Aveți prea mult timp liber? Beneficiile ar putea fi unele reduse sau chiar inexistente, indică un studiu

©

Autor:

Aveți prea mult timp liber? Beneficiile ar putea fi unele reduse sau chiar inexistente, indică un studiu
Pe măsură ce timpul liber al unei persoane crește, sentimentul de bunăstare al acelei persoane crește și el, însă doar până la un punct. Prea mult timp liber poate fi, similar cu prea puțin timp liber, un lucru negativ, potrivit noilor cercetări.
Cercetătorii au analizat datele de la peste 21.000 de americani care au participat la un sondaj privind utilizarea timpului desfășurat între anii 2012 și 2013. Participanții au furnizat o prezentare detaliată a ceea ce au făcut în ultimele 24 de ore, indicând durata fiecărei activități și ora la care a fost realizată. De asemenea, subiecții au raportat sentimentul de bunăstare. Cercetătorii au descoperit că odată cu creșterea timpului liber, a crescut și bunăstarea, dar s-a redus la aproximativ două ore și a început să scadă după cinci.

Au fost analizate, de asemenea, date de la aproximativ 14.000 de americani care au participat la un studiu desfășurat între 1992 și 2008. Subiecții au fost întrebați cu privire la cantitatea lor de timp liber și bunăstarea lor subiectivă, care a fost măsurată ca satisfacție de viață. Încă o dată, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de timp liber au fost semnificativ asociate cu niveluri mai ridicate de bunăstare, dar doar până la un punct. După aceea, excesul de timp liber nu a fost asociat cu o bunăstare mai mare.

Pentru a investiga în continuare fenomenul, cercetătorii au efectuat două experimente online care au implicat mai mult de 6.000 de participanți. În primul experiment, participanții au fost rugați să-și imagineze că au o cantitate dată de timp liber în fiecare zi, timp de cel puțin șase luni. Conform concluziilor studiului, cei cu puțin timp liber s-au simțit mai stresați decât cei cu o cantitate moderată de timp liber, contribuind la o bunăstare mai scăzută. În cazul celor cu mult timp liber, aceștia s-au simțit mai puțin productivi decât cei din grupul moderat, ceea ce i-a determinat să aibă și un nivel mai scăzut de bunăstare.

În al doilea experiment, cercetătorii au analizat rolul potențial al productivității. Participanții au fost rugați să-și imagineze că au o cantitate de timp liber moderat (3,5 ore) sau mare (7 ore) pe zi, dar li s-a cerut, de asemenea, să-și imagineze că petrec acest timp fie productiv, fie neproductiv. Cercetătorii au descoperit că participanții cu mai mult timp liber au raportat niveluri mai scăzute de bunăstare atunci când s-au angajat în activități neproductive.

sursa: Sience Daily

Data actualizare: 17-09-2021 | creare: 17-09-2021 | Vizite: 413
Bibliografie
Too much free time may be almost as bad as too little, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210909124451.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un weekend de trei zile este asociat cu un stil de viață mai sănătos
  •