Bărbații cu barbă sunt mai atractivi?

©

Autor:

Bărbații cu barbă sunt mai atractivi?
Ce face un bărbat atractiv pentru o femeie a fost mult timp subiect de cercetare și de controverse pentru oamenii de știință.

Studiile au ajuns până acum la rezultate diverse: unele au arătat că pe termen scurt, femeile preferă bărbații cu trăsături faciale masculine evidente (de exemplu cu un maxilar proeminent), în timp ce alte studii au sugerat că pentru relațiile de lungă durată femeile ar prefera bărbații cu mai puține trăsături faciale masculine, pentru că aceștia ar fi percepuți ca fiind mai grijulii și atenți.

Barba este tot o trăsătură facială masculină, iar rezultatele studiilor privind atractivitatea bărbaților cu barbă sunt de asemenea contradictorii. De exemplu, unele au indicat faptul că femeile ar prefera bărbații cu barbă pe termen lung, ceea ce contrazice ideea că bărbații cu trăsături masculine ar fi preferați pe termen scurt.

În acest context, o echipă de cercetători de la Școala de Psihologie din cadrul Universității Queensland (Australia) a realizat o cercetare pentru a vedea influența părului facial la bărbați asupra atractivității percepute de femei. Conform studiului lor, femeile ar prefera bărbații cu barbă scurtă pentru relațiile de scurtă durată și pe cei cu barbă pentru relațiile de lungă durată.

Cele 8520 de participante au evaluat o serie de fotografii cu 36 de bărbați în trei stadii de evoluție a bărbii: proaspăt bărbieriți, barbă ușoară (după 5 zile de la bărbierire), barbă medie (la 10 zile de la bărbierire), barbă completă (cel puțin 4 săptămâni de la ultima bărbierire). Fotografiile au fost prelucrate astfel încât să arate mai masculine sau mai feminine. Participantele au fost împărțite în două grupuri: un grup a fost solicitat să evalueze atractivitatea bărbaților în contextul unei relații de scurtă durată, iar celălalt pentru o relație de lungă-durată.

Rezultatele au arătat că în general, bărbații cu barbă ușoară și medie sunt considerați mai atractivi decât cei cu barbă mare sau proaspăt bărbieriți.

Când atractivitatea este raportată la relații, bărbații cu barbă mare au fost evaluați ca fiind cei mai atractivi în contextul relațiilor de lungă durată, iar cei cu barbă ușoară și medie – cei mai atractivi pentru relațiile de scurtă durată.

Studiul a fost publicat în Journal of Evolutionary Biology.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 17-10-2016 | creare: 17-10-2016 | Vizite: 5126
Bibliografie
Beards may boost men's attractiveness, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/313502.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: