Nutriție

532 articole 12 ..... 10 11 Înainte ›
Riscul crescut de apariție a bolilor cardiace din carnea roșie poate proveni din răspunsul microbilor intestinali la digestie

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tufts din Boston arată că substanțele chimice produse în tractul intestinal în timpul digestiei după consumul de carne roșie pot reprezenta motivul pentru care persoanele care o consumă sunt mai predispuse la boli cardiovasculare. Conform oamenilor de știință, importanța stu...

Studiu ce explorează legătura dintre comportamentul alimentar care promovează obezitatea și IMC ridicat

Mâncarea poate reprezenta un refugiu sau o formă de confort ce îi face pe copii să o consume mai mul decât ar trebui, chiar și atunci când nu simt nevoia. Acest principiu se aplică excelent copiilor supraponderali care și-au format un obicei din a mânca, iar pe măsura ce se îngrașă tot mai mult, găsesc u...

Creșterea cantității de fibre din alimentație oferă beneficii celor care consumă de regulă cantități reduse de fibre

Persoanele care nu consumă de regulă suficiente fibre pot obține beneficii importante pentru sănătate prin creșterea nivelului consumului de fibre, potrivit concluziilor unui studiu recent. Având în vedere varietatea de suplimente cu fibre disponibile, echipa de cercetare din studiul actual și-a dorit să vadă dacă „perso...

Consumul de pește și fructe de mare reduce riscul de artrită reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală cronică, autoimună, de cauză inflamatorie care afectează în principal articulațiile, fiind cel mai frecvent întâlnită la femei, reprezentând aproximativ 1% la nivelul populației generale. Această boală a cărui etiologie nu este pe deplin înțeleasă, are caracter progresiv, a...

Beneficiile pentru sănătate și mediu ale produselor pe bază de plante, evidențiate de o nouă cercetare

Produsele de bază de plante, considerate o alternativă la cele de origine animală, sunt „mai sănătoase pentru sănătatea umană și mai durabile pentru mediu” decât produsele de origine animală, indică o nouă lucrare de cercetare, publicată în jurnalul Future Foods. Lucrarea susține că alimentele din plante &bdqu...

Consumul unei cantități mari de alimente ultraprocesate sporește riscul de demență

Persoanele cu un consum ridicat de alimente ultraprocesate, precum chipsuri sau băuturi răcoritoare, prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu persoanele cu un consum redus de alimente ultraprocesate, potrivit concluziilor unui studiu recent. Înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu cele minim procesate ...

Un nou îndulcitor cu conținut scăzut de calorii ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală

Un consum excesiv de zahăr poate provoca numeroase probleme de sănătate. Întrucât produsele bogate în zahăr ne înconjoară de pe rafturile tuturor magazinelor, o echipă de cercetători din cadrul American Chemical Society a realizat un studiu despre un nou îndulcitor sintetic, cu un conținut scăzut de calorii ș...

Foametea și bolile au determinat apariția toleranței la lactoză în Europa

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Bristol și de la Colegiul Universitar din Londra arată că oamenii preistorici obișnuiau să consume lapte cu mult timp înainte să apară trăsătura genetică umană de digerare a lactozei. Conform oamenilor de știință, anterior s-a presupus că oamenii au început să cons...

Carbohidrații și polifenolii din prunele uscate ar putea ajuta la inversarea osteoporozei

Un studiu recent publicat în revista Nutrients demonstrează faptul că prunele sunt eficiente atât ca probiotice, cât și în restabilirea sănătății oaselor. Conform oamenilor de știință, unele structuri din prunele uscate au modificat compoziția și activitatea microbiomului intestinal și au avut efecte pozitive...

Versiunea benefică inimii a bucătăriei chinezești tradiționale scade tensiunea arterială

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universității Peking propune o versiune mai sănătoasă din punct de vedere a funcționalității aparatului cardiovascular a bucătăriei chinezești tradiționale, aceasta presupunând o scădere a cantității de sodiu pe care alimentele ce fac parte din aceasta o conțin. Conform oamenilor de știi...

Consumul de fructe și legume colorate reduce riscul de boli la femei

Un studiu publicat recent în jurnalul științific Nutritional Neuroscience arată că un consum regulat de fructe și legume care conțin carotenoizi ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor odată cu înaintarea în vârstă. (1) Știm deja că femeile trăiesc mai mult decât bărbații însă se î...

„Ești ceea ce mănânci” - analiza exactă a alimentelor pe care le consumăm

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California - San Diego propune o nouă metodă prin care moleculele obținute în urma digerării alimentelor consumate pot fi analizate, astfel încât să se obțină o identificare exactă a efectelor dietei asupra sănătății. Conform oamenilor de știință, metoda corel...

Bruiajul emoțional devine un factor în alegerile alimentare nesănătoase ale copiilor

Emoțiile influențează adesea alegerile alimentare, dieta și calitatea acesteia, în contextul în care emoțiile negative prezic un aport de calorii în exces și o nutriție inadecvată. Un studiu publicat în revista Nutrition Education and Behavior, detaliază modul în care alegerile alimentare nesănătoase, la pop...

Consumul de fructe este asociat stării de bine și unui risc mai mic de simptome depresive

Un studiu publicat recent în jurnalul științific British Journal of Nutrition a arătat că un consum regulat de fructe este asociat unei stări de spirit mai bune și unui risc mai mic de simptome asociate depresiei....

Programele personalizate de slăbire au succes

Potrivit unui studiu recent publicat în PLOS One, folosirea unui program personalizat de slăbire care încorporează aspecte vizuale privind progresul săptămânal, poate fi util pentru persoanele supraponderale și obeze pentru a pierde în greutate fără riscul de a pune kilogramele la loc. (1) Programul poartă numele de ...

Consumul de sare în exces este asociat unui risc crescut de moarte prematură

Potrivit unui studiu publicat recent în European Heart Journal, persoanele care adaugă în exces sare în mâncare, au un risc ridicat de a muri prematur, din orice cauză. Cercetătorii au analizat date de la peste 500.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Participanții care au avut în...

Persoanele care practică postul intermitent prezintă mai puține complicații asociate COVID-19, conform unui studiu

Postul intermitent are o serie de beneficii pentru sănătate, conform studiilor. A fost demonstrat că poate reduce riscul de diabet și boli cardiovasculare. O nouă cercetare cu privire la complicațiile post-COVID-19, constată faptul că persoanele care țin frecvent post intermitent, sunt mai puțin predispuse să dezvolte sechele. Cercetăto...

O dietă pe termen lung bogată în grăsimi mărește talia și micșorează creierul, conform unui studiu

Noi studii arată că alimentele grase contribuie la creșterea în greutate, dar și la apariția depresiei și anxietății, cu posibilitatea agravării bolii Alzheimer. Un studiu internațional condus de cercetătorii de la UniSA, stabilește o corelație între șoabolanii de laborator hrăniți cu o dietă cu grăsimi în exces ...

Foamea este asociată cu sentimente mai puternice de furie și iritabilitate

Studii desfășurate în centre din Anglia și Austria și publicate în revista Plos One investighează modul în care foamea afectează emoțiile oamenilor în viața de zi cu zi. Conform acestora, foamea este asociată cu niveluri crescute de furie și iritabilitate și în același timp cu niveluri scăzute ale plăce...

Consumul de avocado zilnic crește calitatea dietei, conform unui studiu

Consumul de avocado zilnic timp de șase luni nu are efecte asupra țesutului adipos de la nivel abdominal ori perihepatic, la persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate, însă poate duce la scăderea colesterolemiei. Echipa de cercetători de la Universitatea Penn State a descoperit faptul că participanții care au consumat avo...

Un aport mai mare de proteine duce la o alimentație mai sănătoasă

Un nou studiu al cercetătorilor de la Rutgers School of Environmental and Biological Sciences arată că poate exista o corelație între creștere aportului de proteine și evitarea pierderii de masă corporală slabă, definită prin diferența dintre greutatea totală și greutatea țesutului adipos de la nivelul organismului.Conform oamen...

Limitarea aportului de grăsimi îmbunătățește markerii renali și vasculari la șoareci

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Alabama arată că restricționarea cantității de grăsimi din alimentație poate îmbunătăți markerii renali și vasculari într-un model de șoareci cu obezitate apărută din cauza dietei....

Persoanele vegetariene mănâncă putine fructe, legume si cereale integrale

Un nou studiu sugerează că jumătate dintre persoanele vegetariene mănâncă cantități mai scăzute de fructe, legume și cereale integrale decât cele recomandate de ghidurile actuale. Doar jumătate dintre participanții studiului au afirmat că mănâncă cel puțin un fruct pe zi, 75% au răspuns că mănâncă legume z...

Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?

Un studiu bazat pe un chestionar care evaluează acceptarea publică a alimentelor modificate genetic, la care au participat peste 2.000 de persoane din SUA, arată că încrederea în instituțiile statului, împreună cu alți factori sociali, influențează semnificativ dorința participanților de a consuma sau de a refuza aceste...

Fibrele prebiotice de inulină oferă protecție împotriva efectelor unei diete bogate în sare

Studiile arată noi corelații între produșii obținuți în urma prelucrării fibrelor și diferite procese fiziologice din organism. Inulina reprezintă un tip de fibre bogat în prebiotice care se poate găsi în diverse suplimente sau în alimente precum ceapa, anghinarea și cicoarea. Fibrele prebiotice de tipul inul...

Aderența la dieta mediteraneană ar putea preveni fragilitatea fizică și psihică

Fragilitatea este recunoscută ca o stare de vulnerabilitate crescută, cauzată de scăderea ponderală, a capacității de efort sau energiei și a mai multor funcții fiziologice, afectând 10-15% din adulții în vârstă și conducând în final către probleme...

Vitaminele și suplimentele sunt o „risipă de bani” pentru majoritatea oamenilor

Un nou studiu al cercetătorilor de la Northwestern Medicine susține că, pentru persoanele care prezintă o stare de sănătate generală bună și nu sunt însărcinate, suplimentele și vitaminele sunt inutile și o risipă de bani, întrucât nu există dovezi clare care să le atribuie proprietăți de prevenire a bolilor cardi...

Postul intermitent poate contribui la vindecarea leziunilor nervoase

Postul intermitent poate influența activitatea bacteriilor de la nivelul intestinului, cu stimularea refacerii structurilor nervoase lezate, conform unui studiu publicat recent de oamenii de știință de la Imperial College London. Cercetătorii au observat cum postul poate duce la stimularea producției de bacterii ce aparțin microbiomului inte...

Efectele consumului de zahăr de la o vârstă tânără

Efectele consumului de zahăr au fost măsurate la copiii incluși în studiul Barwon Infant Study, cu vârste cuprinse între 18 luni și 4 ani. Aportul de zahăr a fost cuantificată prin variabile continue și binare indicând mai puțin de 5% din aportul ...

Microbiota intestinală acționează la nivelul creierului pentru a controla apetitul

Cercetări relativ recente sugerează că anumite componente ale bacteriilor din intestin pot cauza un răspuns pro-inflamator în organism și ca atare acest lucru se va răsfrânge și la nivelul creierului. Într-un studiu din 2022 publicat în revista Science se discută faptul ca neuronii GABA-ergici din hipotalamus recuno...

Aportul crescut de acid docosahexaenoic (DHA) scade riscul de demență Alzheimer și alte demențe

Consumul de alimente bogate în acid docosahexaenoic s-a dovedit, conform câtorva studii, că influențează riscul pentru demența Alzheimer și a fost asociat cu o reducere a riscului unor manifestări întâlnite în această maladie, cum ar fi hipometabolismul glucidic cerebral, agregarea peptidelor de beta- amiloid &i...

Microbiomul intestinal are un rol foarte important pentru o viaţă sănătoasă

Microbiomul intestinal joacă un rol esențial în bolile cronice și în modul în care se manifestă efectele fiziologice ale alimentaţiei. Un studiu recent publicat în Cell & Host Microbe tratează actualele recomandări nutriționale din punctul de vedere al microbiotei intestinale, sugerând că efectele alimen...

Cinci studii noi descriu comportamentele alimentare și dietele adolescenților și adulților tineri

Un studiu recent efectuat la Universitatea din Michigan găsește o legătură între lipsa securității alimentară, adică accesul limitat la o cantitate de hrană adecvată și nutritivă și încercările de a pierde în greutate în timpul adolescenței.Analizând informații de la peste 7.000 de copii și insecuritat...

Sunt alimentele procesate dăunătoare pentru copii?

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Sacred Heart arată că un consum crescut de alimente procesate excesiv poate fi asociat cu scăderea abilităților locomotorii la copii. Conform oamenilor de știință, tipurile de alimente pe care aceștia le-au încadrat ca fiind procesat sunt reprezentate de gustări ambalate, cereale ...

Pot genele să determine ce mâncăm?

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tufts arată că genele pot juca un rol important în alegerile alimentare ale oamenilor și, astfel, să influențeze marcat sănătatea aparatului cardiovascular și metabolismul.Conform oamenilor de știință, gusturile personale sunt unele dintre cei mai importanți factori de care depi...

Oamenii selectează „porțiile de mărime potrivită” din alimentele bogate în calorii

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au constatat faptul că organismul uman are inteligență nutrițională și evită consumul excesiv de alimente bogate în calorii, moderând astfel dimensiunea meselor bogate în energie calorică. Studiul publicat recent în The American Journal of Clinical Nutrition demontează m...

Dieta vegană duce la scădere în greutate și la îmbunătățirea sensibilității la insulină

Un nou studiu al Physicians Committee for Responsible Medicine arată că dieta vegană poate avea efecte benefice asupra organismului, precum scăderea în greutate datorată unui aport crescut de leguminoase și îmbunătățirea sensibilității la insulină. Conform doctorului Hana Kahleova, director de cercetare la Physicians Committ...

Dietele ketogenice pot controla simptomele bolii polichistice renale

Dietele ketogenice pot fi utile pacienților cu boală polichistică renală (PKD), conform unui studiu care analizează influența unei astfel de diete asupra șobolanilor modificați genetic cu PKD. Animalele de laborator au intrat în starea de cetoză după ce au urmat o dietă ketogenică sau au ținut post intermitent. Efectul acestor mo...

Sunt alimentele procesate dăunătoare?

O nouă dezbatere științifică arată că alimentele ultraprocesate precum băuturile răcoritoare, bomboanele, produsele de patiserie ambalate și cele gata de încălzit se pot asocia cu creșterea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice.Conform oamenilor de știință, alimentele de acest fel au fost create în mod special astfel &...

Dietele bogate în grăsimi și unele suplimente pentru atleți pot favoriza dezvoltarea cancerului pancreatic

Dietele bogate în grăsimi și substanțe sintetice pot activa un receptor nuclear de la nivelul celulelor pancreatice, care să favorizeze evoluția leziunilor precanceroase pancreatice, conform cercetătorilor de la Universitatea din Michigan. Substanțe sintetice neaprobate sunt din ce în ce mai utilizate pentru a stimula performanț...

Diminuarea dorinței instinctive de a mânca, printr-un nou program de slăbire

Persoanele care nu pot rezista impulsurilor alimentare și nu se pot opri să se gândească la mâncare pot pierde mai ușor în greutate și pot menține pierderea în greutate pe termen mai lung, dacă respectă un program de slăbire conceput de cercetătorii de la Universitatea din California. Regimul vizează creșterea ca...

Excesele alimentare apar atât la persoanele obeze, cât și la cele cu greutate normală

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Essex arată că persoanele obeze consumă o cantitate de calorii suplimentară față de cantitatea medie recomandată, dar nu mai mult decât persoanele care nu au probleme cu greutatea. Studiul contestă ipoteza conform căreia persoanele obeze nu spun adevărul despre dieta lor, c...

Dieta influențează comportamentul copiilor cu ADHD

Un studiu publicat recent în revista Nutritional Neuroscience asociază fructele și legumele cu o evoluție pozitivă a comportamentului copiilor cu ADHD. Tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) se întâlnește frecvent la copii, iar simptomele variază pornind de la dificultatea de a rămâne concentraț...

Dietele bogate în fibre sunt asociate cu o rezistenţă mai scăzută la antibiotice a bacteriilor din tractul digestiv

Conform unui studiu recent al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, adulții sănătoși care au o dietă variată ce conține cel puțin 8-10 g fibre solubile pe zi au mai puține bacterii rezistente la antibiotice în tractul lor digestiv. Rezistenţa la antimicrobiene (RAM), care se referă la bacterii, virusuri și fungi este...

Efectele dietei asupra infecției cu COVID-19

Sindromul respirator acut sever provocat de coronavirus 2 (SARS-CoV-2) s-a extins pe tot globul în anul 2019, rezultând astfel pandemia bolii Covid-19. Aceasta patologie s-a soldat cu peste 512 milioane de cazuri și peste 6, 2 milioane de decese până în prezent. Infecția cu acest nou virus a provocat la anumite subgrupu...

Tratamente multiple pentru a încetini afecțiunile musculare corelate cu înaintarea în vârstă

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Basel arată că, odată cu înaintarea în vârstă, musculatura pierde din masă și capacitățile sale funcționale scad, ceea ce determină o piedică pentru persoanele vârstnice în posibilitatea de a avea un stil de viață sănătos și activ. Daniel Ham, unu...

Ai pofte alimentare? Microorganismele din intestin ar putea fi răspunzătoare de acest fenomen

Ouă sau iaurt, legume sau cipsuri din cartofi? Luăm decizii legate de ce anume să mâncăm în fiecare zi, dar alegerile ar putea să nu ne aparțină întru totul. O cercetare a New University din Pittsburgh arată pentru prima dată că microorganismele din tractul digestiv al animalelor le influențează alegerile alimentare, p...

Cum influențează dieta longevitatea

Cercetătorii au studiat de-a lungul timpului importanța nutrienților în reglarea bolilor, prin efectele pe care le pot avea asupra metabolismului. Anumite combinații de nutrienți îmbunătățesc răspunsurile celulare și promovează longevitatea. Un studiu recent publicat în revista Cell, demonstrează legătura dintre creș...

Aminoacizii produși de către organism pot suprima pofta de mâncare

Aminoacizii neesențiali, elemente constitutive ale proteinelor, produși de către organism în mod natural, pot inhiba pofta de mâncare și promova nevoia de mișcare, potrivit unui studiu recent. Studiul oferă o perspectivă asupra mecanismelor care controlează acest comportament. Aminoacizii, atât cei esențiali (care pot fi ...

Codul nostru genetic ne pot afecta toleranța la nutrienți

Carbohidrații, proteinele și grăsimile reprezintă macronutrienții esențiali pentru dezvoltarea și supraviețuirea oricărui organism uman. Însă, cu toate că există numeroase diete care promit rezultate surprinzătoare și sănătoase strict prin aportul caloric și prin macronutrienții consumați, două persoane pot experimenta efe...

532 articole 12 ..... 10 11 Înainte ›

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 46344
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.