Aproape 70% dintre romani ar fi de acord sa doneze organe

Data publicării: 20-04-2007

Aproape 70% dintre romani sustin donarea de organe in vederea transplantului, releva un studiu realizat intre 10-15 aprilie, pe un esantion reprezentativ al populatiei, a declarat, vineri, dr. Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

Potrivit aceluiasi studiu, procentul arata disponibilitatea populatiei in ceea ce priveste donarea de organe.
    Dr. Zota a precizat, pentru ROMPRES, ca studiul a fost facut numai in orase, pentru ca in mediul urban s-a inregistrat refuzul cel mai mare in ceea ce priveste donarea de organe. De asemenea, potrivit studiului, un procent de peste 80% din populatie accepta transplantul.
    Directorul ANT s-a referit si la lipsurile pe care le-a evidentiat studiul in ceea ce priveste informatiile catre populatie. Acestea se refera la faptul ca un procent mare din populatie nu stie ca moartea cerebrala inseamna deces, ca transplantul este gratuit si ca prin transplant nu se pot transmite boli.
    El a adaugat ca cele mai multe informatii despre transplant se iau de la stirile nationale, si acest lucru trebuie avut in vedere.
    Cu prilejul marcarii Zilei Nationala a Transplantului din Romania, la simpozionul organizat de Romtransplant si Fundatia pentru Transplant, s-a luat in discutie problema donarii de organe si de tesuturi umane, in contextul in care se constata o scadere a donatorilor aflati in moarte cerebrala.
    In timpul dezbaterilor au reiesit opinii pro si contra conceptului de acord prezumat, adica potentialul donator sa-si exprime optiunea de a dona organe inca din timpul vietii.
    Sondajul realizat a reliefat ca 65,3% din populatie sustine introducerea acestui acord.
    Prof.dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, din cadrul Institutului Fundeni, director stiintific al Agentiei Nationale pentru Transplant, a subliniat ca acest acord exista in majoritatea tarilor europene. El a subliniat ca premisele de la care se pleaca sunt acelea ca dupa un deces, familia este intr-o stare cu totul deosebita si solicitarea acordului pentru prelevarea de organe constituie un stres suplimentar, la care se adauga si opiniile heterogene din partea membrilor acestora.
    Prof.dr. Irinel Popescu a spus ca singura solutie realista este constituirea dosarului de refuzuri. Cei care se inscriu in acest dosar refuza sa doneze organe, dar pe de alta parte nu este moral pentru ca nu se stie niciodata cand cineva poate sa ajunga pe o lista de asteptare pentru donare de organe.
    El a precizat ca nu se face abuz atunci cand se cere acordul prezumat pentru ca familia este in continuare consultata in acest sens.
    Presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, acad.prof.dr. Mircea Ifrim, a spus, la randul sau, ca acest acord va fi dezbatut impreuna cu specialistii, cu reprezentantii comisiilor de bioetica ai tuturor celor implicati, in perioada urmatoare, in cadrul celor doua comisii de sanatate ale Parlamentului. In opinia sa, acest acord este important sa se introduca in Legea transplantului.
    Prof.dr. Gabriel Gutman, reprezentantul Israelian Transplant, a prezentat cateva date despre cum se desfasoara transplantul in aceasta tara, recomandand specialistilor romani sa nu repete greselile pe care acestia le-au facut. El a accentuat asupra catorva aspecte - cooperarea cu administratia de sanatate, respectiv minister, casele de asigurari, necesitatea acordarii de retributii tuturor verigilor implicate in transplant si o educatie accentuata a populatiei in general despre transplant.
    Pe lista de asteptare se afla 1.500 de pacienti pentru transplant de ficat, rinichi, cord si pancreas.

Sursa: Rompres, 20-04-2007, Vizualizari 631
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.