Aspirina - administrare în prevenția primară - un nou studiu de tip meta-analiză
Autor: Protesi Elena Adina
Echipa condusă de către Sean Zheng din cadrul instituției „King’s College Hospital” din Londra, publică în anul 2019, rezultatele obținute în urma studiilor clinice ARRIVE – cuprinde subiecți cu risc cardiovascular foarte înalt, ASCEND – înglobează pacienți diagnosticați cu diabet zaharat, ASPREE – populație vârstnică, menite să completeze datele obținute până în acel moment în ceea ce privește riscurile și beneficiile administării aspirinei în prevenția primară a bolii cardiovasculare. Scopul acestui studiu de tip meta-analiză a fost observarea efectului aspirinei în prevenția primară a bolii cardiovasculare în cadrul unei populații variate (vârstă, factori de risc sau alte afecțiuni asociate).
Beneficiul este recunoscut prin observarea reducerii cu doar 11% a fenomenelor cardiovasculare însă, efecte secundare nefavorabile au fost înregistrate într-o proporție similară: predispoziția către sângerări masive precum, sângerări gastrointestinale, intracraniane sau sângerări care au necesitat spitalizare și implicit, transfuzii (43%).
Media vârstei grupului integrat în studiu este 62 ani, cu variații între 53 și 74 ani. 47% dintre participanți sunt de gen masculin, 19% prezintă asociat diabetul zaharat. În cadrul grupului tratat cu aspirină a fost înregistrată o reducere a riscului de deces de cauză cardiovasculară (57, 1/10.000 subiecți) comparativ cu grupul căruia nu i-a fost administrată medicația (61, 4/10.000 subiecți).
Rezultatele sugerează reducerea apariției fenomenelor de cauză cardiovasculară, dar și o creștere a riscului de sângerări majore în grupurile catalogate drept risc cardiovascular scăzut precum și, înalt, și în rândul celor cu diabet zaharat asociat.
De asemenea, s-a observat limitarea riscului de sângerare prin prescrierea concomitentă a unui inhibitor de pompă de protoni, aspect care ar putea surprinde un avantaj în plus, în recomandarea aspirinei ca prevenție primară. Însă, menționarea asocierii inhibitorilor de pompă de protoni este raportată inconstant în cadrul studiul, nefiind concluzionat un beneficiu real al acestora. În plus, raportul eficiență-cost este neclar.
Așadar, beneficiul nu depășește riscul în cazul administrării aspirinei în prevenția primară, iar recomandarea administrării este necesar a fi individualizată în funcție de factorii de risc prezenți. Studiul concluzionează că aspirina ca medicație pentru prevenție primară nu este recomandată de rutină.
Aspirina rămâne medicația de primă intenție în managementul afecțiunilor cardiovasculare acute; prezintă utilitate recunoscută în cadrul anumitor proceduri medicale; se recomandă drept prevenție secundară în boala aterosclerotică și în plus, poate fi considerată administrarea ca prevenție primară în rândul cazurilor atent selecționate.
Michael Gaziano din cadrul „Brigham and Women’s Hospital” din Boston, Massachusetts, afirmă că lipsa disponibilității altor strategii de prevenție precum, statinele și creșterea constantă a riscului cardiovascular în anumite părți ale lumii, plasează aspirinei un important rol, fiind medicația de primă linie în astfel de cazuri.
Recomandarea aspirinei în prevenția primară conform ghidurilor
Comparativ cu administrarea aspirinei în prevenția secundară, în rândul pacienților cu boală aterosclerotică cunoscută, recomandarea acesteia ca prevenție primară reprezintă un subiect controversat. Studiul actual, bazat și pe informațiile relevate în studiile precedente, conchide existența unor beneficii modeste asupra aparatului cardiovascular, contrabalansate de riscul major de sângerare.
Ghidurile europene și din Marea Britanie nu recomandă administrarea acesteia de rutină. Cu toate acestea, conform ghidurilor din Statele Unite aspirina poate fi recomandată ca prevenție primară, fiind luați în considerare anumiți factori precum, vârsta și riscul cardiovascular asociat. Dată fiind relevanța rezultatelor menționate în cadrul acestui studiu, este necesară recunoașterea importanței acestora și includerea recomandărilor actuale.
Aspirina – combate apariția cancerului
Michael Gaziano menționează potențialul rol al aspirinei în prevenția primară a cancerului de colon, beneficiile fiind necesar a fi evaluate pe o perioadă mai lungă de timp. Deși în studiul publicat recent, nu a fost înregistrat un efect pozitiv al medicației ca prevenție în cancer.
US Preventive Services Task Force (USPSTF) acceptă efectele potențiale pe termen lung ale administrării acesteia în reducerea riscului apariției cancerului colo-rectal și recomandă prevenția primară, în relație cu anumiți factori precum, vârstă, istoricul afecțiunilor de natură vasculară ale pacientului și alte sângerări în antecedente.
Sursa: Medscape Medical News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bufeurile și transpirațiile nocturne cresc riscul pentru un eveniment cardiovascular
- Suplimentele cu Omega 3 nu oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare
- Părțile necomestibile ale rodiei au proprietăți antihipertensive
- Schimbarea medicamentelor antihipertensive poate fi mai eficientă decât dublarea dozei medicamentului curent
- Pastile- urgent
- Aspirina in covid 19
- Aspirina si sportul de preformanta
- Tratament cardio cu Aspenter
- Acid salicilic in crema de fata
- Urgent
- Aspenter pe o perioada mai indelungata - se poate renunta treptat sau dintr-o data?
- Aspirina poate reduce efectul anticonceptionalelor?
- Rezultat RMN, urmat de tratament preventiv cu Aspenter 75mg 1/zi