bune. Deși bacteriile E. coli prezente în multe cazuri de intoxicații alimentare, sunt normale într-un intestin norma...

Alimentația ne poate modifica ritmul circadian și răspunsul hormonal

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Molecular Cell a descoperit că hormonii glucocorticoizi, în special cortizonul, controlează diferit nivelul zahărului și al grăsimilor pe timp de zi și pe timp de noapte, când suntem activi și când ne odihnim. (1) Cercetătorii de la Helmholtz Zentrum din München...

Modul de funcționare al sistemului nervos enteric ar putea fi pe deplin înțeles

O cercetare recentă, realizată de către oamenii de știință de la Universitatea Flinders, ar putea răspunde la una dintre cele mai vechi întrebări ale specialiștilor din domeniul medical.După mai bine de două decenii de studii, cercetătorii au reușit să identifice modul în care mecanismele neuronale din colon gestionează p...

Un avocado pe zi ajută la menținerea „colesterolului rău” la un nivel optim

Cercetări recente sugerează că prin consumul unui avocado în fiecare zi poate fi menținut în parametrii optimi nivelul colesterolului LDL, despre care se cunoaște faptul că poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare. În cadrul unui studiu randomizat, realizat de către cercetătorii de la Universitatea Statului Penns...

Utilizarea dispozitivelor electronice, asociată cu obiceiuri alimentare nesănătoase

Aproximativ 27% dintre adolescenți consumă o cantitate de zaharuri mai mare decât cea normală, în timp ce 21% dintre aceștia au un aport de cofeină ce depășește recomandările medicilor. Aportul crescut de băuturi carbogazoase bogate în zaharuri simple, cât și de băuturi energizante, cu un conținut crescut de cof...

Efectele restricțiilor alimentare asupra afecțiunilor asociate îmbătrânirii

Longevitatea constituie o temă intens dezbătută, umanitatea elaborând încă din cele mai vechi timpuri teorii legate de obținerea și conservarea acesteia.În ultimii ani și-a făcut apariția, susținută de numeroase voci din literatura de specialitate, o nouă teorie, care susține influența restricțiilor calorice asupra ...

Un nou tratament poate inversa boala celiacă

Rezultatele unui nou studiu clinic arată că este posibilă inducerea toleranței imune la gluten în cazul persoanelor cu boală celiacă. Tehnologia folosește o nanoparticulă biodegradabilă care conține gluten și care transmite sistemului imunitar semnale că antigenul (alergenul) este sigur. Nanoparticula acționează ca un cal troian...

Reducerea aportului alimentar ar putea prelungi viața dacă adopți acest obicei din tinerețe

Aportul alimentar redus poate ajuta oamenii să trăiască mai sănătos și își prelungească durata de viața, conform rezultatelor provenite din multiple studii alimentare. Cu toate acestea, sunt cunoscute puține lucruri despre momentul în care este necesar ca aportul alimentar să scadă, astfel încât beneficiile asupr...

Lipsa de somn, incriminată pentru alegerile alimentare nesănătoase

Privarea de somn modifică comportamentul alimentar și modul în care creierul răspunde la mirosuri, inclusiv la cele provenite de la mâncare. Conform unei noi cercetări, lipsa de somn îi face pe oameni să aibă o dorință accentuată de a consuma alimente bogate în calorii....

Noi metode care ajută la schimbarea obiceiurilor alimentare

Un nou studiu publicat în revista INFORMS Marketing Science consideră că oferirea unor imbolduri ajută la promovarea unei alimentații sănătoase. Cercetătorii au analizat 96 de studii care au testat diverse metode, concentrându-se pe îmbunătățirea alegerilor și a obiceiurilor alimentare. Cercetătorii au ajuns la concluz...

Consumul de alimente sănătoase reduce simptomele depresiei

O alimentație sănătoasă poate îmbunătăți simptomele depresive ale tinerilor, potrivit unui studiul publicat în Plos One. La studiu au luat parte 76 de studenți care prezentau simptome de depresie moderată până la severă și urmau o dietă nesănătoasă, bogată în alimente procesate, zahăr și grăsimi saturate....

Cercetătorii investigează efectele fibrelor dietetice la șoareci

Oamenii aleg alimentele pe care le consumă în funcție de aspect, miros și gust. Dar microbii din intestine folosesc un sistem de clasificare diferit - unul care se bazează pe componentele moleculare care alcătuiesc diferite fibre. Într-un studiu publicat în revista Cell, oamenii de știință au descoperit componente particul...

Aportul de gluten la copii este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1

O nouă cercetare arată că aportul de gluten la copiii cu vârsta de 18 luni este asociat cu o creștere de 46% a riscului de a dezvolta diabet de tip 1, pentru fiecare 10 grame în plus de gluten, consumat pe zi. Nu s-a găsit nicio asociere între aportul de gluten al mamei, în timpul sarcinii și apariția de diabet de tip...

Cercetătorii au realizat un studiu complet al gazelor intestinale

O cercetare condusă de UNSW Sydney și publicată în Nature Review Gastroenterology & Hepatology a examinat toate literaturile disponibile despre gazele gastrointestinale, interacțiunile lor cu microbiomul intestinului, tulburările asociate și modul în care pot fi măsurate și analizate. Autorii au examinat principalele gaze ca...

Dieta vegană ajută la scăderea în greutate

O nouă cercetare prezentată în cadrul Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes din Barcelona sugerează că o dietă vegană de 16 săptămâni poate stimula microbii intestinali care ajută la îmbunătățirea greutății, compoziției corpului și la controlul zahărului din sânge.La studiu au ...

Care sunt factorii care influențează alegerile alimentare?

Simțul vizual poate influența preferințele alimentare ale unei persoane. Afirmația conform căreia mâncăm mai întâi cu ochii este confirmată de cercetări academice.Specialiștii au studiat impactul pe care modul de prezentare al unui anumit aliment îl are asupra consumatorului și dacă o prezentare atractivă ar pute...

O dietă scăzută în grăsimi oferă beneficii pe termen lung

Un studiu realizat de cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center a dovedit că o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi, însoțită de un aport crescut de fructe, legume și cereale a redus riscul de deces al cancerului de sân, a încetinit progresia diabetului și a prevenit bolile coronariene. La studiu au par...

Dietele bogate în grăsimi, efecte negative asupra creierului

Factor de risc pentru numeroase boli metabolice, cardiovasculare sau de sănătate dentară, alimentația nesănătoasă afectează creierul, conform unui studiu recent. Cercetătorii au descoperit faptul că dietele nesănătoase, de regulă asociate cu obezitatea, contribuie la apariția unor nereguli de funcționare în regiunea hipotalamus...

Consumul de băuturi răcoritoare cu zaharuri crește riscul de deces

Băuturile răcoritoare, numite frecvent băuturi carbogazoase, pot aduce prejudicii sănătății organismului, numeroase studii fiind efectuate pentru depistarea efectelor negative pe care consumul regulat de băuturi carbogazoase le provoacă. Asocierea între consumul de băuturi răcoritoare și mortalitate a fost de-a lungul timpului pro...

Cafeaua previne apariția calculilor biliari

Consumul de cafea poate ajuta la reducerea riscului de apariție a calculilor biliari, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Internal Medicine.Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 104.493 de persoane și s-a desfășurat pe o perioadă de 8 ani. Rezultatele au indicat că cei care au consumat mai mult de 6 căni de cafea ...

Noi perspective în tratamentul bolilor intestinale

Cercetătorii de la VIB-KU Leuven Center for Microbiology au descoperit că Saccharomyces boulardii, o ciupercă cu proprietăți probiotice poate produce cantități crescute de acid acetic. De asemenea, s-a descoperit o bază genetică prin care a putut fi modificată această abilitate. În anul 1923 un cercetător francez a izolat o ciuper...

Trecerea la o dietă bazată pe consumul de legume poate înrăutății deficiențele nutritive

Deși lăudabilă, intenția de a trece la o dietă bazată pe consumul de fructe și legume ar putea să afecteze într-un mod negativ sănătatea. Deficiența de colină, un nutrient exponențial organismului, implicat în funcționarea normală a creierului, poate fi înrăutățită la persoanele care aleg să consume cu regulari...

Cum poate stresul să scadă pofta de mâncare?

Cercetătorii din cadrul Centrului Medical de Știință al Universității din Texas au descoperit un neurocircuit care, atunci când este activat, determină creșterea nivelului de stres și reduce dorința de a mânca. Studiul acestora, publicat în revista Nature Communications, a fost realizat pe șoarecii de laborator. Deoarec...

Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten

Un amplu studiu, efectuat de către Daniel Agardh, împreună cu cercetători de la Universitatea Lund, confirmă asocierea între aportul de gluten și riscul bolii celiace. Conform acestui studiu, riscul de a dezvolta boala celiacă este legat de cantitatea de gluten consumată, copii cu un consum crescut de gluten în primii cinci...

Merele organice au mai multe bacterii benefice decât cele convenționale

Un nou studiu arată că merele organice au o comunitate bacteriană mai diversă și mai echilibrată - ceea ce le-ar putea face o variantă mai sănătoasă decât merele convenționale. „Bacteriile, ciupercile și virusurile din alimente colonizează tranzitoriu intestinul. Gătitul ucide majoritatea acestora, astfel încât...

Dieta Paleo crește riscul de boli cardiace

Oamenii care urmează dieta Paleo sunt predispuși la apariția bolilor de inimă, potrivit primul studiu major care a examinat impactul acestui regim alimentar asupra bacteriilor intestinale. Cercetătorii de la Edith Cowan University au analizat diferențele dintre 44 de persoane care au adoptat dieta Paleo și alte 47 de persoane care au urmat o...

Cantitatea și varietatea gustărilor oferite copiilor influențează riscul de obezitate

Un nou studiu a constatat că gustările diverse și oferite în cantități mari îi încurajează pe copii să mănânce mai mult - și această practică poate contribui la riscul de obezitate. Rezultatele au fost publicate în revista științifică International Journal of Obesity. În timpul studiului, copiilor ...

Postul intermitent și o dietă hipocalorică pot fi soluția perfectă

În urma unui studiu cu distribuție aleatorie, s-a ajuns la concluzia că femeile supraponderale care au ținut o dietă cu un conținut scăzut de calorii și au postit 3 zile pe săptămână au pierdut mai mult în greutate și au obținut markeri cardiometabolici mai buni decât femeile care și-au redus doar consumul de ca...

Alunele îmbunătățesc nivelul de micronutrienți la adulții în vârstă

Un nou studiu realizat de Oregon State University sugerează că adăugarea de alune în dieta zilnică poate îmbunătăți semnificativ nivelul a doi micronutrienți cheie. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 32 de persoane de 55 de ani sau mai în vârstă care au consumat zilnic, timp de 16 săptămâni, 57 de gr...

Legumele proaspete și salata - un pericol pentru sănătate?

Un studiu realizat de institutul de cercetare Julius Kühn a descoperit că anumite bacterii rezistente pot ajunge pe salata verde din supermarket. (1) Pentru acest experiment, cercetătorii au cumpărat salată mixtă de rucola și coriandru dintr-un supermarket german. Testele s-au focusat asupra rezistenței bacteriei E. coli la tetraciclin...

327 articole 12 ..... 6 7 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 40744
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.